понедељак, 25.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 12.08.2017. у 22:00 Бранко Пејовић

Трава на крову, поток у кући

Чари грађевине у кинеском стилу у Шљивовици под Златибором
Милан Костандиновић пред малим брвнарама, у позадини је кућа са травом (Фото С. Јовичић)

Шљи­во­ви­ца – Ку­ћа усред ли­ва­де у ки­не­ском сти­лу град­ње, а на ње­ном кро­ву – тра­ва. Два пу­та го­ди­шње пе­ње се до­ма­ћин на кров да руч­ном ко­сом по­ко­си на­ра­слу тра­ву. Она му је, ка­же, од­лич­на изо­ла­ци­ја. 

Та нео­бич­на гра­ђе­ви­на, на­рав­но, ни­је у Ки­ни ни­ти у под­руч­ји­ма ко­ја зи­ме не по­зна­ју. Ево је под Зла­ти­бо­ром, у се­лу Шљи­во­ви­ца, на­зва­ном по ра­ки­ји.

А око ове ку­ће це­ло је ет­но-до­ма­ћин­ство у ма­лом: ми­ни­ја­тур­не ру­ком пра­вље­не брв­на­ре са­ла­ша, ам­ба­ра, мле­ка­ра, шта­ле, во­де­ни­це... Чак су и ко­зе и жи­ви­на ов­де у ми­ни­ја­ту­ри, по­себ­не ра­се.

Све ово де­ло је до­ма­ћи­на ку­ће Ми­ла­на Ко­ста­ди­но­ви­ћа (54), мај­сто­ра за др­во из Шљи­во­ви­це. Што ви­ди тај на­пра­ви, злат­не ру­ке има, ве­ле у се­лу за ње­га. На­ме­рио Ми­лан, са­мац у свом до­ма­ћин­ству, да му ку­ћа и окућ­ни­ца бу­ду не­што по­себ­но, па ни­је жа­лио тру­да. По стру­ци је дрв­ни тех­ни­чар, на ула­зу у то нео­бич­но има­ње има с ор­та­ком фир­му ко­ја се ба­ви пре­ра­дом др­ве­та.

– Пре де­се­так го­ди­на на овој на­шој ли­ва­ди, по­крај ре­ке Су­ши­це, ре­шим да на­пра­вим ку­ћу. Плац ра­ван и шу­мар­ци око­ло, а све бли­зу: бар­ска пру­га, ма­ги­страл­ни пут ка Мо­крој Го­ри, ин­ду­стриј­ска зо­на у Бра­не­шком по­љу, по­ме­ну­та ре­чи­ца. Гра­ди­тељ­ске по­сло­ве ра­дим сам, це­лу ку­ћу и све око ње – по­чи­ње при­чу Ко­ста­ди­но­вић.

По­пут ка­квог чар­да­ка, у ки­не­ском сти­лу („ето, та­ко сам иза­брао”) на­пра­вио је ку­ћу: ози­дао бло­ко­ви­ма и об­ло­жио др­ве­том, сав на­ме­штај сам на­пра­вио. На сва­ки од три де­ла ње­ног кро­ва на­нео је на­сла­ге зе­мље од 12 цен­ти­ме­та­ра, па у зе­мљу за­са­дио тра­ву. 

– Во­дом из ку­ће кроз це­ви на­вод­ња­вам тај трав­њак на кро­ву. Од про­ле­ћа до је­се­ни ту ра­сте тра­ва, а кад из­гу­ра на по­ла ме­тра, по­ко­сим је, као ли­ва­ду ис­пред ку­ће. Ка­ко ми је по­ко­ше­на окућ­ни­ца, та­ко је и кров. Ти­ме сам, уз нео­би­чан из­глед, до­био и бо­љу изо­ла­ци­ју ку­ће не­го од дру­гих при­род­них ма­те­ри­ја­ла. Ни град не мо­же да из­лу­па кров с трав­ња­ком, у ку­ћи је ле­ти хлад­ни­је, а зи­ми то­пли­је. Ки­ша не про­ла­зи, јер сам ис­под зе­мље из ко­је тра­ва ни­че ста­вио три изо­ла­ци­је. Ку­ћа је нео­бич­на и по то­ме што сам на­пра­вио да уну­тра про­ти­че по­то­чић, це­ви од обли­жњег бу­на­ра про­ву­као кроз ход­ник овал­ног об­ли­ка – при­ча нам Ми­лан.

Ро­дио се он два ки­ло­ме­тра ода­тле, у дру­гом де­лу се­ла где му са­да жи­ве ро­ди­те­љи. На том ро­ди­тељ­ском има­њу по­сто­је ста­ре се­о­ске гра­ђе­ви­не, ка­кве је Ми­лан по­же­лео да има и у свом до­ма­ћин­ству, по­ред „ки­не­ске ку­ће”. Али у ми­ни­ја­ту­ри, три пу­та ма­ње од по­сто­је­ћих. 

– Уз ку­ћу сам, на­лик на оне ве­ли­ке, на­пра­вио не­ко­ли­ко ма­лих брв­на­ра. Та­ко је во­де­ни­ца, на при­мер, ди­мен­зи­ја 1,3 ме­тра са 90 цен­ти­ме­та­ра, у ми­ни-из­да­њу су и дру­ге по­моћ­не гра­ђе­ви­не. За­то имам и три ма­ле ко­зе ка­ме­рун­ске ра­се, та­ман то­ли­ке да ста­ну у ма­лу шта­лу. И ко­ко­ши су ми ма­ле, све су цвр­ци­ни, ка­ко их зо­ву. А имам на има­њу и риб­њак па­стрм­ке (нор­мал­не ве­ли­чи­не) са 7.000 ко­ма­да, као и је­зе­ро са до­ма­ћом ри­бом кр­ку­шом и кле­ном. То­га не би би­ло без ре­ке Су­ши­це ко­ја ову­да про­ти­че – до­да­је наш са­го­вор­ник.

Па до­бро, ка­же­мо му док нам по­ка­зу­је ово што је ство­рио, зар мај­стор злат­них ру­ку, ка­кав је он, мо­ра да жи­ви сам. Где је ов­де жен­ска ру­ка, до­бра до­ма­ћи­ца да ове по­себ­но­сти опле­ме­ни: – Ех, би­ло је мно­го при­ли­ка за же­нид­бу. Али не дам се пре­ва­ри­ти. Ко зна да ли бих он­да све ус­пео ова­ко да на­пра­вим. Ша­лим се, на­рав­но, ни од же­нид­бе не бе­жим. Ви­де­ће­мо – ка­же уз осмех Ми­лан Ко­ста­ди­но­вић.

Коментари1
5a4ee
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

igor
I u Las Vegasu ima Ajfelov toranj, kriva kula u Pizi itd a i da ne zaboravim, mnogi gastarbajteri su imali lavove kad se vrate iz Nemacke. Ipak kuca lepo izgleda i promena je da se ne uzima nesto sa Zapada.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља