субота, 15.08.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 27.07.2017. у 10:00

ЗАСТРАШУЈУЋА СТАТИСТИКА: Сваке године 9 милиона људи у свету доживи прелом због остеопорозе

У нашој је природи да игноришемо ствари које су непријатне и склони смо веровању да оно што не видимо и не осећамо, заправо и не постоји. У случају остеопорозе, “тихе” болести која на почетку не даје никакве симптоме, игнорисање проблема може се показати фаталним. Свака трећа жена и сваки пети мушкарац старости преко 50 година доживи прелом због остеопорозе, где прелом кука има најозбиљније последице. Након прелома кука један од пет пацијената умре у првој години након прелома, а велики део њих остане трајно завистан од туђе помоћи.

Преломи узроковани остеопорозом имају снажан утицај на квалитет живота оболелог и његове породице

Преломи због остеопорозе имају очигледне физичке и функционалне последице као што су ограничено кретање и инвалидност, зависност од туђе помоћи и бол. Такође, значајан је и ефекат на психу и окружење оболелог: пацијенти су уплашени и узнемирени, уздржавају се од физичких активности и друштвених контаката.

Поред тога, остеопороза има снажан утицај и на породичне односе. Жене, на пример, које су годинама биле стуб породице, сада постају потпуно зависне од помоћи других. У овом случају доживљавају себе као “терет”, лишене осећања личне вредности и самопоштовања. Са друге стране, чињеница да су приморане да буду смештене у дом разори многе породице.

Преломи у старијим годинама често означавају и почетак неповратног опадања квалитета живота. Сазнање да излечење не постоји и да ће временом бити све горе може да обесхрабри и баци у очај чак и најстабилније појединце. Стога једноставно не смемо себи да дозволимо да игноришемо проблем.

Превенција је најбоље решење

Најбољи начин да се спрече преломи је да се ојачају кости и остеопороза држи под контролом. Калцијум који уносимо исхраном костима даје чврстину и чини их отпорним на преломе, али то је немогуће уколико нема довољно витамина Д3. Стога је обавезан додатни унос витамина Д3 који ће повећати апсорпцију калцијума из црева и његово искоришћавање. Али то није све.

Витамин К2 штити од остеопорозе и прелома

Дуго се сматрало да је витамин Д3 довољан за спречавање остеопорозе и прелома. Међутим, најновија истраживања говоре супротно. Наиме, да би се калцијум усмерио и уградио у кост, неопходан је витамин К2. У недостатку витамина К2, калцијум се не уграђује у кости, већ се таложи у меким ткивима као што су хрскавица зглобова, крвни судови, бубрези и остала мека ткива. Последице овога су двоструке: кости постају порозне и лакше се ломе, а зглобови постају болни и склони пропадању, крвни судови склони пуцању.

Бројна клиничка испитивања су то и потврдила: витамин К2 у потпуности спречава губитак коштане масе, док у неким случајевима чак и повећава коштану масу. Мета анализа из 2006. године која је обухватила 13 студија показала је да примена витамина К2 повећава густину костију и смањује преломе кука за 80 посто, а преломе кичменог стуба за 60 посто.

Витамин К2 и витамин Д3 су снажна комбинација за спречавање остеопорозе и ризика од прелома кичмених пршљенова

Ова два нутријента су као делови слагалице: имају синергистични ефекат и постижу максималан ефекат само када се узимају заједно. Клиничка истраживања и искуства у пракси потврђују комплеменатарно дејство витамина К2 и Д3, где је укупно повећање коштане густине веће него када се они узимају појединачно. Дакле, коришћењем витамина К2 и Д3, довољна количина калцијума доспева у крв и правилно се усмерава у кости помажући  им да постану и остану чврсте и отпорне на преломе.

Остеопороза је подла болест: не даје симптоме док не буде прекасно. Реагујте на време и сачувајте вашу самосталност и квалитет живота.

За више информација како да спречите остеопорозу и преломе КЛИКНИТЕ ОВДЕ

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља