понедељак, 09.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:34
Интервју: Дија Надер де ел Андари, отправница послова Амбасаде Венецуеле

Од Југославије смо научили да не треба Америци да дајемо изговор за војну интервенцију

Аутор: Јелена Стевановићнедеља, 03.09.2017. у 22:00
(Фото Амбасада Републике Венецуеле)

Нема довољно хране и лекова. Инфлација је 700 одсто. Протести против чавистичке владе председника Николаса Мадура трају месецима и однели су више од сто живота. Опозиционари нису учествовали на изборима за Уставотворну скупштину која треба да донесе нови највиши правни акт јер тврде да је циљ овог тела да скрајне улогу парламента, где опозиција има већину, и да сву власт стави у руке председника. Државна тужитељка се побунила против кршења људских права па је смењена. Мадурова влада за стање у Венецуели оптужује САД, које су Каракасу увеле санкције и припретиле му војном интервенцијом. О томе шта се дешава у једној од ретких латиноамеричких земаља у којима је левица остала на власти, разговарамо са отправницом послова Амбасаде Боливарске Републике Венецуеле Дијом Надер де ел Андари.

Зашто нема хране и лекова у Венецуели, земљи са највећим резервама нафте на свету? Шта је узрок економске кризе са инфлацијом од 700 одсто?

У Венецуели не постоји економска криза. Оно што ми преживљавамо јесте економска агресија или економски рат који је повела венецуеланска олигархија подржана од стране америчког империјализма. Олигархија ствара вештачку кризу. Економска агресија иде руку под руку са медијском, психолошком агресијом која ствара мржњу према грађанима који подржавају владу, према сиромашнима и људима са тамном кожом. Увозници намерно не продају храну и лекове да би их онда продавали на црном тржишту по знатно вишим ценама и по паралелном курсу долара. Инфлација је тако велика због спекулација трговаца. Још је Хенри Кисинџер казао да ако хоћете да контролишете народ, морате да контролишете храну. Наши непријатељи и опозиција то знају и чине све да Венецуеланци мрзе своју владу. Дешава нам се спори државни удар који се десио и у Југославији или у Чилеу када се корак по корак јавно мњење окретало против владе, која је окривљена за све лоше у држави. Ми у Венецуели смо врата Латинске Америке, наша револуција просвећује народе на остатку континента и зато је нашим непријатељима толико стало да заврше са нама.

Трпимо економску агресију домаћих олигарха и америчких империјалиста који желе да бесплатно дођу до наше нафте

Да ли улогу у кризи игра ниска цена нафте?

Наравно да нам не погодује што је нафта била 100 а сада је 30 долара за барел. Чавесова и Мадурова влада су увек инвестирале око 70 одсто прихода од нафте у социјалне пројекте, и то радимо и сада. Отворено је више од 40 универзитета, обезбеђено је четири милиона табличних рачунара за школе, изградили смо 1,6 милиона станова, имамо два милиона студената, што је више него што има било која друга земља у Латинској Америци изузев Кубе. Да зарађујемо више, више бисмо улагали у друштво, али ни сада не престајемо са социјалним пројектима. Ниска цена нафте је још један вид агресије САД против Венецуеле и Русије до чега су Американци довели развијајући фрекинг (добијање нафте из уљних шкриљаца).

Зар није могуће да су САД развиле начин да дођу до нафте и гаса из уљних шкриљаца из својих сопствених разлога, да би имали јефтиније енергенте, и да то нема веза са Русијом или Венецуелом?

Добили су јефтину нафту, али су до ње „случајно” дошли баш сада када могу да наштете Венецуели и Русији. Нафта је оружје у рукама САД.

Да ли се плашите Трампа који вам је припретио војном интервенцијом?

Наша војска има врло висок морал. Још од Боливара, наша армија је ослобађала друге земље. Боливар је осим Венецуеле, ослободио, Еквадор, Перу, Боливију, Колумбију и данашњу Панаму. Наша војска, влада и народ ће се суочити са оним што долази. Не можемо да кажемо да се плашимо Трампових претњи, али не желимо ни уништење наше земље.

Зашто има више од сто мртвих на демонстрацијама у Каракасу и другим градовима?

Демонстрације никад нису биле мирне. Људи су долазили прекривених лица, доносећи Молотовљеве коктеле и друго оружје. Снаге реда нису користиле оружје већ само водене топове и сузавац. Припадници полиције су одговорни за смрт 13 људи, али се због тога налазе у затвору. Све остале жртве које помињете настрадале су од руке опозиције и демонстраната. Спаљивали су живе људе који су им личили на чависте. У њиховом налету, страдали су и случајни пролазници. Циљ им је да Мадура прикажу као убицу, човека који крши људска права и зато врше притисак на улицама. Опозиција у Венецуели је издала саопштење у којем тражи од Трампа и других влада да блокирају и нападну Венецуелу. Како бисте ви овде звали Србина који би позвао САД да бомбардује Србију, или да јој не позајмљују паре, или да са њом не склапају никакав посао? Шта би била та особа? Издајник.

Да ли је зато један од опозиционих лидера Леополдо Лопес у затвору?

Он јесте у затвору, али због протеста из 2014. Остали нису.

Шта ће бити са њима?

Сада имамо Конститутивну народну скупштину која са тужилаштвом мора да покрене процес да им се укине посланички имунитет и да им се суди за издају.

Да ли сте Конститутивном скупштином створили  паралелне институције? Венецуела већ има парламент.

Конститутивна скупштина има ограничени циљ, а то је доношење новог устава. Она има већу моћ од председника, парламента, судства. Може да елиминише све остале гране власти. Задржала је председника, Врховни суд и именовала  новог државног тужиоца јер је стара тужитељка издајица. Једини проблем имамо са парламентом који не признаје Конститутивну скупштину. Дакле, Уставотворна скупштина није распустила парламент, он постоји, али су његове одлуке ништавне. Он је нелегитиман јер је, супротно одлуци Врховног суда, дозволио да посланичку заклетву положе и људи осумњичени за превару.

Шта ће бити са парламентом?

Ништа. Он једноставно не може да донесе ниједну одлуку која има правну снагу. Нико неће прихватити законе које доноси.

А шта је са оптужбом да Уставотворна скупштина није легитимна. Опозиција није учествовала. Помињу се нерегуларности у бројању гласова и да је њен циљ да скрајне опозицију која има већину у скупштини?

Председник је по уставу имао свако право да распише изборе за Уставотворну скупштину. Опозицији нико није бранио да учествује, она је сама тако изабрала.

Јер оптужује Мадура да хоће да приграби сву власт.

То је лаж. Опозиција хоће да земља дође у стање да је њоме немогуће владати, жели да покаже свету да је прекршен устав. Они су противници садашњег, Чавесовог, устава јер он каже да се не сме приватизовати ништа што се односи да добробит народа, не могу се приватизовати нафта, злато, електрична енергија, телекомуникације без референдума на којем би се народ питао за дозволу, а народ би рекао „не”. Ми само желимо да побољшамо устав, а они хоће земљу без устава да би могли да сва природна богатства продају САД.

Венецуела и САД су у вербалном рату, али...

Не, ми нисмо у вербалном рату, ми само имамо два супротна, антагонистичка пројекта. Наш пројекат је социјалистички. Тражимо поштовање свих земаља без обзира на њихову војну силу или богатство. Њихов пројекат је империјалан. Као империја, хоће да свуда доминирају. Хоће да опљачкају наша богатства. САД конзумирају 80 светског богатства, сав остали свет преосталих 20 одсто.

Али ви истовремено тој истој Америци продајете нафту. Она највише нафте купује баш од Венецуеле. Ваше нафтне компаније раде у САД и чак имате и заједнички бизнис са „Шевроном”.

Да, они купују нашу нафту, али би више волели да је добију бесплатно. Пре него што је Чавес дошао на власт, нафту смо продавали за седам долара по барелу, а за време његове владе за сто долара по барелу.

И поред социјалних пројеката левичарских влада, левица је изгубила власт у Аргентини, Бразилу и другде. Да ли Латинска Америка креће удесно?

Десничари су у Хондурасу, Парагвају и Бразилу дошли на власт државним ударима. У Аргентини је левица изгубила изборе јер није била јединствена. Не мислим да десница јача у Латинској Америци. Свуда има издајника. За социјалистичку револуцију је потребно време. Код нас у Венецуели људи су масовно изашли на изборе за Конститутивну скупштину и поред тога што им је опозиција претила да то не чине или је чак и блокирала путеве да не могу да прођу па су ишли заобилазним друмовима.

Како је то могуће? Зар ваша влада не контролише целу територију Венецуеле?

Влада контролише целу земљу и позива на дијалог и мир. Оно што ради наша влада није ништа у односу на репресију коју спроводе владе у Колумбији, Аргентини, Чилеу или Мексику, где је од јануара ове године убијено десет новинара. А да ли о бразилском председнику Темеру или о аргентинском председнику Макрију говоре као о диктаторима? Не. Само нас који смо праве демократе називају диктаторима. Али, ми смо научили од Чилеа, Либије, Југославије, Авганистана и Ирака да будемо веома опрезни и да империјалистима не дамо изговор да изврше инвазију на нас.

Ви баш нимало не сумњате да иза проблема у Венецуели и опозиције стоје САД?

Наравно да не сумњам. Одмах после државног удара против Аљендеа 1973. рекла сам да су то организовале САД. Тада су ми говорили: „За све кривиш САД зато што си комунисткиња.” И шта се догодило? Прошло је десет година, отворена су документа и видели смо да су САД стајале иза уклањања Аљендеа. Ко је био иза свега што се десило у Југославији? ЦИА. Када се за десет година буду отворила документа, видећете да су САД одговорне за све што се данас дешава у Венецуели. Наши проблеми са њима почели су када је Чавес забранио приватизацију нафте. Тада је републикански сенатор Пол Ковердел казао: „Да бисмо контролисали Венецуелу, морамо да милитаризујемо Колумбију.” Од тада су САД отвориле седам војних база у Колумбији на граници са Венецуелом, изговарајући се борбом против кријумчарења наркотика. Лаж! То је психолошки рат да нам улију страх.


Коментари42
8870d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sonja
Svi nedemokratski i diktatorski rezimi ovog sveta optuzuju SAD da ih destabilizuje. Pitam se odakle SAD toliko sluzbenika da se bavi svakom zemljom ponaosob i ko onda u tamo uopste radi nesto drugo i ko proizvede 17 hiljada milijardi dolara BDPa
Simon
odakle im pare? Pa od nafte, banana... i ostalih stvari koje otimaju dzabe a onda prodaju po nekim cenama. Stotine hiljada zaposlenih u USA radi za raznorazne vladine, drzavne ili kako god rekli agencije, korporacije i sl. Pa zar mislis da su se tih 10% ultra bogatih u Americi obogatili radom u USA??? Takve u Rusiji zovu oligarsi a u USA investitori. Terminoloska razlika da se razvodni sustina. Tako je i sa enormnim brojem zaposlenih kako bi pripremali, realizovali i onda koristili tudje resurse i bogatstva.
Препоручујем 34
Henri Kisindzer
Odakle? Od para poreskih obveznika, naravno... Sitne su to pare za Ameriku da stavi po jedan tim za svaku "problematicnu" zemlju.
Препоручујем 24
Прикажи још одговора
Jakob
Komunisti su najvece zlo na ovoj planeti. Dokaz za to je upravo i Venecuela. Dosli su na vlast preko Predsednika,u Parlamentu nisu imali vecinu pa sada pokusavaju da silom uvedu komunizam u Venecueli. Narod skapava i muci se ali sta to njih zanima i ovu otpravnicu psolova,pa njoj je super,najlakse je da okrivi USA,nista lakse od toga,ali nisu USA odgovorne za te zlocine koje pravi Predsednik Venecuele prema svom narodu. Zbog tog naroda tamo bolje je da USA tamo udje i pohapsi komunjare.
Рајковић Ненад
Намерним спуштањем цене нафте директно се утицало и даље утиче на економије а самим тим и државе чија се економија добрим делом заснива на томе. И ето тако, ту лежи зец. Шта мислите, због кога пада цена нафте и д ли ће стварно кућа Сауда да плати пуну цену наоружања. Америка нема право да икога хапси понајвише јер и на њеним улицама дивљају протести и људи гину..и каква је уопште то демократија у Америци? Електорска? Приватна?
Препоручујем 37
Никола Милошев
Толико је јасно све речено и лепо је што је Политика дала простор амбаадорки да говори о стању у Венецуели. Тамо су у току стална настојања САД да изазову грађански рат . Опозиција је тотално издајничка и чине је приивилеговани друштвени слојеви. Славни новинар Пилџер о томе је сачинио филм под насловом "Рат против демократије".
миле
издаја изнутра, као у нашем случају. имаш доле коментар шта су ова и њен муж радили у венецуели
joško
Zar netko moze da povjeruje u ovo? Tolika kolicina.dezinformacija...
Simon
u sta? U to da Amerika mirno gleda i ne mesa se u stvari Venecuele!? Naravno da moze da se poveruje. Uslov je da covek nije "madjarska sobarica"
Препоручујем 16

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља