понедељак, 28.05.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:53

Меланија Трамп Американцима открила Словенију

Аутор: Тања Вујићнедеља, 06.08.2017. у 21:33
Цен­тар Љу­бља­не (Фо­то Ра­де Кр­сти­нић)

Ме­ла­ни­ја Кнавс има 23 го­ди­не: „пре­фи­ње­них цр­та и не­ка­ко ти­ха” мла­да ма­не­кен­ка, ро­дом из Но­вог Ме­ста, иза­бра­на је 1993. го­ди­не да у ни­ско­бу­џет­ној ре­кла­ми јед­не сло­ве­нач­ке мод­не ку­ће од­глу­ми пр­ву да­му САД. Са на­о­ча­ри­ма за чи­та­ње, го­спо­ђи­ца Кнавс у тро­ми­нут­ној ре­кла­ми из­ла­зи из ави­о­на на­лик „ер фор­су 1” и, на­кон крат­ког раз­го­во­ра са но­ви­на­ри­ма, у прат­њи без­бед­ња­ка по­ла­же за­кле­тву као пр­ва пред­сед­ни­ца САД, да би по­том пот­пи­са­ла ими­гра­ци­о­не до­ку­мен­те ко­ји­ма да­је до­зво­лу да тро­је љу­ди пре­ђу гра­ни­цу из­ме­ђу две зе­мље. 

Го­то­во че­тврт ве­ка ка­сни­је, Ме­ла­ни­ја Кнавс, уда­та Трамп, да­нас је пр­ва да­ма САД због ко­је број­ни стра­ни ту­ри­сти, а ме­ђу њи­ма по­себ­но Аме­ри­кан­ци, „Сло­ве­ни­ју ви­ше не бр­ка­ју са Сло­вач­ком”, от­кри­ва аген­ци­ја Блум­берг. Од јануарске ина­у­гу­ра­ци­је ње­ног су­пру­га, ви­ше од 1,9 ми­ли­о­на ту­ри­ста по­се­ти­ло је Сло­ве­ни­ју, што је 15 од­сто ви­ше не­го у пр­вих шест ме­се­ци про­шле го­ди­не, на­вео је Ста­ти­стич­ки уред Сло­ве­ни­је. Број но­ће­ња ту­ри­ста из САД од Но­вог Ме­ста до пре­сто­нич­не Љу­бља­не, Пи­ра­на, Ан­ка­ра­на и Ко­пра у истом пе­ри­о­ду по­ве­ћан је та­ко­ђе за 15 од­сто, твр­де зва­нич­ни из­во­ри. 

Раст го­сти­ју из ино­стран­ства ре­зул­тат је и по­бољ­ша­не еко­ном­ске си­ту­а­ци­је у зе­мљи (ко­ја је 2013. је­два из­бе­гла ме­ђу­на­род­ни фи­нан­сиј­ски спа­си­лач­ки про­грам), на­во­ди Рој­терс. У ме­ђу­вре­ме­ну, но­ва „ту­ри­стич­ка пли­ма” у Сло­ве­ни­ји из­гле­да да је ипак за­о­би­шла Сев­ни­цу – гра­дић од 5.000 ста­нов­ни­ка у ко­ме је пр­ва да­ма САД од­ра­сла, и то упр­кос на­по­ри­ма ло­кал­них уго­сти­те­ља, ко­ји ор­га­ни­зу­ју ту­ру „ста­за­ма Ме­ла­ни­је Трамп”, пе­ку пи­ту од ја­бу­ка под име­ном „пр­ва да­ма”, пра­ве му­шке па­пу­че са пуф­ном – мо­дел „Бе­ла ку­ћа” и по­но­сно спо­ми­њу књи­гу „Ме­ла­ни­ја Трамп: сло­ве­нач­ка стра­на при­че” (на 42 стра­не) аутор­ке Сан­ди Го­ри­шек, ко­ја опи­су­је жи­вот пр­ве да­ме САД до 2006, ка­да је та­мо сте­кла др­жа­вљан­ство.

Ина­че, кри­ти­ча­ри но­вих ста­нов­ни­ка Бе­ле ку­ће о го­спо­ђи Трамп спо­ми­њу да у Сло­ве­ни­ју ни­је кро­чи­ла од 2003. го­ди­не, као и да „рет­ко јав­но го­во­ри ма­тер­њи је­зик”, пре­но­си пор­тал „По­ли­ти­ко”. 

У ме­ђу­вре­ме­ну, зва­нич­на Љу­бља­на оче­ку­је по­се­ту брач­ног па­ра Трамп, на­и­ме пред­сед­ник Сло­ве­ни­је Бо­рут Па­хор је про­шлог ме­се­ца уру­чио по­зив аме­рич­ком пред­сед­нич­ком па­ру да по­се­те „де­же­лу”, што је Бе­ла ку­ћа, пре­ма не­зва­нич­ним на­во­ди­ма, и при­хва­ти­ла. А, пре то­га, аме­рич­ким ту­ри­сти­ма већ је на рас­по­ла­га­њу по­у­здан га­стро­ном­ски во­дич за „љуп­ку ма­ју­шну др­жа­ву пла­ни­на и до­ли­на, ко­ја из­ла­зи на Адри­ја­тик”. Та­ко је за аген­ци­ју „Блум­берг” Љу­бља­на „нео­т­кри­ве­ни дра­гуљ” на Са­ви, „опу­штен, не скуп и вр­ло леп град” у ко­ме се за ма­ле па­ре мо­же по­је­сти шниц­ла са лу­бе­ни­цом, ди­њом, кра­став­цем и пи­ста­ћи­ма, мор­ска ри­ба са со­сом од гра­шка, ко­лач од ли­му­на и ко­мо­ра­ча... све уз му­зи­ку са ста­рих гра­мо­фон­ских пло­ча. Шта ну­де го­спод­ски ре­сто­ра­ни на сло­ве­нач­кој оба­ли, у Пи­ра­ну на при­мер, на је­зе­ри­ма Блед и Бо­хињ, у кућ­ним ку­ли­нар­ским ла­бо­ра­то­ри­ја­ма Ко­ба­ри­да, Оточ­ца об Кр­ки... стра­ни ту­ри­сти ма­сов­ни­је по­чи­њу да от­кри­ва­ју у вре­ме ствар­ног до­ла­ска Ме­ла­ни­је Кнавс Трамп на ме­сто пр­ве да­ме САД. 

У аре­ни бес­по­штед­не тр­ке за стра­ним го­сти­ма на Ме­ди­те­ра­ну, Сло­ве­ни­ја је ме­ђу ри­ва­ли­ма „те­шке ка­те­го­ри­је”, од Фран­цу­ске и Шпа­ни­је до Ита­ли­је и Грч­ке, у го­спо­ђи Трамп сте­кла не­до­сти­жни ту­ри­стич­ки адут. 


Коментари1
4f546
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Vlada
"Poznato je da Melanija sa svojim sinom razgovar iskljcivo na slovenackom. Tramp junior odlicno govori slovenacki, jedini jezik komunikacije sa svojiom babom i dedom koji zive u jednoj od Trampovih zgrada u Njujorku. Naravno, kada tata Donald nije u blizini!" (Njujork Tajms, pre dva meseca)

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља