петак, 22.09.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:40
ИСХРАНА

Крушка је богата калцијумом

Сочно воће би требало да се обавезно нађе на јеловнику деце и младих јер у себи садржи сорбитол који је користан за јачање зуба
среда, 13.09.2017. у 19:06
Права сезона од средине августа до краја октобра (Фото Д. Јевремовић)

Када се загризе мекани и слатки плод крушке, сигурно мало ко размишља колико је благотворна за здравље. Крушка припада породици ружа и сродна је јабуци и дуњи. Постоји неколико хиљада врста крушака а свака је врста другачијег облика, боје, величине и укуса. Разне сорте су доступне током читаве године, иако им је права сезона од средине августа до краја октобра.

Плодови крушака су богати минералима: калијумом, фосфором, калцијумом, магнезијумом, гвожђем и бројним микроелементима. Има изузетно много витамина, посебно витамина А и Ц, већину витамина из групе Б и Д. Занимљиво је да крушка садржи више пектина од јабуке. Одличан су извор дијеталних влакана која лековито делују најпре на пробавни систем, а затим и на кардиоваскуларни.

Мање изазивају алергију од другог воћа. Корисне су у лечењу упале слузокоже, колитиса, хроничних обољења жучне кесе, артритиса и гихта. Такође може бити корисна у смањењу високог крвног притиска. Због лековитог деловања антиоксиданата глутатиона, смањује и ризик и од појаве можданог удара.

Регулише ниво холестерола у крви. Садржај антиоксиданата у крушкама помаже у заштити од штетног деловања слободних радикала и на тај начин јача имунолошки систем. Неки извори наводе да крушка садржи минерал бор који има способност да задржи калцијум и тако смањи ризик од појаве остеопорозе.

Слатко воће врло брзо отклања глад, а истовремено даје снагу и потребну дневну енергију. Због велике количине калцијума које садржи, крушка је воће које се највише саветује деци и младима. У себи садржи и сорбитол који је користан за јачање зуба.

Сок од крушке је одличан извор енергије. Захваљујући природном воћном шећеру фруктози и левулози, прикладан је и за дијабетичаре. Због свог освежавајућег деловања сок од крушке може олакшати горушицу. Када купујете крушку потражите чврсте, али не претврде, глатке плодове, који су без оштећења, тамних меканих делова, знакова плесни.

Боја крушке не мора бити једнолична, већ може садржати црвеносмеђе делове или смеђе тачке на кори које су карактеристичне за неке подврсте и често садрже интензивнију арому. Пре употребе најбоље је да се оперу под млазом воде. Уколико их једете свеже, оставите кору јер је богата дијетним влакнима.

Могу се конзумирати саме или у комбинацији са јаким сиревима као што су горгонзола и пармезан. Такође, изврстан си додатак јесенским и зимским салатама. Уколико се кувају, пре кувања потребно је да се ољуште. Крушке након гуљења брзо мењају боју па им је потребно површину натрљати лимуновим соком или их ставити у лимуном закисељену воду.

Куване крушке одлично иду уз слана јела од дивљачи и патке и уз динстана јела од телетине. Од крушке се спрема врло квалитетна ракија, користе се у компотима и пекмезима, а могу се припремити укусни конзервирани воћни производи.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com


Коментари0
ff0c6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља