уторак, 19.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:14

Ликовна колонија у задужбини кнеза Лазара

У порти цркве у пожешком селу Прилипцу ствара двадесетак домаћих и иностраних сликара и вајара
Аутор: Б. Пе­јо­вићсубота, 23.09.2017. у 20:02
Умет­ност је сти­гла и с по­чет­ком је­се­ни (Фото С. Јовичић)

При­ли­пац – Цр­ква у по­же­шком се­лу При­лип­цу ко­ју је, пре­ма на­род­ном пре­да­њу, по­ди­гао кнез Ла­зар 15 го­ди­на пре Ко­сов­ског бо­ја, шест и по ве­ко­ва по град­њи ле­по је уре­ђе­на све­ти­ња, али и сте­ци­ште умет­ни­ка из зе­мље и све­та, чи­јим ства­ра­њем га­ле­ри­је умет­нич­ких де­ла на­ста­ју. Ов­де се већ 23. го­ди­ну за­ре­дом, увек око Ма­ле Го­спо­ји­не, одр­жа­ва ли­ков­на ко­ло­ни­ја „При­ли­пац”.

Њој за­хва­љу­ју­ћи, се­ло са­да у об­но­вље­ној за­дру­жној гра­ђе­ви­ни има три га­ле­ри­је с пре­ко 500 вред­них сли­ка и скулп­ту­ра, ра­до­ва уче­сни­ка прет­ход­них ко­ло­ни­ја.

Умет­ност је ов­де сти­гла и с по­чет­ком ове је­се­ни, два­де­се­так до­ма­ћих и ино­стра­них сли­ка­ра и ва­ја­ра ства­ра уз тај храм: пред две­ри­ма цр­кве и у ње­ном ко­на­ку, у ли­ва­да­ма и воћ­ња­ци­ма. При­ли­пац је се­ло род­но, у оби­љу је­се­њих пло­до­ва, а и умет­нич­ке сли­ке ов­де са­да до­бро „ра­ђа­ју”. 

Ме­ђу уче­сни­ци­ма ко­ло­ни­је и ове го­ди­не је Ми­о­мир Ми­шо Ве­мић, ака­дем­ски сли­кар из Ник­ши­ћа, ко­ји већ 11 је­се­ни ства­ра уз цр­кву у При­лип­цу. – Ова ко­ло­ни­ја је пре­ра­сла у ин­сти­ту­ци­ју с об­зи­ром на тра­ја­ње, ква­ли­тет и број­ност ство­ре­них умет­нич­ких де­ла. Ми­слим да она тре­ба да уђе на кул­тур­ну ма­пу не са­мо оп­шти­не По­же­га већ и нај­ва­жни­јих де­ша­ва­ња у кул­ту­ри Ср­би­је. Ле­по је ов­де ра­ди­ти, ме­шта­ни нас на сва­ком ко­ра­ку по­др­жа­ва­ју у ства­ра­њу, че­сто и да­ру­ју – ка­же он.

Из Че­шке је на ову ко­ло­ни­ју до­шао ис­ку­сни Ја­ри Ва­син­гер (70), ака­дем­ски сли­кар из гра­да Аш, а сво­је ути­ске ова­ко пре­но­си: – Иако сам ка­то­лик, бли­зи­на ове цр­кве и ду­хов­ни мо­ме­нат ми из­у­зет­но го­ди у мом сли­кар­ству. А оно што ми је у ду­ши пре­но­сим на плат­но. 

Ов­де је пр­ви пут Сан­дра Сто­ја­но­вић, ака­дем­ски ди­зај­нер тек­сти­ла из Ни­ша. Оду­ше­вље­на је го­сто­прим­ством, ам­би­јен­том и про­сто­ром за рад. Сли­ка на сви­ли, иако то ни­је ла­ко ра­ди­ти на ко­ло­ни­ја­ма. – Вр­ло ми је би­тан ду­хов­ни мо­ме­нат, древ­на цр­ква као осно­ва овог де­ша­ва­ња да­је по­себ­но на­дах­ну­ће за ства­ра­ње – ре­кла нам је она.

А све око ко­ло­ни­је, ка­ко ка­жу у При­лип­цу, по­че­ло је и де­ша­ва се уз ен­ту­зи­ја­зам све­ште­ни­ка Ми­ла­на По­по­вић, про­то­на­ме­сни­ка ове цр­кве. Ни­је се, ве­ли он, ова­квом по­стиг­ну­ћу на­дао на по­чет­ку по­ду­хва­та 1995. го­ди­не. Осми­слио је та­да да се умет­ни­ци оку­пе и дру­же, сва­ко ов­де оста­ви по две сво­је сли­ке или скулп­ту­ре, а за­уз­врат до­би­је ма­те­ри­јал за рад, леп сме­штај, до­ма­ћу хра­ну, па­жњу. Све то ка­ко би се овим са­др­жа­јем чу­ло за При­ли­пац и цр­кву. Оства­ре­но је и ви­ше од то­га, ко­ло­ни­ја је сте­кла углед у умет­нич­ком све­ту.  

– Ис­тра­ја­ва­мо на ор­га­ни­зо­ва­њу ове ко­ло­ни­је, ма­да ни­је ла­ко с кул­тур­ним са­др­жа­јем у јед­ном се­лу ова­ко ду­го тра­ја­ти. Имам по­др­шку ме­шта­на, оп­шти­не По­же­га, спон­зо­ра. Ми Ср­би смо кул­ту­ран на­род, са­мо нас тре­ба упо­сли­ти – ре­че нам све­ште­ник Ми­лан.


Коментари0
f6943
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља