среда, 16.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:52

Не­ма раз­ло­га да уље по­ску­пи на 160 ди­на­ра

Сун­цо­кре­та има до­вољ­но и за до­ма­ће по­тре­бе и за из­воз, твр­де у Удру­же­њу „Житa Ср­би­је”
Аутор: Ивана Албуновићпонедељак, 02.10.2017. у 22:00
(Фото А. Васиљевић)

По­сле­ди­це су­ше по сун­цо­крет су ми­ни­мал­не у од­но­су на дру­ге ра­тар­ске кул­ту­ре. И због то­га не по­сто­ји раз­лог за зна­чај­ни­је по­ску­пље­ње сун­цо­кре­то­вог уља на до­ма­ћем тр­жи­шту, ка­же Ву­ко­сав Са­ко­вић, пред­сед­ник Удру­же­ња „Житa Ср­би­је”. Он је од­ба­цио спе­ку­ла­ци­је по­је­ди­них ана­ли­ти­ча­ра и ме­ди­ја да по­сто­је тр­жи­шни раз­ло­зи због ко­јих би це­на уља у ма­ло­про­да­ји уско­ро мо­гла да бу­де по­ве­ћа­на са про­сеч­них 135 на 160 ди­на­ра.

– Би­ло је од­ре­ђе­них ума­ње­ња при­но­са, али је за­то се­тва сун­цо­кре­та би­ла ве­ћа не­го прет­ход­них го­ди­на. Ово­го­ди­шњи род сун­цо­кре­та из­но­си 577. 000 то­на, док су на­ше по­тре­бе око 480.000 то­на. То зна­чи да има­мо ви­ше сун­цо­кре­та не­го што на­ши пре­ра­ђи­ва­чи мо­гу да пре­ра­де – ис­ти­че Са­ко­вић за наш лист. Про­це­њу­је се да ће око 140.000 то­на сун­цо­кре­та би­ти из­ве­зе­но, али да ће­мо од­ре­ђе­не ко­ли­чи­не, као и сва­ке го­ди­не, да уве­зе­мо.

– Нор­мал­но је да је род сла­би­ји јер је про­шла го­ди­на би­ла ре­корд­на. Не ви­дим раз­лог за озбиљ­ни­је по­ску­пље­ње је­сти­вог уља, по­го­то­во не на осно­ву ро­да. Сун­цо­крет је про­шле го­ди­не ко­штао при­бли­жно исто. Раз­ли­ка је ми­ни­мал­на ако је и бу­де. Це­на сун­цо­кре­та још ни­је од­ре­ђе­на већ се про­из­во­ђа­чи ис­пла­ћу­ју акон­та­ци­о­но – ка­же Са­ко­вић.  

Во­де­ћи про­из­во­ђа­чи још се не из­ја­шња­ва­ју о евен­ту­ал­ном по­ве­ћа­њу це­на. У фа­бри­ка­ма уља „Сун­це”, „Ба­нат”, „Ви­тал” и „Ди­ја­мант” ју­че ни­су од­го­во­ри­ли на пи­та­ње „По­ли­ти­ке” да ли спре­ма­ју но­ве це­нов­ни­ке и да ли је ре­ал­но оче­ки­ва­ти по­ску­пље­ње од 20 од­сто. 

Ана­ли­ти­чар Че­до­мир Ке­цо, ме­ђу­тим сум­ња у зва­нич­не по­дат­ке и сма­тра да ће ове го­ди­не због су­ше не­до­ста­ја­ти нај­ма­ње 100.000 то­на сун­цо­кре­та да би до­ма­ћа ин­ду­стри­ја би­ла за­по­сле­на у пу­ном ка­па­ци­те­ту.

– Али и по­ред то­га не по­сто­ји раз­лог за по­ску­пље­ње уља на 160 ди­на­ра. То је не­ре­а­лан зах­тев. От­куп­на це­на сун­цо­кре­та у том слу­ча­ју би мо­ра­ла да бу­де од 45 до 48 ди­на­ра по ки­ло­гра­му. А по са­да­шњим на­ја­ва­ма не­ће би­ти ве­ћа од 38 ди­на­ра – ка­же Ке­цо.  

По про­це­ни Ре­пу­блич­ког за­во­да за ста­ти­сти­ку, ово­го­ди­шњи род сун­цо­кре­та би­ће 540.590 то­на. Под овом кул­ту­ром за­се­ја­но је 10 од­сто ви­ше по­вр­ши­на не­го у 2016. Во­ји­слав Стан­ко­вић, аграр­ни ана­ли­ти­чар ка­же да иако је при­нос за око 13 од­сто ни­жи, по­ну­ђе­на це­на сун­цо­кре­та од­го­ва­ра про­из­во­ђа­чи­ма јер је за не­ко­ли­ко ди­на­ра ви­ша од тро­го­ди­шњег про­се­ка (31,40 ди­на­ра).

– Не­ма раз­ло­га за по­ску­пље­ње. Са пре­ла­зним за­ли­ха­ма има­ће­мо ви­шак сун­цо­кре­та и за пре­ра­ду и за из­воз – ис­ти­че Стан­ко­вић, до­да­ју­ћи да ни уља­ра­ма у овом тре­нут­ку не би од­го­ва­ра­ло да по­ди­жу це­не. По­зна­то је, ка­же, да уко­ли­ко до­ђе до ра­ста це­на на до­ма­ћем тр­жи­шту тај про­из­вод гу­би на кон­ку­рент­но­сти у из­во­зу на свет­ском тр­жи­шту.


Коментари9
ac047
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Miljana
Tužna je istina da nema nikog ko bi zaaštitio zadnju kariku u lancu ovog artikla . krajnjeg kupca - gradjanina. A i tužna je istina da skoro svake godine uljari ipak povećaju samoinicijativno cenu ulja pa onda kada izbije frka oni kao nešto smanje ali su i tu opet ućarili jer nisu vratili na prethodni nivo. Ne mogu da očekujem ništa pošteno u ovoj državi jer kakva je vlast takav nam je i život...
Метузалем
"Ово­го­ди­шњи род сун­цо­кре­та из­но­си 577. 000 то­на, док су на­ше по­тре­бе око 480.000 то­на. То зна­чи да има­мо ви­ше сун­цо­кре­та не­го што на­ши пре­ра­ђи­ва­чи мо­гу да пре­ра­де – ис­ти­че Са­ко­вић за наш лист. Про­це­њу­је се да ће око 140.000 то­на сун­цо­кре­та би­ти из­ве­зе­но, али да ће­мо од­ре­ђе­не ко­ли­чи­не, као и сва­ке го­ди­не, да уве­зе­мо." Која је то логика да извозимо а онда увозимо (можда и тај исти сунцокрет)? Признајем, не разумем такву економију и волео бих да ми неки стручњак то објасни.
Живко
А ко је тај што износи ову тврдњу, односно ко њега пита и ко пита јадног потрошача!? Оног тренутка када произвођачи(читај дистрибутери) одлуче да из неког разлога се њима не исплати продаја по старој цени, одмах ће је и повећати, а наћи ће и сто разлога за то! Ево вам цена струје, па иако су одговорни министри изјављивали својевремено да нема разлога за повећање цене струје, ипак смо је добили(као... најјевтинија је у Европи, евро је скочио ..и низ других трућања). А и то што се почиње причати о цени јестивог уља, па то је сигуран знак да ће оно поскупети. Трла баба лан, од овога текста!
elektricar
Ima, ima, naći će se ... Videćete ... 2,5% povećanja penzija je sasvim dobar razlog za sva poskupljenja u visini od oko 10% ... Takva su dosadašnja "ekonomska", krominalna i genocidna pravila.
Prijatelji.
Ako uz struju ne poskupe osnovne zivotne namirnice, kao recimo ulje,komunalije , odeca i hemijska sredstva, zasto onda najavljeno povecanje plata i penzija od 5% ,cudno..Mi smo u krizi i trebali bismo da istrpimo jos desetak godina ,da ono sto pretekne ima od cega servisirati racune i placati lekove. Zato rode moj stegni kais i pustite da Vlast cini u najboljem interesu ono sto je nalozeno od strane nasih prijatelja izvana.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља