недеља, 13.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Срп­ске ђаконије у Ослу

(Фото М. Мијатовић)

Жи­вот у стра­ној зе­мљи под­ра­зу­ме­ва по­зна­ва­ње је­зи­ка, кул­ту­ре и оби­ча­ја, али исто та­ко и пред­ста­вља­ње зе­мљи до­ма­ћи­ну сво­је кул­ту­ре, тра­ди­ци­је, па и га­стро­но­ми­је. Срп­ско дру­штво „Рас” у Ослу по­сто­ји од 2010. го­ди­не, оку­пља око 500 чла­но­ва, од ко­јих је око сто­ти­ну ак­тив­них. У сва­кој при­ли­ци ко­ри­сте мо­гућ­ност да пред­ста­ве свој за­ви­чај. Јед­на од та­квих при­ли­ка био је Бyфест одр­жан у ме­сту Сан­дви­ка, на­до­мак Осла, кра­јем ав­гу­ста, тач­ни­је од 24. до 27. про­шлог ме­се­ца.

На би­ни су фол­клор­ци по­ка­за­ли игре из  Шу­ма­ди­је, на­сту­пи­ла је и гру­па ет­но-пе­ва­ча, а на штан­ду се мо­гло на­ћи ко­ба­си­ца, ће­ва­па и пље­ска­ви­ца с ро­шти­ља, за­тим ги­ба­ни­ца и изум јед­не Ви­о­ле­те: па­ла­чин­ке у бо­ји. Нор­ве­жа­ни, али и љу­ди из дру­гих др­жа­ва, до­бро су при­хва­ти­ли на­ше спе­ци­ја­ли­те­те, као и кул­тур­ни про­грам. У ства­ри, сва­ки на­ступ на­ших ама­те­ра ов­де је до­бро при­хва­ћен и при­вла­чи па­жњу пу­бли­ке. На овом фе­сти­ва­лу ви­де­ло се ка­ко на­ро­ди Афри­ке не­гу­ју сво­ју кул­ту­ру. пред­ста­вље­не су мно­ге дру­ге ку­хи­ње, та­ко­зва­не ме­сне, али и ве­ге­та­ри­јан­ске.

Удру­же­ње „Рас” је осно­ва­но 2010, али је на­кон по­чет­ног за­но­са ак­тив­ност опа­ла; да би 2015. по­но­во кре­ну­ла уз­ла­зном ли­ни­јом. На­зив је иза­бран по ста­ром гра­ду Ра­су ко­ји је био цен­тар срп­ске сред­њо­ве­ков­не др­жа­ве. Циљ је да ор­га­ни­за­ци­ја бу­де пре­по­зна­та код нор­ве­шких вла­сти и да има чла­но­ве ко­ји пла­ћа­ју чла­на­ри­ну. Мла­ђи чла­но­ви су удах­ну­ли но­ву енер­ги­ју и рад је жив­нуо. Дру­штво има за циљ да се очу­ва се­ћа­ње на за­ви­чај, да не­гу­је дру­же­ње су­на­род­ни­ка и олак­ша жи­вот да­ле­ко од за­ви­ча­ја. Ле­по је кад чо­век има с ким да про­го­во­ри на свом је­зи­ку. 

Ам­ба­са­да Ср­би­је у Ослу ор­га­ни­за­ци­о­но по­ма­же, не фи­нан­сиј­ски, али су, ка­жу, за­до­вољ­ни но­вом ам­ба­са­дор­ком Су­за­ном Бо­шко­вић Про­да­но­вић. По­сто­ји и са­рад­ња са Срп­ском пра­во­слав­ном цр­квом, па­ро­хи­јом у Ослу и хра­мом Све­ти Ва­си­ли­је Остро­шки, у чи­јим про­сто­ри­ја­ма се одр­жа­ва­ју са­стан­ци дру­штва, а у па­ро­хиј­ском до­му се сла­ви и сла­ва. У но­вем­бру у Ослу би­ће јед­но­днев­на ма­ни­фе­ста­ци­ја срп­ске га­стро­но­ми­је, са ши­ро­ким из­бо­ром на­ших је­ла и по­сла­сти­ца и на­шом му­зи­ком под на­зи­вом „Крч­ма”, на ко­јој ће мо­ћи да се про­ба­ју и мно­га дру­га је­ла на­шег кра­ја. 

Ми­лан Ми­ја­то­вић

Коментари4
8834e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bianka Risteski
Hvala Politici sto pise o nasim ljudima u inostranstvu. Lepo je sto nasi zemljaci predstavljaju svoj zavicaj. Kad bi takvih tekstova bilo jos vise !? Svaka cast u ovom sluchaju pisano iz iskustva! Bilo bi interesantno pratiti kako se snalazi pisaoc u novoj sredinu u inostranstvu... nije to lak put shto je izabrao... Stecno neka mu je. Hvala
Marija O
Super,lepo je sto cuvate tradiciju. Volela bih vise ovakvih tekstova da citam u svakodnevnim losim vestima.
Sanja
Bravo RAS-ovci
joca jovic
Bravo zemljaci nasi ! Tako i treba neka svet upozna zavicaj iz koga ste otisli ali neka i mladi koji se tu radjaju znaju gde su im koreni!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља