петак, 23.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 18.07.2017. у 21:00 Г. З.

Влашки качамак за стотину људи

На шестом етно-фестивалу „Бела црква – Бељајка” истргнути од заборава гастрономски специјалитети и обичаји источне Србије (Фото: Г. Зоркић)

Деспотовац – Етно-фестивал „Бела црква – Бељајка”, код манастира Бела црква надомак Деспотовца, аутентичан је по промоцији српских и влашких гастрономских специјалитета и обичаја, а овогодишњи, шести по реду, био је јединствен по највећем качамаку у Србији. Четворица мајстора из Удружења грађана „Бела црква – Бељајка” направили су качамак пречника 1,10 метара, који могу да једу преко 100 особа.

Мајстори су потрошили су 15 килограма брашна и четири литра уља, а мешали су га ручно, помоћу ћуркала или мотке, како овај дрвени ручни миксер зову Власи.

Софија Милорадовић, научни саветник у Институту за српски језик САНУ, оценила је да у Србији постоји много фестивала са предзнаком етно, али да је овај јединствен по простору на коме се одржава и споју материјалне, духовне и социјалне баштине српског и влашког народа ресавског краја.

– Овде се негују обичаји Влаха и Срба, два народа који живе сложно. А чувајући своје корене, доприносимо културном богатству наше земље – наводи за „Политику” Снежана Гржобић Павловић, главна координаторка за манифестације у Националном савету Влаха, која прати манифестације у 18 општина источне Србије.

Мајстори су за качамак потрошили 15 килограма брашна и четири литра уља, а мешали су га ручно, помоћу ћуркала, како овај дрвени ручни миксер зову Власи

Вурда са бачије, борандеу, која се припрема само за Божић од ситно сецканог свињског меса, проја са врелом, а не хладном водом, пљескавице од коприва, гибаница са блитвом, салчићи, ишлери, медењаци, уштипци са ајваром само су неки од влашких специјалитета на овом фестивалу.

– Ове влашке специјалитете, који су препознатљиви свуда у свету, требало би заштити као бренд – истиче координаторка Гржобић Павловић.

Међу куварицама смо пронашли и инжењера рударства Ивана Гучека из Деспотовца, члана Удружења грађана „Бела црква – Бељајка”, који је за све учеснике припремао традиционална влашка јела: пасуљ, купус и срнећи гулаш. – Тајна је у мајстору и великом броју зачина, које беремо на нашим пољима. Љубав према кувању пренео ми је покојни отац Максимир – вели Иван и додаје да ручак спрема он, а не супруга.

– Припремале смо чевриш, који чине пилеће бело месо, бели лук и брашно, домаћу проју, питу са „живим” корама, кифлице, уштипке, обланде, ратлук. То су све традиционална јела из Бошњана код Параћина. На тај начин промовишемо село и културно-уметничко друштво – каже Зорица Ракић, чланица КУД „Божиково” из Бошњана код Параћина.

Поред добре, али, пре свега, здраве хране, етно-фестивал је обележило такмичење косача, међу којима је најбољи био Данијел Бјелић Митановић (25) из Бељајке, јер је имао најбољу технику и ширину маха, такмичило се у надвлачењу конопца, свирању саксофона, прело се, играо се „Моравац” и влашко коло.

Коментари1
21a13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Vladan
Fenomenalno!!! Mi u istočnoj Srboji smo ponosni na sjajne odnose između Srba i Vlaha. Nadam se da nam političari neće napraviti probleme i da ćemo i dalje živeti složno u dobru i zlu kao i do sada kroz sve ove velove zajedničkog života.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља