Претерана телесна тежина, неправилна исхрана и смањење физичке активности доприносе настанку од 25 до 33 одсто случајева оболевања од рака дојке, док редован самопреглед, одлазак код лекара на мамографски и ултразвучни преглед, као и прихватање здравих стилова живота доприносе превенцији и раној дијагностици малигнитета.
Проблем је што се Србија налази на другом месту у Европи по смртности од рака дојке, док сваке године у нашој земљи годишње оболи око 4.600 жена, наглашено је на јучерашњој трибини „Време је за промене”.
Рак дојке најчешћи је злоћудни тумор код нас, истакла је др Станислава Оташевић, председница Удружења „Европа Дона Србија”, и додала да од ове болести могу да оболе и мушкарци, мада се то дешава веома ретко.
– Једна од осам жена оболи од карцинома дојке. И даље највише оболевају жене које имају од 45 до 65 година. Наше удружење бори се да унапреди свест жена о значају здравља дојке, али и да свима буду доступни једнаки начини дијагностиковања и лечења болести – каже Оташевић додајући да је „Европа Дона” установила 15. октобар за Дан здравља дојки како би подсетила девојке и жене о значају раног откривања болести и важности здравих стилова живота.
Захваљујући постојању удружења пацијената, напомиње др Маја Гулан, хирург-онколог, болести више нису табу тема, а жене почињу отворено да говоре о проблемима са којима су се сусреле у току лечења.
– Оне шаљу поруку да је болест излечива и да са њом може да се живи – додала је др Гулан.
Професор др Драгана Богдановић Стојановић, из Института за онкологију Војводине, нагласила је да рак дојке лагано расте и да је важно да жене које имају од 50 до 70 година одлазе на мамографске прегледе на сваке две године.
– Ултразвук није замена за мамограф. Жене код којих се рак открије у раној фази имају шансе не само за излечење, већ и за много квалитетнији живот касније јер често промене своје приоритете. Жене се често плаше зрачења приликом прегледа, али то апсолутно не угрожава здравље. У будућности се могу очекивати многи иновативни начини дијагностиковања рака дојке, самим вађењем крви или грудњаком који прати промене температуре – указала је др Богдановић Стојановић.
Истраживања нису повезала посебан начин исхране са ризиком од оболевања од рака дојке, али исхрана је веома важна. Савет је да треба узимати храну богату влакнима и ниским процентом масти, воће и поврће, а ограничити унос црвеног меса и месних прерађевина и угљених хидрата.