субота, 23.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 02.09.2017. у 22:00 Мирјана Чекеревац
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА, председник Јединствене Србије

Моја фотеља има добру носивост

„Испоштовали смо све међународне уговоре и сада је ред на ЕУ. Наравно, ниједна одлука не може да се донесе без САД”
(Фото Танјуг/Ненад Милошевић)

Цео свет зна да нам је Косово отето, али сада би најгора варијанта била да седимо и да се бијемо у груди и да кукамо, мора да се разговара и с Албанцима и унутар нас самих због Срба на Косову и Метохији, али и свих грађана Србије, друго решење не постоји, каже у разговору за „Политику” Драган Марковић Палма, лидер Јединствене Србије и њен посланик у парламенту.

Марковић истиче да верује у „првог човека Србије Александра Вучића, он неће дати нешто што је српско, чиниће све што може за наше интересе и сигурно неће направити неку грешку”.

Председник је позвао на унутрашњи дијалог о КиМ, али је, судећи по реакцијама, лакше разговарати с Албанцима него да ми овде разговарамо, верујете ли да власт и опозиција могу да нађу неки минимум консензуса?

Наравно да и опозиција треба да буде део дијалога, али како опозиција да разговара с партијама на власти о тако важном питању као што је КиМ кад има преча посла, да се сваког дана свађа ко ће с ким и како на предстојеће београдске изборе? Кад би они, не дај боже, били власт, сваки дан би се тукли пред камерама...

Шта бисте ви, кад будете разговарали с председником, предложили као решење?

Важно је наћи добро решење и за Србе на КиМ и за све грађане Србије, а сто посто сам сигуран да ће ова већина с Александром Вучићем на челу умети да га пронађе и да неће донети ниједну штетну одлуку по Србију.

Вучић је најавио и дијалог о промени Устава, али је прилично скептичан да ће до договора доћи, а из опозиције се већ чуло да му је намера да из Устава избаци преамбулу.

Опозиција све унапред зна, па и Вучићеве намере. Њихове тврдње нису тачне. Устав је свето писмо за Србију и у разговору о променама треба да учествују све партије. Треба чути и шта опозиција каже, али она нема поверење народа, па да сад о томе одлучује.

Преамбула?

Коштуница је у преамбулу убацио КиМ, што ништа није значило, осим да ми стално читамо како је КиМ саставни део Србије. Нико се неће одрећи Косова, немојмо унапред да причамо биће овако или онако. Хајде да разговарамо, па да видимо шта ће бити резултат тог дијалога.

Ви сте се 2008. године определили за коалицију с ДС-ом због уласка у ЕУ, остала је запамћена ваша реченица да се патриотизам не сипа у трактор...

Ја сам за економски патриотизам и национални прагматизам и те идеје, за сада, добро спроводи Александар Вучић и моја коалиција, СПС–ЈС с Ивицом Дачићем на челу.

Верујете ли и даље да ЕУ жели Србију у својим редовима, будући да бриселски званичници тврде да нам је тамо место, али дела не показују да то стварно и мисле?

Једна држава из ЕУ, која се пита за све и свашта, Велика Британија, није нам наклоњена, стално нешто измишља, пише декларације против Србије. Ми смо испоштовали све међународне уговоре и сада је ред на ЕУ. Наравно, ниједна одлука не може да се донесе без САД.

Велика Британија оде из ЕУ, ови што су остали стално постављају неке препреке...

Хрватска јесте чланица ЕУ, али она је месна заједница ЕУ и стално нешто ради против Србије. Не ради она то сама, мислим да, с времена на време, то помало ради и Немачка, јер има проблем с мигрантима, пошто се поводом тог питања прерачунала.

Чини се да је, осим КиМ, велики проблем наша сарадња с Русијом. Бриселски али и амерички званичници све отвореније причају да морамо да „ускладимо нашу спољну политику с европском” што, у преводу, значи да уведемо санкције Русији већ сада, иако, кажу, у наредних десет година није предвиђен пријем нових чланица.

Ми смо народ с традицијом, код нас не важи максима: „Твој непријатељ је и мој непријатељ”. Русија је наклоњена Србији, при том ми ништа не сметамо државама које не сарађују с Русијом. Уколико бисмо ми сад увели санкције Русији, сутра кад их ЕУ укине, а хоће врло брзо, били бисмо само једна мала држава с лошим проценама. На нашу срећу, ми смо народ који се не одриче пријатеља, ми смо за нове мостове и пријатељства, а опште је познато да је то став и првог човека Србије, и мој и моје коалиције.

Били сте међу најактивнијима у председничкој кампањи Александра Вучића, али сте одбили да гласате за Ану Брнабић као премијера. Како сте успели да, после тога, изгладите односе с коалиционим партнерима?

Односи нису ни били поремећени. Мој став о Вучићу и његовом раду је остао исти, а познат је и мој став о геј популацији. Немам ништа против те жене, али, на моју срећу, влада је колективни орган, не доноси премијер сам одлуке, ту су министри, али и консултације с Александром Вучићем. Председник мора да се пита због огромне подршке коју је добио од народа, 56 одсто људи је гласало за њега, баш зато би му се приписало све лоше што би било урађено, а добре ствари би хтели и други да деле. Е, па не може то.

То што вам је „дозвољено” да гласате против владе навели сте као доказ да је Вучић демократа, што су неки други видели као потврду њихове приче о његовој диктатури и аутократији.

Ма, какав диктатор! Вучић је мала маца, добрица. Био сам пријатно изненађен како је реаговао кад смо о томе разговарали јер никада пре нисам био у прилици да причам с њим о нечему што нећу да подржим. Јесте два-три пута рекао да још једном размислим, али је разумео кад сам му рекао да је Јединствену Србију успоставила породица и да смо ми породична партија.

Били сте врло коректни према Ани Брнабић док је била министар, позвали сте је у госте у Јагодину, обећала је да ће доћи. Да ли је тај позив актуелан и за премијерку Ану Брнабић?

Немам ја ништа против да Ана Брнабић дође. Сви су ми термини, међутим, заузети до фебруара. Треба лепо дочекати председника владе, а ја сад стварно немам времена. Разговарам с министрима, с председником Вучићем, немам ни неких проблема у Јагодини, осим оних које у ходу решавам, тако да предлажем да председник владе обиђе градове који имају проблеме, да им помогне да се реше, а ја не тражим помоћ.

Кажете да је влада колективни орган, како бисте оценили рад „колективног органа” откако га води Ана Брнабић?

Ана Брнабић председава влади, ту су министри из партија које чине коалицију, ту је председник Вучић који мора бити консултован. Тако да резултат владе не може да се припише новом премијеру. Један је Александар Вучић. Ја се не шлихтам, да се шлихтам Вучићу, гласао бих за све што он каже.

Ви се „шлихтате” народу продајом фотеља.

Шлихтам се народу већ 13 година тако што помажем породицама које добију дете, тако што је просечна цена вртића у Јагодини 2.900 динара, тако што четвртаци и осмаци иду на море о трошку скупштине града, а средњошколци у Грчку, тако што пензионери и средњошколци не плаћају градски превоз, што сам до сада 60.000 грађана Јагодине водио да виде неке друге државе, захваљујући помоћи донатора, што сам асфалтирао улице. Па, нека се и други тако шлихтају.

Како ће продаја фотеља и куповина столица за функционере помоћи Јагодинцима?

За пет фотеља узећу најмање десет хиљада евра и то ћу дати породицама с троје и више деце. Моја фотеља кошта 300 евра, а биће продата најмање за 3.000 евра.

Како знате да ће бити продата за 3.000 евра?

Па ићи ће на аукцију. Пет дана ће фотеље моћи да се погледају од 10 до 12 сати, а петог дана ће бити аукција, значи први пут, други пут – продато!

Рачунате да ће неко толико да плати за вашу столицу, мислећи како ће, ако седне у њу, постати успешан као ви...

Хајде да се мало нашалимо, па моја фотеља има добру носивост. Ја могу да седим и на дрвеној клупи и на дрвеној столици, ништа то мени не смета.

Примате и грађане, што је лепо, али на основу чега ви одређујете ко ће добити 2.000, 3.000 динара помоћи, посао, одокативно, по сопственој вољи?

Па, није одокативно. Постоји прописан критеријум за доделу новца, по коме се, између осталог, за једног болесног члана породице добија 2.000 динара, за два – 4.000, за једно дете 3.000, за три – 9.000. Е, сад што сам ја то тако јавно причао и што је то изгледало тако. Ја знам те људе, нису они ту пали с Марса. Ми смо тридесетак људи вратили, дође инжењер од 27 година и тражи помоћ. Нема, господине, помоћи, него ево ти посао да радиш. Али, ми смо све проценили, нисмо само тако давали капом и шаком како смо хтели и како је то на ТВ снимку изгледало.

Направили сте од Јагодине туристичко место, нико вам не спори успех. А да ли вам је неко од колега тражио „рецепт” и да ли сте помогли?

Па, јесте. Водио сам више од 40 градоначелника из Србије у земље ЕУ, помогао сам Баточини у време претходног градоначелника, водио сам људе из „Прве петолетке” у Италију у фабрику авиона и они су остварили неку сарадњу, Новом Пазару... Помогао сам и другим градовима и то је показатељ да мени не треба да будем министар да бих помагао грађанима из других градова. Једноставно, хајде сви да радимо, максимално што можемо, а касније, ако твој резултат привуче пажњу и да добијеш одређену функцију. Мора за функцију да постоји способност, а не подобност. Док је критеријум за функцију била подобност, Србија је пропадала.

А ви мислите да је сада препорука за функцију способност?

Сада је критеријум способност.

Многи се с вама не би сагласили.

Ви имате право да се не сагласите. Ја поштујем туђе мишљење, али имам своје. Ви живите у Београду, можда боље видите. Ми из унутрашњости не можемо добро да видимо вас из Београда.

 

Морам да чувам Дачића

И ове године сте свог коалиционог партнера Ивицу Дачића возили на мотору у Паралији јер он неће да научи да вози...

Дачић вози као Иван Гавриловић – 200 на сат! Шалим се, нисам терао Дачића да вози. Не смем да ризикујем, он нама треба. Морам да га чувам, а ја ћу да возим и ако се, далеко било, нешто деси увек надрља возач мотора.

Јесте ли ви организовали Дачићу концерт у Паралији?

Ма, какав концерт. Не знам зашто опозицији смета што Ивица пева. Свако од њих би волео да пева, међутим, слушао сам једног кад је певао у Скупштини. Дречао је као јаре кад заглави ногу у тарабу. Сними себе да чујеш како звучиш, човече. Тај је добар за свадбу, кад нестане печења да „запева” и растера госте!

Коментари21
21909
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Branislav L.
Danilo? "Čije ovce, toga i livada"? Pa uteraj ovce u moju livadu pa da vidiš kako deljem ražanj.
kojo
Covek za sva vremena , snalazljiv ko niko dosad da bude u svakoj vladi i da ga niko ne pita dali mu je dedovina ona ruda koju crpi masinama ,bagerima i cime jos ne pa od tih drzavnih para , a to je rudnik svih gradjana Srbije jer smo mi svi suvlasnici Srbije jer je mi Srbi ostali gradjani cinimo i ciju rudu Palma eksplatise nasu i od nase rude nekom da 2000 nekom 3000 i sve to snimaju kamere i prikazuju na njegovoj televiziji. Dok je ovakvih dobronamernih kao palma tesko Srbiji jer taj ygrce bagerima a deli na kasicicu. Jos samo da mu podignu spomenik ili da ga proglase Svetcem.
Jovan
Palma, ... razgovarate sa tim Siptarima vec sest godina. Dokle cete vise da 'razgovarate', i o cemu to?! O 'otimanju Kosova', ili o tome sta jos to treba Srbija da uradi da joj 'Prvi Covek' ostane jos 25 godina na vlasti, ... i 'pregovara', ... valjda dok i zadnji od vasih glasaca ne shvati da je vreme za siptarsku ambasadu u Beogradu?!
dr Slobodan Devic
Politika je vestina moguceg - u datom momentu. Ali, tome se mora dodati i faktor istorijskog pamcenja. Ove dve kategorije su neophodan i dovoljan uslov za opstanak jednog naroda. Ovo je jos onomad znao i u delo sprovodio jedini srpski drzavnik - Milos Obrenovic ...
Milos Pokrajac
...a na jugu Srbije prodaju imanja i nekretnine Albancima. Zatšto držabni organi to ne sankcionišu ? Ne može da se uveze polovan auto bez odobrenja ali može rasprodaja srpske zemlje zlonamernicima, migrantima i sličnima. Van pameti

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља