субота, 28.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 07.09.2017. у 08:45

Срп­ске ђаконије у Ослу

(Фото М. Мијатовић)

Жи­вот у стра­ној зе­мљи под­ра­зу­ме­ва по­зна­ва­ње је­зи­ка, кул­ту­ре и оби­ча­ја, али исто та­ко и пред­ста­вља­ње зе­мљи до­ма­ћи­ну сво­је кул­ту­ре, тра­ди­ци­је, па и га­стро­но­ми­је. Срп­ско дру­штво „Рас” у Ослу по­сто­ји од 2010. го­ди­не, оку­пља око 500 чла­но­ва, од ко­јих је око сто­ти­ну ак­тив­них. У сва­кој при­ли­ци ко­ри­сте мо­гућ­ност да пред­ста­ве свој за­ви­чај. Јед­на од та­квих при­ли­ка био је Бyфест одр­жан у ме­сту Сан­дви­ка, на­до­мак Осла, кра­јем ав­гу­ста, тач­ни­је од 24. до 27. про­шлог ме­се­ца.

На би­ни су фол­клор­ци по­ка­за­ли игре из  Шу­ма­ди­је, на­сту­пи­ла је и гру­па ет­но-пе­ва­ча, а на штан­ду се мо­гло на­ћи ко­ба­си­ца, ће­ва­па и пље­ска­ви­ца с ро­шти­ља, за­тим ги­ба­ни­ца и изум јед­не Ви­о­ле­те: па­ла­чин­ке у бо­ји. Нор­ве­жа­ни, али и љу­ди из дру­гих др­жа­ва, до­бро су при­хва­ти­ли на­ше спе­ци­ја­ли­те­те, као и кул­тур­ни про­грам. У ства­ри, сва­ки на­ступ на­ших ама­те­ра ов­де је до­бро при­хва­ћен и при­вла­чи па­жњу пу­бли­ке. На овом фе­сти­ва­лу ви­де­ло се ка­ко на­ро­ди Афри­ке не­гу­ју сво­ју кул­ту­ру. пред­ста­вље­не су мно­ге дру­ге ку­хи­ње, та­ко­зва­не ме­сне, али и ве­ге­та­ри­јан­ске.

Удру­же­ње „Рас” је осно­ва­но 2010, али је на­кон по­чет­ног за­но­са ак­тив­ност опа­ла; да би 2015. по­но­во кре­ну­ла уз­ла­зном ли­ни­јом. На­зив је иза­бран по ста­ром гра­ду Ра­су ко­ји је био цен­тар срп­ске сред­њо­ве­ков­не др­жа­ве. Циљ је да ор­га­ни­за­ци­ја бу­де пре­по­зна­та код нор­ве­шких вла­сти и да има чла­но­ве ко­ји пла­ћа­ју чла­на­ри­ну. Мла­ђи чла­но­ви су удах­ну­ли но­ву енер­ги­ју и рад је жив­нуо. Дру­штво има за циљ да се очу­ва се­ћа­ње на за­ви­чај, да не­гу­је дру­же­ње су­на­род­ни­ка и олак­ша жи­вот да­ле­ко од за­ви­ча­ја. Ле­по је кад чо­век има с ким да про­го­во­ри на свом је­зи­ку. 

Ам­ба­са­да Ср­би­је у Ослу ор­га­ни­за­ци­о­но по­ма­же, не фи­нан­сиј­ски, али су, ка­жу, за­до­вољ­ни но­вом ам­ба­са­дор­ком Су­за­ном Бо­шко­вић Про­да­но­вић. По­сто­ји и са­рад­ња са Срп­ском пра­во­слав­ном цр­квом, па­ро­хи­јом у Ослу и хра­мом Све­ти Ва­си­ли­је Остро­шки, у чи­јим про­сто­ри­ја­ма се одр­жа­ва­ју са­стан­ци дру­штва, а у па­ро­хиј­ском до­му се сла­ви и сла­ва. У но­вем­бру у Ослу би­ће јед­но­днев­на ма­ни­фе­ста­ци­ја срп­ске га­стро­но­ми­је, са ши­ро­ким из­бо­ром на­ших је­ла и по­сла­сти­ца и на­шом му­зи­ком под на­зи­вом „Крч­ма”, на ко­јој ће мо­ћи да се про­ба­ју и мно­га дру­га је­ла на­шег кра­ја. 

Ми­лан Ми­ја­то­вић

Коментари4
fcdc7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bianka Risteski
Hvala Politici sto pise o nasim ljudima u inostranstvu. Lepo je sto nasi zemljaci predstavljaju svoj zavicaj. Kad bi takvih tekstova bilo jos vise !? Svaka cast u ovom sluchaju pisano iz iskustva! Bilo bi interesantno pratiti kako se snalazi pisaoc u novoj sredinu u inostranstvu... nije to lak put shto je izabrao... Stecno neka mu je. Hvala
Marija O
Super,lepo je sto cuvate tradiciju. Volela bih vise ovakvih tekstova da citam u svakodnevnim losim vestima.
Sanja
Bravo RAS-ovci
joca jovic
Bravo zemljaci nasi ! Tako i treba neka svet upozna zavicaj iz koga ste otisli ali neka i mladi koji se tu radjaju znaju gde su im koreni!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља