петак, 26.04.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:21
ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА: БРИЖИТ МАКРОН

Прва учитељица

Аутор: Љиљана Вујићсубота, 12.08.2017. у 22:11
Д. Стојановић

Иако би же­ни ко­ја је би­ла уз му­шкар­ца у ње­го­вом раз­вој­ном пу­ту од ти­неј­џер­ског до­ба до тре­на ка­да је по­стао пред­сед­ник др­жа­ве по ауто­ма­ти­зму тре­ба­ло да­ти ста­тус пр­ве да­ме, то се не­ће до­го­ди­ти Бри­жит Ма­крон. С пра­вом, јер фран­цу­ски устав не по­зна­је ову функ­ци­ју, али не­пра­вед­но јер је она свог су­пру­га на­чи­ни­ла оним што је са­да.

Ема­ну­ел Ма­крон је сам ре­као да без ње не би био оно што је­сте.

Ло­гич­но би сто­га би­ло да на­род ко­ји га је би­рао за пред­сед­ни­ка ње­го­вој же­ни ма­кар овом ти­ту­лом ис­ка­же за­хвал­ност. Али пра­во и прав­да се рет­ко ка­да укр­сте. Ка­да се та­ко што де­си на­род обич­но бу­де за­до­во­љан. А Фран­цу­зи не же­ле да Бри­жит по­ста­не пр­ва да­ма. То се не­ће де­си­ти због пра­ши­не ко­ју је ди­гла пе­ти­ци­ја про­тив уво­ђе­ња овог ста­ту­са.

Фран­цу­зи су алер­гич­ни ако се не­што што не мо­ра пла­ћа из др­жав­не ка­се. Чи­ни им се не­мо­рал­ним из­два­ја­ти но­вац за ову функ­ци­ју у вре­ме бол­них ре­фор­ми и уво­ђе­ња за­ко­на про­тив не­по­ти­зма. Не во­ле и опа­ске на ра­чун при­ват­ног жи­во­та брач­ног па­ра Ма­крон, по­пут оне бив­шег ита­ли­јан­ског пре­ми­је­ра Сил­ви­ја Бер­лу­ско­ни­ја и ак­те­ра секс-скан­да­ла с ма­ло­лет­ни­цом, да је Ма­крон мла­дић са згод­ном ма­мом.

Шта­ви­ше, Бри­жит, ко­ја је 24 го­ди­не ста­ри­ја од су­пру­га, по ула­ску у Је­ли­сеј днев­но је при­ма­ла го­то­во 150 пи­са­ма обо­жа­ва­ла­ца – пет пу­та ви­ше у од­но­су на она ко­ја је до­би­ја­ла Сар­ко­зи­је­ва ле­па Кар­ла Бру­ни. По­пу­лар­на је и ме­ђу осо­бљем па­ла­те где је уне­ла опу­ште­ну ат­мос­фе­ру и сми­сао за ху­мор. Ше­сто је де­те у по­ро­ди­ци чу­ве­ној у Амје­ну по про­из­вод­њи те­сте­ни­не и чо­ко­ла­де.

У та­мо­шњој гим­на­зи­ји би­ла је на­став­ни­ца фран­цу­ског, ла­тин­ског и књи­жев­но­сти и Ема­ну­е­ло­ва про­фе­сор­ка. За­не­се­ност овог сред­њо­школ­ца кла­ви­ром чи­ни­ла је да се Бри­жит осе­ћа као да је по­ред Мо­цар­та. Ка­сни­је, ка­да је од­нос мен­то­ра и ђа­ка пре­ра­стао у не­што ви­ше, њен от­пор сло­мио је упор­но­шћу. Али са­знав­ши да се за­љу­био у сво­ју учи­те­љи­цу и мај­ку тро­је де­це, ро­ди­те­љи му ни­су ре­кли: „Бра­во, си­не”. По­сла­ли су га у Па­риз на сту­ди­је, али они су про­во­ди­ли са­те у те­ле­фон­ским раз­го­во­ри­ма.

Све то је у ре­ду за Фран­цу­зе до тре­на ка­да она тре­ба да по­ста­не пр­ва да­ма. По­го­то­ву јер им иде­ја ли­чи на ко­пи­ју аме­рич­ког сце­на­ри­ја ко­ји је при­зи­ва­ла Бри­жит, обу­кав­ши на ина­у­гу­ра­ци­ји све­тло­пла­ви ком­плет, го­то­во иден­ти­чан оном ко­ји је Ме­ла­ни­ја Трамп но­си­ла ка­да је њен су­пруг по­стао пред­сед­ник, а она пр­ва да­ма. Али Фран­цу­зи би­ра­ју чо­ве­ка, а не по­ро­ди­цу. Су­пру­га пред­сед­ни­ка мо­же да се фо­то­гра­фи­ше и ру­ку­је с поп зве­здом Ри­ја­ном и До­нал­дом Трам­пом.

Ма­крон ка­же да је ње­го­ву же­ну усре­ћио и по­зив да ку­му­је ро­ђе­њу бе­бе пан­де у зоо-вр­ту. Ра­дост јој при­чи­ња­ва­ју и сед­мо­ро уну­ча­ди, али не и му­же­вље­во обе­ћа­ње да ће је учи­ни­ти пр­вом да­мом, ко­је са­да зву­чи као не­ка­да ње­гов ти­неј­џер­ски за­вет да ће се њо­ме оже­ни­ти. Ипак, де­сет го­ди­на ка­сни­је, Бри­жит се раз­ве­ла од су­пру­га бан­ка­ра и 2007. уда­ла за бу­ду­ћег пред­сед­ни­ка.


Коментари7
15eed
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Коста
Још увек ми нје јасно зашто Фанцуска треба да мења устав да би она постала прва дама?! Чиме је он то задужила француски народ?
Иван Белић
У ери давалвације свих људских и божијих вредности догађа се да се један део људске популације, разочаран оваквим "људским слободама", без икавих моралних граница, повлачи дубоко у себе и тако уступа место контраверзним људима што рађа бујицу перверзних појава и порива. Ово медији даље неселективно приказују и самим тим мултипликују. Тако смо сведоци појви у свету да на водеће функције долазе људи по систему што горе то боље па ето и овај "едиповац"(Фројд) који у нормалном свету неби имао шансе јер је за тако одговорну функцију потребна здрава личност са стабилним емотивним системом. Тако је и Б. Клинтион, човек који је силовао своју службеницу Полу Џонс, још као сентор, и за то правосанажно био осуђен, постао предс. САД и онда све кренуло, и ово што се догађа и што ће се догађати има неки морбид. редослед а да се закључити да ће и крај бити морбидан.Занимљиво је да они имају присталице и код нас што опет спада под мазохизам!?
Mimica
@Иван Белићa ..."па ето и овај "едиповац"....Šta je, moliću lepo, po Frojdu Tramp? Oh, da! "muškarac" kao i licemerni komentator. "Ljudska prava po božjim vrednostima" na srpskom.
Препоручујем 4
Sasa Trajkovic
Nepotrebno je unositi ovakve seksisticke komentare jer su besmisleni zasto bi muz zene bio prvi muskarac u Nemackoj recimo... kakve to moralne, kulturne ili politicke zasluge ima Melanija da nosi epitet prva dama SAD a to je kurtuazni cin a ne zvanicna titula koju pametne zene iskoriste pametnije od svojih muzeva da promovisu mir, lepotu, humanost... u svetu, cesto u suprotnosti sa zvanicnom politikom svojih supruga. Taj agrersivni feminizam i populizam medija cesto dovode do apsurda i svojih protivurecnosti ispada da je Brizit OSTAVILA SVOG PRVOG SUPRIUGA I PORODICU NE IZ LJUBAVI PREMA MLADOM Makronu vec da bi postala prva dama Francuske.
Zoran Markovic
U SAD, i jos nekim drzavama, zavodjenje maloletnika je krivicno delo. Posebno kada se radi o ucitelju/uciteljici i ucenici/uceniku. Zakonodavsto ogromne vecine zemalja prepoznaje to kao napad osobe koja ima moc (vlast, primat) nad maloletnom osobom i koju koristi za zadovoljenje svojih licnih ciljeva, a sto moze ostaviti traumaticne posledice po zrtvu. Izrazi "napadac" i "zrtva" nisu slucajno izabrani. I u ovom slucaju, kao i kod svih drugih vrsta kriminala i krsenja zakona, nije bitno sta se kasnije dogodilo izmedju zrtve i napadaca (u ovom slucaju ostvarenje braka), jer zakon je krsen. Kako je doticna gospodja izbegla kaznu - ne znam, jer nisam detaljno upoznat sa francuskim krivicnim zakonom. Ali ogromna vecina Francuza shvata situaciju i ne zeli da doticna gospodja predstavlja Francusku i Francuze.
Miloš Petrović
Vama je poznato mišljenje "ogromne većine Francuza"? Svaka Vam čast... Francuzi odbijaju da joj dodele njen sopstveni budžet, i to nije isto. Sa 16 godina svako u Francuskoj ima pravo na sopstvenu odluku o svom privatnom životu. Ona nikoga nije silovala... Razmislite o tome, Francuska je, za razliku od Srbije, pravna država.
Препоручујем 8
Boris
SAD su napravile tog Makrona za manje od godinu dana. I ta njihova veza je fingirana, da se narod zabavlja.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља