недеља, 20.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:47
ДИГИТАЛНИ СВЕТ

Онлајн компаније плаћају мали порез у Европи

ЕУ изгубила 5,4 милијарде пореских прихода само од два интернет гиганта „Гугла” и „Фејсбука”
субота, 16.09.2017. у 22:00
„Гугл” плаћа ван ЕУ порезе у висини девет одсто остварених прихода, а у унији само 0,82 процента (Фото Ројтерс)

Зе­мље Европ­ске уни­је су мо­жда из­гу­би­ле 5,4 ми­ли­јар­де евра по­ре­ских при­хо­да из­ме­ђу 2013. и 2015. го­ди­не од „Гу­гла” и „Феј­сбу­ка”, по­ка­зу­је из­ве­штај по­сла­ни­ка Европ­ског пар­ла­мен­та По­ла Тан­га, над­ле­жног за из­ра­ду пред­ло­га ре­фор­ме кор­по­ра­тив­них по­ре­за.

Из­ве­штај је об­ја­вљен пре три да­на, уочи по­чет­ка са­стан­ка ми­ни­ста­ра фи­нан­си­ја ЕУ у естон­ској пре­сто­ни­ци Та­лин, на ко­јем ће раз­го­ва­ра­ти о то­ме ка­ко да се по­ве­ћа­ју по­ре­зи ве­ли­ким он­лајн ком­па­ни­ја­ма оп­ту­же­ним да пре­ма­ло пла­ћа­ју у Евро­пи, из­ве­шта­ва аген­ци­ја Рој­терс, а код нас Тан­југ.

Ди­ги­тал­не мул­ти­на­ци­о­нал­не ком­па­ни­је „ми­ни­ми­зи­ра­ју укуп­не по­ре­ске оба­ве­зе у ЕУ усме­ра­ва­ју­ћи све при­хо­де у зе­мље чла­ни­це с ни­ским по­ре­ским сто­па­ма, као што су Ир­ска и Лук­сем­бург”, на­во­ди се у из­ве­шта­ју овог по­сла­ни­ка у Европ­ском пар­ла­мен­ту. До­ку­мент се пр­вен­стве­но од­но­си на дру­штве­ну мре­жу „Феј­сбук” и пре­тра­жи­вач „Гугл”, ко­ји је сад део „Ал­фа­бе­та”, јер те две аме­рич­ке ком­па­ни­је нај­ве­ћи део при­хо­да оства­ре­них у ЕУ књи­же у Ир­ској ко­ја има ни­ску сто­пу по­ре­за на до­бит, што им омо­гу­ћа­ва да у пла­ћа­ју да­ле­ко ни­же по­ре­зе од оних ко­је да­ју у дру­гим де­ло­ви­ма све­та.

„Гугл” пла­ћа ван ЕУ по­ре­зе у ви­си­ни де­вет од­сто оства­ре­них при­хо­да, а у уни­ји са­мо 0,82 про­цен­та. „’Феј­сбу­ко­ви’ по­ре­зи, из­ра­же­ни као удео у при­хо­ди­ма оства­ре­ним ван ЕУ, из­но­се из­ме­ђу 28 и 34 про­цен­та, док је у ЕУ тај ра­спон ни­зак и кре­ће се из­ме­ђу 0,03 про­цен­та и 0,1 по­сто”, до­да­је се у до­ку­мен­ту.

На осно­ву то­га, про­це­ње­но је да су зе­мље чла­ни­це ЕУ, из­у­зев Ир­ске, из­гу­би­ле из­ме­ђу 5,1 и 5,4 ми­ли­јар­де евра по­ре­ских при­хо­да из­ме­ђу 2013. и 2015. По­сла­ник Танг је за­ду­жен да у Европ­ском пар­ла­мен­ту „про­гу­ра” пред­лог по­ре­ске ре­фор­ме, по­знат као за­јед­нич­ка по­ре­ска осно­ви­ца за пред­у­зе­ћа, чи­ји је циљ ускла­ђи­ва­ње на­ци­о­нал­них по­ре­ских олак­ши­ца на до­бит ком­па­ни­ја. Он пла­ни­ра да уве­де аманд­ман ко­ји би на­ло­жио он­лајн мул­ти­на­ци­о­нал­ним ком­па­ни­ја­ма да пла­ћа­ју по­рез у зе­мља­ма ЕУ у ко­ји­ма су при­сут­не са „ди­ги­тал­ном плат­фор­мом” ко­ја ге­не­ри­ше нај­ма­ње пет ми­ли­о­на евра го­ди­шњег при­хо­да.

По­сто­је­ћи про­пи­си пред­ви­ђа­ју да ин­тер­нет ком­па­ни­је пла­ћа­ју по­ре­зе са­мо у оним зе­мља­ма у ко­ји­ма су фи­зич­ки при­сут­не и ре­ги­стро­ва­не, без об­зи­ра где оства­ру­ју до­бит.

Тан­гов аманд­ман је сли­чан пред­ло­гу ко­ји је са­чи­ни­ло естон­ско пред­сед­ни­штво ЕУ, а о ко­јем ће ми­ни­стри фи­нан­си­ја ЕУ раз­го­ва­ра­ти.


Коментари0
62eb3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља