петак, 26.02.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 23.09.2017. у 22:00 Дејан Спаловић
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: ДАЛИБОР ЈЕВТИЋ, потпредседник косовске владе

Повратак је и када млади не одлазе с Косова

Улазак у владу због људи, а не политике, била је наша одлука, а ми смо за доношење одлука на последњим изборима добили подршку 90 одсто Срба с Косова и Метохије
(Фото: Жељко Јовановић)

Неспорно је да ће Заједница српских општина бити формирана и инсистираћемо да то не буде 2021, како пише у владином програму, него већ у току наредне године. Овакав захтев Српске листе властима у Приштини најављује у разговору за „Политику” потпредседник косовске владе и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић. Каже да ће ЗСО бити основана онако како је то договорено у Бриселу.

Јевтић наглашава да је први корак већ учињен јер се ово питање налази у програму владе, у који је уврштен још један важан проблем, а то је повратак, али и опстанак Срба на Космету.

За протекле четири године слушали смо разне изговоре владе у Приштини зашто ЗСО није формирана – од уставних проблема, до сузавца у парламенту. Које гаранције Срби сада имају?

Гаранције долазе из Брисела, али и Вашингтона, јер је ЗСО међународна обавеза Приштине. Нама је у политици потребно да лидери буду храбри и одлучни, да се не баве популизмом и траже изговоре како не би урадили нешто. Очекујем, баш онако како је своју храброст и одлучност показао Београд и посебно председник Александар Вучић, да то учини и Приштина. Дошао је тренутак када изговора више не сме да буде и ЗСО мора да буде формирана.

Ко ће писати нацрт Статута ЗСО: Срби или Албанци?

Нацрт Статута ЗСО, сам Статут, начин на који ће се он израдити и касније заживети, није питање нечије жеље, већ је то обавеза потписана у Бриселу. А у том документу јасно пише ко ће и на који начин радити на изради Статута ЗСО. Оно што се очекује јесте усаглашавање све три стране, Београда, Приштине и Брисела, око коначне верзије након што Управљачки тим, који чине четворо Срба, заврши са израдом нацрта Статута.

Како коментаришете то што је Српска листа ушла у владу Рамуша Харадинаја, кога Србија терети за ратне злочине?

То је била наша одлука, а ми смо за доношење одлука на последњим изборима добили подршку 90 одсто Срба са Космета. Изузетно нам је било важно да нас разуме званични Београд и захвални смо на подршци, и председнику Вучићу, и Влади Србије и директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу.

Зашто сте ушли у косовску власт?

Ушли смо због живота људи, не због политике. Део смо владе да бисмо били на местима на којима се решавају питања о нашим животима и будућности Срба на Космету. Бирали смо између три опције – подржати Самоопредељење и њихов програм велике Албаније, не ући у владу што би довело до избора и вероватно продубило нестабилност на Косову и опције која је на крају изабрана, узети учешће у влади која зависи од гласова Српске листе и направити квалитетан политички механизам у процесу доношења важних одлука. Одлично памтим речи председника Вучића када је посетио Штрпце и рекао да је живот оно што мора да победи. Управо због живота Срба широм Косова и Метохије где данас живе и где треба да се врате донели смо у овом тренутку најисправнију могућу одлуку. А они који нас због тога критикују, суштински не разумеју живот нас Срба на Космету. Зато их још једном позивамо да престану да нам из удобних београдских кафића и фотеља говоре како да са комшијама живимо ми, које Албанци чекају на првом кораку када излазимо из наших кућа и дворишта.

Како изгледају седнице нове владе и о чему сте до сада вас двојица разговарали?

Ово је мој трећи мандат у косовској влади. Новина је да пре сваке седнице председник владе има консултације са свим заменицима. Оно о чему сам лично имао прилике да са њим разговарам јесу питања која се односе управо на живот Срба, попут потребе запошљавања у јавним предузећима. Тако смо заједно посетили термоелектрану „Обилић” и разговарали са руководством. Питао сам колико Срба данас ради у „Обилићу” и одговорили су ми: од укупно 5.000 радника, свега је осморо Срба.

И шта је Харадинај рекао на то?

Харадинај је захтевао од руководства термоелектране да се направи план запошљавања Срба, наводећи да је неприхватљиво да их буде овако мало. То је пример онога на чему ћемо радити, јер су економија и запослење данас један од основних проблема Срба на Космету. Наравно, разговарамо и о другим темама и могу рећи да је крајњи циљ мир, помирење међу народима на Косову као предуслов нормалног живота.

Шта су, поред ЗСО, били услови Српске листе да подржи актуелну већину?

Не желим да наше захтеве ставим у контекст услова око уласка у владу, јер ми као Срби имамо један услов – достојан и миран живот. Питања на којима желимо да радимо заједно са Албанцима су, поред поменуте ЗСО, повратак већег броја расељених, приватизација предузећа и друштвене имовине у српским срединама, узурпирана имовина, безбедност и сигурност, развој економије, могућност формирања нових општина Племетина – Прилужје и Гора, развој руралних средина и пољопривреде.

Да ли је могуће сачувати и вратити приватну имовину Срба коју су већ отуђили локални Албанци?

 Да не верујем да је могуће, не бих се бавио овим послом. Наша је обавеза да се боримо и не одустанемо. Свако парче земље које је у власништву Срба на Косову је суштински залог за будућност и шанса да нас у будућности буде више. Право и правда су понекад спори, али сам сигуран да су увек достижни. Није лако када са расељенима одем у Мушутиште и када они не могу да уђу у своје куће које су им узурпиране. Није лако гледати сузе на лицима тих људи, док им се не дозвољава приступ макар и на неколико тренутака у њиховим домовима. Те сузе, тај бол и туга мени дају снагу и обавезу да се борим. Нећемо одустати.

У прошлом сазиву косовске владе били сте на челу истог министарства као и данас – за повратак и заједнице. Колико се расељених Срба вратило на своја огњишта?

Повратка, нажалост, готово да није ни било. Да будем до краја искрен, усредсређеност министарства био је на борби за опстанак Срба. Били смо у сваком тренутку и свуда где смо могли да помогнемо на било који начин. Поносан сам на изграђене школе, вртиће и путеве. На сваку реновирану српску кућу, а реч је о 5.000 објеката, и на сваку изграђену српску кућу, готово 1.000, у којима данас живе српске породице, српска деца која су будућност живота Срба на Косову. Повратак је и то када ми задржимо младе, задржимо сваког Србина. Бројеви вам ништа неће говорити, званична статистика нам каже да се око 10 одсто Срба вратило на Косово. Данас је важно да нам нико не оде и да на тај начин пошаљемо позив свим расељенима да не одустану. Наставићемо да обнављамо и градимо куће и помажемо да тежак период повратка прођу што лакше.

Колико је за Србе важно што су добили министарство пољопривреде и зашто?

Податак да око 85 одсто Срба на Космету данас живи у руралним срединама и да се готово већина Срба данас бави и живи од пољопривреде даје најбољи могући одговор на ваше питање. Важно је било да Српска листа добије могућност управљања овим министарством. Важније је сада да се за све грађане који се баве пољопривредом омогући добијање субвенција и поспеши производња.

Како ћете се супротставити формирању такозване војске Косова?

Став Српске листе је јасан поводом овог питања и добро је познат свима. Без гласова Српске листе то је немогуће у овом тренутку, осим ако се крене у процес измене самог закона, за шта им нису потребни гласови српских посланика. Међутим, и међународна заједница је јасна и у сагласности је са ставом Српске листе.

Колико је нова косовска влада спремна за економску сарадњу са Београдом?

Економска сарадња је у успону, захваљујући пре свега сарадњи две привредне коморе, Србије и Косова. Економију треба развијати јер је то највећа шанса за превазилажење свих сукоба које смо имали као народи у прошлости. Што мање политике, више економских решења и сигуран сам да ће сви бити задовољнији.

За 22. октобар су предвиђени локални избори на КиМ. Који изборни резултат очекујете за Српску листу?

Очекујем победу у готово свим српским срединама, баш као на последњим парламентарним изборима. Српска листа ужива велико поверење грађана на Космету, што није случајно. Српска листа има недвосмислену и јасну подршку званичног Београда и та чињеница довољно говори да водимо исправну политику. Мало нас је, знамо се одлично и кандидати на изборима ће бити бирани од својих најближих комшија. Ту нема лажи, нема преваре и зато очекујем, као што рекох, убедљиву победу Српске листе.

 

Са амбасадорима о Богдану Митровићу и тајним оптужницама

На констатацију да се Срби, чак и када се врате на Косово и Метохију, суочавају са тајним оптужницама Далибор Јевтић каже да је то неприхватљиво у 21. веку.

– И о том проблему ових дана разговарамо са свима, амбасадорима и коалиционим партнерима у влади. Дакле, та врста сценарија, модел који је можда преузет из Хрватске, где се праве некакви тајни спискови, само одмаже у ономе што се назива изградња поверења. Са тим се мора престати. Свако ко је починио неко недело, нека именом и презименом одговара и нека се то објави јавно, немамо проблем са тим. То је наш став.

Како ћете помоћи ухапшеном Богдану Митровићу из Суве Реке да има правично суђење?

До сада се нисам јавно оглашавао на тему његовог хапшења, јер од мојих јавно изговорених речи Богдан Митровић неће имати никакве користи. На сваком састанку, и са амбасадорима и са косовским представницима, говорио сам о овом случају и изразио своју забринутост. Радим на томе да се реши што пре. Рећи ћу само још и то да је господин Митровић неправедно ухапшен. Он треба да буде са својом породицом у својој кући. Неко је његову кућу узурпирао, а сада му је тај исти одузео могућност да буде са својом породицом. Богдан Митровић треба да буде пуштен да своју невиност докаже са слободе.

Коментари5
e5971
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Славиша Гавриловић
Лик који на мјесту министра за повратак има резултат једнак нули, представља у Српској листи и даље неки политички фактор. Невјероватно, па да ли је ова српска листа уопште српска.
Средоје
zanimljivo, znaci kada sedim ustvari lezim u odnosu na stajanje i obratno.
Mali Jova
To jeste napredak i dobro, ali to nikako nije povratak.
Zoran
"Повратак је и када млади не одлазе с Косова" ???????????? NEVEROVATNO!
Pero
Mi smo se nadali da Zajednica Srpskih optine bice formirano skoro a ovaj kaze da u program vlade je da to bude 2021 a za taj program su sami su glasali a po novinama daju izjave da Pristina ne ispunjava dogovor ko tu laze

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља