среда, 22.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:59

Пала потрошња пива

Аутор: Ђ. Ђукићуторак, 29.08.2017. у 11:14
(Фото А. Васиљевић)

Зрењанин – Пиварска индустрија Србије је од 2008. до 2014. доживела значајан пад тржишта и то чак од 14,59 одсто. Овај сектор остварује 3,3 одсто буџетских прихода наше земље па је његов опоравак у последње две године значајан. Ово је речено на тродневном симпозијуму који се под називом „Пиво, пиварство и хмељарство” одржава на почетку 32. традиционалне зрењанинске туристичке манифестације „Дани пива”, и који ће јој, како је оцењено већ на почетку дати сасвим нову димензију.

Ребека Божовић, извршни менаџер Удружења пивара Србије, констатовала је да је у кризном периоду у нашој држави пала потрошња пива 12,5 процената, а да је запосленост у сектору смањена чак за 4.285 радних места.

– Ипак у 2015. години пиварство оживљава и последње две године оно једино испољава значајан пораст производње. По потрошњи пива ми смо при дну европске лествице на чијем су врху Чеси и Немци – рекла је Ребека Божовић износећи да је истинит, на први поглед невероватан податак, да је Србија по извозу пива у Европску унију на другом месту.

– Код нас пада потрошња пива и изгледа да грађани за њега имају најмање пара. Пиво се мање пије јер је скупо због акциза и пореза, смањења куповне моћи и смањена базе потрошача јер се смањује њихов број – констатовала је поред осталог Ребека Божовић. Словеначко искуство је изнео Матеј Осер који се бави дистрибуцијом у „Пивоварни Лашко”. Он је истакао да Словенци пију нешто умереније и да уживају у разноврсности пива и његовој занатској производњи.

Опоравак ове гране у Србији, за коју професор др Радован Пејановић, члан Организационог одбора, каже да је уништена, а не пропала сама од себе, види се у оснивању малих радионица и тај процес је на видику. – Кад је реч о пиварству наша шанса је у производњи сировина, хмеља и јечма, за које имамо одличне услове и са њима бисмо могли ефикасно да наступимо на иностраном тржишту, а кад је реч о изградњи нових пивара она се очекује од иностраних инвеститора – рекао је Радован Пејановић, професор са новосадског Пољопривредног факултета.


Коментари8
52981
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Demografija
A broj stanovnika se od 2008. smanjio za oko 300 hiljada samo od prirodnog priraštaja, plus još 300 hiljada emigriralo. Eto skoro 10% manje ljudi, manja baza korisnika, plus opadanje standarda, 15% ne zvuči tako loše kako može biti (I biće).
Стефан Стојановић
Ја сам престао да пијем пиво. Лоше је. Ко зна од чега се прави и по којој рецептури. Лагер пиво би требало да лежи месец-два на ниској температури, а ово што ми пијемо вероватно направе за три дана. Прешао сам на вино. Скупље је мало, али барем устајем нормалан, чио и весео.
Djoka
Dokle god pravite pivo od kukuruza umesto ječma, opadaće vam proizvodnja drastično!
Милош
Какво пиво, такав и тренд. Не зна се да ли су гора "домаћа" или "страна", одем 1-2 пута месечно на неко занатско пиво и бар знам шта сам попио, иако је скупо.
Божидар
Срби се као и у свему одричу у корист деце а дете као дете, шта оно зна шта је 2 - 3 литре пива.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља