понедељак, 25.06.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:31

Први државни центар за палијативну негу

При Геронтолошком центру „Крагујевац” 26. септембра биће отворено прво такво одељење за смештај оболелих у неком државном центру намењеном старима
Аутор: Марија Бракочевићпонедељак, 11.09.2017. у 21:21
Тре­нут­но на смештај че­ка 46 љу­ди (Фо­то: ГЦ „Кра­гу­је­вац”)

Ге­рон­то­ло­шки цен­тар „Кра­гу­је­вац” по­стао је пр­ви цен­тар у Ср­би­ји у ко­јем по­сто­ји па­ли­ја­тив­ни ку­так за збри­ња­ва­ње и не­гу осо­ба ко­је бо­лу­ју од те­шких и не­из­ле­чи­вих бо­ле­сти. Но­во оде­ље­ње на­ме­ње­но ко­ри­сни­ци­ма у тер­ми­нал­ној фа­зи бо­ле­сти сме­ште­но је у пот­кро­вљу Ста­ци­о­на­ра 2, а све­ча­но отва­ра­ње за­ка­за­но је за уто­рак 26. сеп­тем­бра. Об­но­ву до­тра­ја­лог та­ва­на ко­ји се про­сти­ре на 500 ква­драт­них ме­та­ра фи­нан­си­ра­ло је Ми­ни­стар­ство за рад, за­по­шља­ва­ње, бо­рач­ка и со­ци­јал­на пи­та­ња, и то са 13,8 ми­ли­о­на ди­на­ра.

За опре­ма­ње про­сто­ра и уво­ђе­ње услу­ге па­ли­ја­тив­не за­шти­те и не­ге по­бри­ну­ла се Европ­ска уни­ја, ко­ја је кроз про­је­кат „По­др­шка Европ­ске уни­је ин­клу­зив­ном дру­штву” за Ге­рон­то­ло­шки цен­тар „Кра­гу­је­вац” обез­бе­ди­ла око 253.000 евра.

Ка­ко је на­ја­ви­ла Ве­сна Ран­ђе­ло­вић, ди­рек­тор­ка ГЦ  „Кра­гу­је­вац”, у но­вом па­ли­ја­тив­ном цен­тру би­ће ме­ста за 26 ко­ри­сни­ка.

– Уво­ђе­њем ове услу­ге по­ста­ли смо пр­ви др­жав­ни цен­тар за бри­гу о ста­ри­ма у Ср­би­ји ко­ји пру­жа спе­ци­ја­ли­зо­ва­ну па­ли­ја­тив­ну не­гу. То зна­чи да на­ши бу­ду­ћи ко­ри­сни­ци мо­гу да ра­чу­на­ју на со­ци­јал­ну, здрав­стве­ну, пси­хо­ло­шку и ду­хов­ну за­шти­ту. Сем то­га, па­ли­ја­тив­ни цен­тар би­ће окре­нут и по­ро­ди­ца­ма обо­ле­лих ко­ји су код нас на сме­шта­ју – от­кри­ва ди­рек­тор­ка ГЦ „Кра­гу­је­вац”.

У па­ли­ја­тив­ном цен­тру на­ла­зи се осам бо­ле­снич­ких со­ба, сер­вир­ни­ца, ку­па­ти­ла, то­а­лет­ни чво­ро­ви, по­сто­је и две ве­ли­ке днев­не со­бе, оде­ље­ње ин­тен­зив­не не­ге, и све је уре­ђе­но по стан­дар­ду за ову вр­сту услу­ге.

Већ са­да вла­да ве­ли­ко ин­те­ре­со­ва­ње за сме­штај ста­рих и не­моћ­них у овај но­ви ку­так па та­ко, от­кри­ва Ран­ђе­ло­ви­ће­ва, тре­нут­но на ли­сти че­ка­ња има 46 љу­ди. 

– Би­ће ме­ста за оне нај­у­гро­же­ни­је, а код нас у цен­тар ина­че мо­гу да до­ђу из свих кра­је­ва Ср­би­је и окру­же­ња. Нај­ви­ше ко­ри­сни­ка има­мо из Кра­гу­јев­ца и Шу­ма­диј­ског окру­га, али но­вај­ли­је при­ма­мо и из Ко­сов­ске Ми­тро­ви­це, Бе­о­гра­да, Кру­шев­ца, Ба­ња­лу­ке, Цр­не Го­ре, Вој­во­ди­не... – на­бра­ја Ран­ђе­ло­ви­ће­ва. 

У па­ли­ја­тив­ни цен­тар па­ци­јен­ти ће нај­че­шће сти­за­ти из Кли­нич­ког цен­тра „Кра­гу­је­вац” и бол­ни­ца, али ће и еки­пе ге­рон­то­ло­шког цен­тра ко­ју чи­ни ле­кар, пси­хо­лог и со­ци­јал­ни рад­ник, а ко­је су об­у­че­не за збри­ња­ва­ње, од­ла­зи­ти у по­ро­ди­цу бу­ду­ћег по­тен­ци­јал­ног ко­ри­сни­ка. 

– Они ће од­ла­зи­ти у по­ро­ди­цу пре­ко Слу­жбе кућ­не не­ге и ле­че­ња при до­му здра­вља, од­но­сно по њи­хо­вом зах­те­ву. Ста­тус па­ци­јен­та про­це­њи­ва­ће се у цен­тру за со­ци­јал­ни рад по­сле че­га ће, прак­тич­но до кра­ја жи­во­та, ко­ри­сник мо­ћи да бу­де сме­штен у наш па­ли­ја­тив­ни цен­тар – об­ја­шња­ва Ран­ђе­ло­ви­ће­ва, и до­да­је да ће се це­на сме­шта­ја кре­та­ти из­ме­ђу 33.000 и 40.000 ди­на­ра.

Та­кви ко­ри­сни­ци углав­ном су збри­ну­ти на кра­ћи пе­ри­од, јер је реч о осо­ба­ма ко­је бо­лу­ју од те­шких и не­из­ле­чи­вих бо­ле­сти у свом до­му или бол­ни­ци. Циљ је по­бољ­ша­ње ква­ли­те­та њи­хо­вог жи­во­та у тер­ми­нал­ном ста­њу. По­сто­је про­це­не да се на па­ли­ја­тив­ном сме­шта­ју ина­че за­др­жа­ва­ју од не­ко­ли­ко не­де­ља до се­дам ме­се­ци.


Коментари4
b70f3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dr
Lepa vest, sa jednom korekcijom: ovo nije prvi drzavni palijativni centar, u Beogradu odavno postoji centar za palijativnu negu u KBC Zvezdara.
Dragic
" u svim zemljama" nema palijativnih centara, ima domova za velike pare!
Dr Petar Z.Stanucevic
U bolnici Dr Voja Dulic u Pozarevcu godinama postoji odeljenje za palijativnu negu i uspesno funkcionise. Pozdavljam vrlo pozrtvovano osoblje i zahvaljujem na nezi clanova moje familije. S postovanjem, dr Pera
Lula
Neophodno je da svaki grad ima po jedan palijativni centar ,kao u svim zemljama

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Друштво /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља