петак, 03.04.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:40

Швајцарци једу најскупље месо у Европи

четвртак, 24.08.2017. у 11:41
Швајцарски неквалификовани радник заради килограм меса за три сата (Фото Н. Неговановић)

ЛУКСЕМБУРГ – Највише цене меса међу чланицама Европске уније прошле године је имала Данска, скоро 40 процената изнад просека блока, док је у Пољској оно било најјефтиније, 47 одсто испод европског просека, према данас објављеним подацима Евростата.

Иза Пољске следе Бугарска, у којој су цене меса лани биле 44 посто ниже, и Румунија, са ценом мањом за 41,1 посто од просека ЕУ.

Међу осталим чланицама са знатно вишим ценама меса у односу на европски просек су Аустрија (37 одсто изнад просека), Шведска (34,5 посто изнад просека), и Француска (31,3 посто изнад просека).

Када се узму у обзир све европске земље, не само чланице ЕУ, најскупље месо су плаћали житељи Швајцарске, 157 процената више од европског просека, а најјефтиније су опет плаћали Пољаци, чије су цене меса биле ниже него у Србији, Црној Гори, Албанији или Македонији.

Према анализи статистичке службе ЕУ, цена меса су у Србији биле око 40 процената испод просека 28-члане уније, у Албанији за 46 процената, у Македонији за 43, а у Црној Гори 34 одсто мање у односу на просек ЕУ.

Претходно истраживање које је спровела компанија „Катервингс” потврдила је да Швајцарска има највише цене меса на свету, при чему се један килограм јунетине у тој земљи плаћао 49,68 долара, што је скоро 150 посто изнад светског просека.

С друге стране, неквалификовани радник у Швајцарској мора да ради само 3,1 сат да би могао да купи килограм меса, док онај у Индонезији мора да ради 23,6 сати да би купио килограм јунетине који у тој земљи кошта само 9,01 долар. (Танјуг)


Коментари3
5dca9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Marko
Колико сати се у србији ради за кило говедине и једу ли је овде?
fjodor
Ovo su smiješni podaci. Cijene treba uspoređivati sa zaradama pa bi se vidjelo da mi na Balkanu jedemo najskuplje meso. Cijene mesa su u Americi i Bosni skoro iste. Moj rođak u Nju Džerziju zarađuje godišnje 150.000 $, a ja u Bosni primam 7.500 $ penzije za godinu.
Srba, Velika Britanija
Mozda bi mogao da se javi neki citalac iz Svajcarske da potvrdi ove podatke. Pretposvaljam da se taj kilogram junetine od '49,68 долара', odnosi na filet a ne na neke druge jeftinije delove zivotinje. U Britaniji je kilo govedjeg fileta oko 33 evra ili oko 39 dolara. Naravno postoje mnogobrojne vrste mesa I razliciti kvaliteti koji odredjuju cenu. Ja bih rekao da su cena mesa I hrane u Britaniji vrlo vrlo pristupacne I postoji izbor za svaciji dzep. A takodje postoje I snizenja na kraju dana robe kojoj istice rok trajanja pa nekad mozete da je kupite I za trecinu cene. To u Srbiji nisam video.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља