четвртак, 17.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:28

Како остварити право на туђу негу и помоћ

У Србији ова накнада износи 16.346 динара, а прима је око 76.000 људи
Аутор: Данијела Давидов-Кесарпонедељак, 04.09.2017. у 21:11
(Фото Пиксабеј)

Ре­пу­блич­ки фонд за пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње го­ди­шње до­би­је око 55.000 зах­те­ва за оства­ри­ва­ње пра­ва на нов­ча­ну на­кна­ду за по­моћ и не­гу дру­ге осо­бе, од че­га око 40 од­сто њих успе­ва да оства­ри ово пра­во. 

Они ко­је струч­не ко­ми­си­је од­би­ју сма­тра­ју да су њи­хо­ви кри­те­ри­ју­ми ве­о­ма стро­ги и да са­мо пот­пу­ни ин­ва­ли­ди мо­гу да до­ђу до ових ис­пла­та.

– Мој муж има Пар­кин­со­но­ву бо­лест. Те­шко се кре­ће и има про­бле­ма да са­мо­стал­но функ­ци­о­ни­ше. Ви­ше пу­та сам под­но­си­ла зах­тев за ову вр­сту по­мо­ћи али смо од­би­је­ни, уз обра­зло­же­ње да он ипак по­ма­ло мо­же да се кре­ће. Мо­ра­ћу да на­ђем же­ну ко­ја ће до­ла­зи­ти сва­ки дан да ми по­ма­же око бри­ге о ње­му, јер и ја имам здрав­стве­них про­бле­ма и не мо­гу ви­ше са­ма то да ра­дим. То ћу мо­ра­ти да пла­тим од пен­зи­је, с ко­јом и са­да је­два кр­пим крај са кра­јем – на­гла­ша­ва се­дам­де­сет­дво­го­ди­шња Бе­о­гра­ђан­ка Ј. П. 

У Ср­би­ји на­кна­да за по­моћ и не­гу из­но­си 16.346 ди­на­ра, а при­ма је око 76.000 љу­ди. Број зах­те­ва за оства­ри­ва­ње овог пра­ва се не­знат­но по­ве­ћа­ва из го­ди­не у го­ди­ну, а са­мо у овој го­ди­ни је за те свр­хе из­дво­је­но 15,1 ми­ли­јар­да ди­на­ра. 

Ову нов­ча­ну на­кна­ду мо­же да до­би­је оси­гу­ра­ник и ко­ри­сник пен­зи­је ко­ме је због при­ро­де и те­жи­не по­вре­де или бо­ле­сти нео­п­ход­на по­моћ и не­га за оба­вља­ње рад­њи ра­ди за­до­во­ља­ва­ња основ­них жи­вот­них по­тре­ба. По За­ко­ну о пен­зиј­ском и ин­ва­лид­ском оси­гу­ра­њу, пра­во има­ју са­мо не­по­крет­ни, сле­пи и они ко­ји без ту­ђе по­мо­ћи не мо­гу да се хра­не, обла­че, ни­ти кре­ћу по ку­ћи, као и они ко­ји су на ди­ја­ли­зи. 

Оства­ри­ва­ње овог пра­ва, по­ја­шња­ва­ју у Ре­пу­блич­ком фон­ду за пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње, ни­је усло­вље­но ви­си­ном дру­гих при­ма­ња, ни­ти кон­крет­ном ди­јаг­но­зом, већ ис­кљу­чи­во оп­штим здрав­стве­ним ста­њем осо­бе ко­ја под­но­си зах­тев, од­но­сно ње­го­вом функ­ци­о­нал­но­шћу и спо­соб­но­шћу за оба­вља­ње основ­них жи­вот­них ак­тив­но­сти.

– По­сту­пак за оства­ри­ва­ње пра­ва на нов­ча­ну на­кна­ду за по­моћ и не­гу дру­ге осо­бе по­кре­ће се на зах­тев оси­гу­ра­ни­ка, од­но­сно ко­ри­сни­ка пра­ва, уз ко­ји је при­ло­же­на од­го­ва­ра­ју­ћа ме­ди­цин­ска до­ку­мен­та­ци­ја. Зах­тев за нов­ча­ну на­кна­ду под­но­си се над­ле­жној фи­ли­ја­ли пре­ма ме­сту пре­би­ва­ли­шта. Обра­зац се мо­же до­би­ти у сва­кој фи­ли­ја­ли Фон­да ПИО или од­штам­па­ти са сај­та www.pio.rs (из ме­ни­ја обра­сци). Уз зах­тев је по­треб­но при­ло­жи­ти ори­ги­нал­ну ме­ди­цин­ску до­ку­мен­та­ци­ју ле­ка­ра спе­ци­ја­ли­сте да је нео­п­ход­на по­моћ и не­га дру­ге осо­бе – на­гла­ша­ва­ју у Ре­пу­блич­ком фон­ду за пен­зиј­ско и ин­ва­лид­ско оси­гу­ра­ње.

У нај­ве­ћем бро­ју слу­ча­је­ва, у ро­ку до 30 да­на од да­на под­но­ше­ња зах­те­ва ко­ри­сник до­би­ја по­зив за ве­шта­че­ње, ко­је спро­во­ди ле­кар ве­штак од­ре­ђе­не спе­ци­јал­но­сти и ко­ји на осно­ву при­ло­же­не ме­ди­цин­ске до­ку­мен­та­ци­је и пре­гле­да ко­ри­сни­ка, до­но­си на­лаз, оце­ну и ми­шље­ње. Сва­ки на­лаз ле­ка­ра ве­шта­ка под­ле­же кон­тро­ли, а на­кон то­га се про­сле­ђу­је над­ле­жном ор­га­ни­за­ци­о­ном де­лу да до­не­се ре­ше­ње о по­сто­ја­њу или не­по­сто­ја­њу пра­ва. Ко­ри­сник до­би­ја ре­ше­ње и ако је оства­рио пра­во на ту­ђу не­гу и по­моћ, уз пен­зи­ју му се ис­пла­ћу­је и ова нов­ча­на на­кна­да, а ако ни­је до­би­ја ре­ше­ње са обра­зло­же­њем за­што је од­би­јен као и по­у­ку о прав­ном ле­ку. 


Коментари2
33e9b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Marijana
I ja sam za dete koje ima paraparezu spastiku odbijena za tudju negu i pomoc jer on hoda sa hodalicom ,ali u kuci uvek mora neko da bude sa njim jer se teze krece mora neko da mu da da jede ,odvede u skolu ,okupa i sve drugo sto ide uz to.Plus sam i samohrana majka .odbijena sam ,pa kako ova drzava moze da odbije decu koja i ovako ne mogu sama a kamoli deca koja su nestabilna i koja imaju zdravstvenih problema .ja sa njim provodim vreme ja sam njemu tu za sve sto treba .ne mogu nigde da radim jer cesto moram da odsustvujem sa posla jer njemu trebam.
DANICA OBRADOVIC
podnosila sam za muza vec 4x zahtev za tudju negu i pomoc posto je imao 3jaca mozdana udara i sedam manjih gde nije ostajao u bolnici samo je dobio terapiju na hitnom prijemu proveo par sati i vracen kucu uz obrazlozenje da nema masta u bolnici.Tada sam se sama brinula o njemu dok ga ne bi osposobila za koliko toliko samostalno obavljanje nekih radnji kao sto je jelo i odlazak u toalet . Dementan je nemoze da cita pise zaboravio govor jedva nesto tesko razgovetno,sam nemoze da se brine o sebi niti da ostaje kod kuce jer mi je par pura umalo zapalio stan. ODBIJENI SMO sva tri puta ukljucujuci i zalbe navodno sposoban je jer hoda,pregled komisije koja se sastoji od samo jednog clana i to veoma neprijatnog i bezobraznog traje bukvalno 5 minuta gde vristi na pacijenta koji nema pojma sta ona hoce.Pa vas pitam sta moze da se vidi za pet minuta a pri tom se ne obraca paznja na nalaze psihologa i psihijatra.Takvog pacijenta bi trebalo posmatraTI BAR NEDELJU DANA 24H pa da se vidistanje,

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Друштво /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља