петак, 25.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 25.08.2017. у 22:00 Катарина Ђорђевић

Дневно полиција исели сто насилника из стана

Закон о спречавању насиља у породици даје резултате већ после два месеца примене, кажу у Аутономном женском центру
(Фото Пиксабеј)

За два ме­се­ца из­ре­че­но је око 5.000 хит­них ме­ра за­шти­те од на­си­ља у по­ро­ди­ци, што у ста­ти­стич­ком пре­во­ду зна­чи да се днев­но из­рек­не око сто ме­ра за хит­но уда­ље­ње на­сил­ни­ка из ста­на, од­но­сно за­бра­на при­ла­ска жр­тви на­си­ља.

Ва­ња Ма­ца­но­вић, адво­кат Ауто­ном­ног жен­ског цен­тра, у раз­го­во­ру за наш лист за­кљу­чу­је за­то да су охра­бру­ју­ћи ефек­ти до­са­да­шње при­ме­не За­ко­на о спре­ча­ва­њу на­си­ља у по­ро­ди­ци. 

– Ако се у Аустри­ји, ко­ја има исти број ста­нов­ни­ка као и ми, из­рек­не исти број хит­них ме­ра за­шти­те од на­си­ља у по­ро­ди­ци као и у Ср­би­ји, то зна­чи да се за­кон при­ме­њу­је. Ста­ти­сти­ка све­до­чи да су у ју­ну би­ле из­ре­че­не 1.174 про­ду­же­не ме­ре за­шти­те од на­си­ља у по­ро­ди­ци, а у на­ред­ном ме­се­цу – 1.292 про­ду­же­не ме­ре за­шти­те – ис­ти­че на­ша са­го­вор­ни­ца из ове ор­га­ни­за­ци­је ко­ја же­на­ма пру­жа бес­плат­ну прав­ну по­моћ.

Ва­ња Ма­ца­но­вић до­да­је да је ва­жно об­ја­сни­ти да у слу­ча­ју на­си­ља у по­ро­ди­ци по­ли­ци­ја из­ри­че хит­ну ме­ру за­шти­те у тра­ја­њу од 48 ча­со­ва – на­сил­ник се уда­ља­ва из ста­на на два да­на, од­но­сно до­би­ја за­бра­ну при­ла­ска жр­тви на­си­ља на 48 са­ти. По­ли­ци­ја по­том оба­ве­шта­ва ту­жи­ла­штво и под­но­си сву пра­те­ћу до­ку­мен­та­ци­ју о кон­крет­ном слу­ча­ју, а ту­жи­ла­штво има рок од 24 ча­са да про­це­ни да ли ће про­ду­же­ње те хит­не ме­ре за­шти­те жр­тве од на­сил­ни­ка за­тра­жи­ти од су­да. По за­ко­ну, суд та­ко­ђе има рок од 24 ча­са да од­лу­чи да ли ће ту ме­ру за­шти­те да про­ду­жи за три­де­сет да­на.

– Ако на­сил­ник пре­кр­ши хит­ну ме­ру за­шти­те и при­ђе жр­тви, по­ли­ци­ја то при­ја­вљу­је пре­кр­шај­ном су­ду, ко­ји у том слу­ча­ју мо­же да из­рек­не ка­зну за­тво­ра до 60 да­на. Пре­ма по­да­ци­ма АЖЦ, за пр­вих ме­сец да­на при­ме­не За­ко­на о спре­ча­ва­њу за­ко­на у по­ро­ди­ци око 200 на­сил­ни­ка пре­кр­ши­ло је ову ме­ру и од­мах по­сла­то у за­твор – ка­же адво­кат Ва­ња Ма­ца­но­вић, ис­ти­чу­ћи да од­лу­ка о уда­ље­њу на­сил­ни­ка из ста­на ви­ше не за­ви­си од су­бјек­тив­не про­це­не по­ли­цај­ца. Сва­ки по­ли­ца­јац са­да има ли­сту ри­зи­ка на осно­ву ко­је до­но­си про­це­ну о угро­же­но­сти жр­тве – ако је са­мо је­дан од ри­зи­ка при­су­тан, по­ли­ца­јац је ду­жан да при­вре­ме­но уда­љи на­сил­ни­ка из ста­на. 

– Спи­сак је по­ду­жи. Ре­ци­мо ако по­ли­ца­јац уста­но­ви да на­сил­ник има оруж­је, пре­ти (са­мо)уби­ством, ако до­ђе до по­да­тка да је на­сил­ник већ по­чи­нио на­си­ље или је спре­ман да га по­но­ви, ако уста­но­ви да ја на­сил­ник мен­тал­но бо­ле­стан или узи­ма пси­хо­ак­тив­не суп­стан­це… Та­ко­ђе, ако са бив­шом су­пру­гом по­сто­ји су­коб око ста­ра­тељ­ства над де­те­том или је на­сил­ни­ку и ра­ни­је би­ла из­ре­че­на хит­не ме­ра за­шти­те од на­си­ља и по­ли­ца­јац про­це­ни да жр­тва има осе­ћај стра­ха од на­сил­ни­ка, он има пра­во да на­сил­ни­ка уда­љи из ста­на – за­кљу­чу­је Ва­ња Ма­ца­но­вић. 

На­ша са­го­вор­ни­ца за крај под­се­ћа да ће су­ди­је и ту­жи­о­ци ко­ји не по­сту­па­ју по сло­ву За­ко­на о спре­ча­ва­њу на­си­ља у по­ро­ди­ци би­ти под­врг­ну­ти ди­сци­плин­ском по­ступ­ку. 

Коментари25
c5e28
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Branislav L.
John, drugi slučaj u policijskoj stanici gde je čikica (svojih 50ak kg) tražio policijsku pomoć. Prumio je ženu sa kojom je bio u vrzi na stan da žive zajedno. Posle nekog vtemena su počele njene torture. Kad se uspritivio, ona je dovela "dečka fa ga sredi". Polivajci su mu se grohotom smejali. Na kraju je jedan rekao "pa šta hoćeš od nas? Idi lepo pa je tuži". Tako fa sve to što si ti napričao jr mrtvo slovo na papiru. U praksi ne postije kazne za žene. A ovaj zakon mu dodje kao unosan biznis za pribavljanje nekretnina.
Branislav L.
John, zn slučaj gde je lažno prijavljeni muž bio prebijen od strane interventne. Prijavila ga jr supruga sa švalerovog fiksnog telefona za pedofiliju. Posle svedočenja dece bilo im je jasno da je prijava lažna. Bez izvinjenja su izašli iz stana, ostavivši ga krvavog pored tri mala sina. Dotična gospodja nije dobila ni usmeny opomenu da to više ne čini.
Dragica
Svrha ovog zakona je da nauci ljude da probleme u porodici resavaju razgovorom, a ne upotrebom sile.
Friend зона
Исто тако, хиљаде мушкараца који нису насилници свакодневно заврше у friend зони, осуђени да чезну за тим истим девојкама које се удају за те исте насилнике којих дневно 100 буде избачено из стана. Како сејете, тако ћете и пожњети, а нама странкиње дефинитивно не гину, јер се са вама више једноставно не може.
Dragan
Ovaj podatak je za zaljenje, a ne za pohvalu. Ovaj podatak bi bio OK kada bi sve te zene podrazumevano bile andjeli koji nicim ne stvaraju uslove i razloge da do ovoga ne dodje, u sta ne verujem generalno, ovako, to je sto unistenih porodica dnevno. Ukoliko je Srbija drzava ravnopravnih rodova, zasto muskarac biva isteran i zasto muskarac placa alimentaciju po pravilu? Cak i kada je zena preljubnica, na primer? pol i rod treba u svemu izjednaciti. Emigracija mladih, obrazovanih i neobrazovanih, abortusi, razvodi, sve to dovodi do sloma nacije koji se blizi vrtoglavom brzinom.
Mirka
Alimentacija je pravo deteta na izdrzavanje a dete nije krivo sto su mama ili tata preljubnici

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља