недеља, 18.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:35
ИСХРАНА

Богат шећером, али чува ћелије од слободних радикала

Кукуруз шећерац је здрава и нутритивно вредна намирница која има многа добра антиоксидативна својства
Аутор: Јасна Вујичићсреда, 30.08.2017. у 22:00
Просечан клип кукуруза шећерца садржи око 90 грама зрна (Фото: Пиксабеј)

Кукуруз шећерац је врста кукуруза намењеног за исхрану људи који има највећи садржај шећера. За разлику од обичног меркантилног кукуруза који се користи као сточна храна и бере када је зрео, кукуруз шећерац се бере кад није сасвим дозрео, то јест када зрна још нису сува и тврда. У кукурузу шећерцу стога није завршен процес трансформације шећера у скроб, па се може јести из свежег, конзервираног или смрзнутог стања, једноставном припремом – кратким кувањем.

Свила као диуретик
У народу је позната чињеница да је кукурузна свила добра као диуретик, али и код срчаних сметњи и уринарних болести.
Смрзнут кукуруз шећерац не губи својства дубоким замрзавањем па се може припремати на исти начин као и свеж или конзервиран кукуруз шећерац.

Калоријска вредност кукуруза шећерца је у просеку 86 калорија у 100 грама, а од тога кукуруз шећерац садржи: угљених хидрата 19 г (шећера 3,22 г, влакана 2,7 г), масти 1,2 г, беланчевина 3,2 г и воде 76 г. Од витамина, кукуруз шећерац садржи витамин Б1, Б3 и Б9, као и витамин Ц. Минерали присутни у шећерцу су: магнезијум, гвожђе, калијум.

Један просечан клип кукуруза шећерца садржи око 90 грама зрна. Кукуруз је, дакле, угљенохидратна храна. Садржи разне фитохемикалије, а жуту боју добија од каротеноида бета криптоксантина, који такође делује као јак антиоксиданс, дакле чува ћелије од слободних радикала. Кувањем кукуруза шећерца се ослобађа ферулинска киселина, која такође делује као антиоксиданс.

То је здрава и нутритивно вредна намирница која има многа добра антиоксидативна својства која штите организам од кардиоваскуларних болести и канцера. Шећерац садржи и фитохемикалије које чувају вид и влакна која олакшавају столицу.

Кукуруз шећерац су први јели северноамерички Индијанци, од којих су у време стварања САД ову „новотарију” преузели и европски досељеници. Данашње врсте су постале популарне употребом хибридног семена кукуруза, чиме се добило на количини и квалитету. Кукуруз шећерац је најбоље кувати у води или пари. Широм света се шећерац корити и као надев за пицу, али и као незамењиви део многих салата.

Без обзира како је куван, са клипом или без њега, укусан је и воле га и деца и одрасли. У летњем периоду ово је популарна занимација на језеру или реци, на камповању и излету. Осим кувања, може се пећи и на роштиљу.

У продавницама може да се купи и беби корн. Ова врста шећерца се једе са клипом јер је довољно мекана и садржи доста влакана.

На нашем домаћем тржишту цењени су хибриди кукуруза шећерца од познатих произвођача (домаћих и страних), али опасност вреба од генетски модификованог кукуруза који нам на мала врата потурају из САД. По слову закона, ГМО кукуруз у Србији је забрањен, али из света су велики притисци да се закон измени и дозволи његово узгајање.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com


Коментари1
ba812
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

BORO
" беби корн", šta je ovo? Greška u kucanju? Koja je ovo reč?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља