понедељак, 28.05.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:53

Суша десетковала воће у Подунављу

Аутор: Оливера Милошевићнедеља, 13.08.2017. у 09:30
Високе температуре угрожавају брескве и нектарине (Фото О. Милошевић)

Сме­де­ре­во – Во­ћа­ри у По­ду­на­вљу не пам­те ова­ко ло­шу го­ди­ну. Су­ша је узе­ла да­нак на сва­ком пло­ду па у сме­де­рев­ском кра­ју бе­ле­же ве­ли­ку ди­рект­ну ште­ту, а про­из­во­ђа­чи стра­ху­ју да ће по­сле­ди­це осе­ти­ти и у на­ред­ној се­зо­ни.

– Не пам­тим ова­ко не­што, а ни ста­ри­ји љу­ди не мо­гу да се се­те ово­ли­ких су­ша. Су­шне су би­ле и 2000. и 2012. го­ди­на, али ни­су би­ле ово­ли­ке ште­те. Во­ћа­ри бо­ље да су пре­спа­ва­ли ову се­зо­ну јер си­ту­а­ци­ја је рав­на еле­мен­тар­ној не­по­го­ди – ка­же за „По­ли­ти­ку” Бо­бан Мар­ко­вић, ди­рек­тор По­љо­при­вред­не струч­не слу­жбе Сме­де­ре­во.

Ни про­из­во­ђа­чи ко­ји има­ју си­сте­ме за на­вод­ња­ва­ње, а њих је у По­ду­нав­ском окру­гу тек око три од­сто, не­ће мо­ћи ни основ­не тро­шко­ве да по­кри­ју, а ка­ко ће се „по­кр­пи­ти“ оста­лих 97 од­сто во­ћа­ра, Мар­ко­вић не мо­же ни да за­ми­сли.

Ина­че, род­но По­ду­на­вље под во­ћем има 12.000 до 13.000 хек­та­ра. Убе­дљи­во нај­го­ри при­нос је код ја­бу­ке јер је још у цве­ту из­мр­зла, на­ро­чи­то у ни­жим де­ло­ви­ма, што је знат­но оме­ло род.  

Це­не ја­че од ква­ли­те­та
У од­но­су на ка­та­стро­фа­лан род, це­не по­ду­нав­ског во­ћа ни­су дра­стич­но ни­ске. Ја­бу­ка се кре­ће од 40 до 50 ди­на­ра на ве­ли­ко, бре­сква је би­ла 60, а ових да­на се бе­ле­жи благ раст це­не јер не­ма за­ли­ха. Гро­жђе је стар­то­ва­ло са ма­ло ја­чом це­ном од сто­ти­нак ди­на­ра по ки­ло­гра­му на ве­ли­ко, а тре­нут­но се про­да­је од 60 до 80 ди­на­ра. На то тре­ба до­да­ти тр­го­вач­ку мар­жу, па је крај­њим по­тро­ша­чи­ма као и увек нај­ску­пље.  Сме­де­рев­ска је­сен ће и за њих би­ти при­ли­ка да по по­вољ­ни­јој це­ни па­за­ре во­ће, ви­но и ра­ки­ју.

– Мо­гу да пот­пи­шем да ове го­ди­не про­се­чан при­нос ја­бу­ке на те­ри­то­ри­ји По­ду­нав­ског окру­га ни­је ве­ћи од пет то­на по хек­та­ру, што је и до шест пу­та ма­ње од ре­ал­них оче­ки­ва­ња и усло­ва. Ов­де је са­свим ре­ал­но да има­мо од 25 до 30 то­на по хек­та­ру – ка­же Бо­бан Мар­ко­вић. 

Ако уз вре­мен­ске не­при­ли­ке до­да­мо и ску­пу про­из­вод­њу и пад це­не, не чу­ди што се у По­ду­на­вљу све ви­ше ја­бу­ка ва­ди и сма­њу­ју по­вр­ши­не под за­са­ди­ма. Тре­нут­но ја­бу­ке не­ма на ви­ше од три и по хек­та­ра. За ја­бу­ком, по ло­шем при­но­су ис­та­кла се шљи­ва. Су­ша је пре­по­ло­ви­ла и при­нос бре­скве па про­из­во­ђа­чи не мо­гу да се по­ди­че са ви­ше од 10 до 12 то­на по хек­та­ру што је за око 50 од­сто ма­ње не­го ла­не. Гро­жђе, ко­је од свег во­ћа нај­ви­ше во­ли сун­це, још увек се не­ка­ко др­жи, али по­ла­ко и оно по­су­ста­је. По­је­ди­на зр­на су већ „спа­ље­на“, ни грозд ни чо­кот не из­гле­да­ју све­же, па су сли­ке из ов­да­шњих ви­но­гра­да при­лич­но су­мор­не, за раз­ли­ку од про­шле го­ди­не.

На об­рон­ци­ма Сме­де­ре­ва и око­ли­не, у број­ним ви­но­гра­ди­ма већ је по­че­ла бер­ба ра­них сор­ти гро­жђа, а бер­ба „хам­бур­га” оче­ку­је се за де­се­так да­на.

– Ако за не­де­љу да­на не пад­не тем­пе­ра­ту­ра и не бу­де па­да­ви­на до­ћи ће до де­хи­дра­та­ци­је што ће до­дат­но сма­њи­ти при­нос. Тре­нут­но у хла­ду ви­но­гра­да ме­ри­мо бли­зу 40 сте­пе­ни, а за­ми­сли­те он­да ка­ко је гро­здо­ви­ма ко­ји су ди­рект­но осун­ча­ни – об­ја­шња­ва наш са­го­вор­ник. У од­но­су на прет­ход­ну је­сен, ко­ја је би­ла бе­ри­ћет­на и ви­но­гра­да­ри­ма и ви­на­ри­ма, ове го­ди­не се про­це­њу­је да ће при­нос би­ти ма­њи за око 30 од­сто.

Гро­жђе се да­нас у це­лом По­ду­на­вљу га­ји на око хи­ља­ду хек­та­ра, а у злат­но до­ба „Го­до­ми­на”, са­мо је тај по­љо­при­вред­ни ком­би­нат, по­знат по чу­ве­ној „сме­де­рев­ски“, под ви­но­гра­ди­ма имао 500-600 хек­та­ра.  И пред­сто­је­ћа ма­ни­фе­ста­ци­ја у сла­ву ви­на и гро­жђа „Сме­де­рев­ска је­сен“, сва је при­ли­ка не­ће про­те­ћи у бе­ри­ће­ту.

– Ма­кар ће­мо има­ти за екс­по­на­те, да се по­хва­ли­мо, али оно што из­ла­же­мо ни­је ни при­бли­жно ствар­ној си­ту­а­ци­ји – ка­же Мар­ко­вић.


Коментари0
1f0d6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља