уторак, 22.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:15

Де­сни­ца и ле­ви­ца ба­нал­но кри­ти­ку­ју „Олимп”

Две хи­ља­де љу­ди у Са­ва цен­тру је по­ка­за­ло да раз­у­ме по­зо­ри­ште ко­је пра­ви Јан Фа­бр, ис­та­као је Иван Ме­де­ни­ца на три­би­ни о ма­ра­тон­ској пред­ста­ви
уторак, 03.10.2017. у 07:00
Иван Меденица (Фото Ж. Јовановић)

Кри­ти­ке са де­сни­це у ве­зи с пред­ста­вом „Олимп” су би­ле „бе­да­сте и ту­па­ве” и сва­ко је мо­гао да их дис­кре­ди­ту­је ма­лим пр­стом, али кри­ти­ке са ле­ви­це ни­сам оче­ки­вао, ма­да су та­ко­ђе ба­нал­не, ка­зао је Иван Ме­де­ни­ца се­лек­тор и умет­нич­ки ди­рек­тор Би­те­фа, ја­вља Тан­југ.

Он је на прек­си­ноћ­ној три­би­ни „О пред­ста­ви Ја­на Фа­бра Олимп – у сла­ву кул­та тра­ге­ди­је, ње­ној ле­по­ти, деј­ству и по­сле­ди­ца­ма” одр­жа­ној у бе­о­град­ској га­ле­ри­ји Ко­лек­тив, на ко­јој су драм­ски пи­сац Вук Бо­шко­вић и по­зо­ри­шна ре­ди­тељ­ка Ана Кон­стан­ти­но­вић оце­ни­ли да је „Олимп” нај­бо­ља пред­ста­ва на Би­те­фу у по­след­ње две де­це­ни­је, до­дао ка­ко је Фа­бр сво­јом ве­ли­чан­стве­ном пред­ста­вом уз­др­мао но­ву ле­ви­цу у Ср­би­ји.

– Ме­не мно­го ви­ше уз­не­ми­ра­ва ка­да ле­ви­ца не уме да ми­сли, не­го кад де­сни­ца не уме да ми­сли. Ка­да де­сни­ца не уме да ми­сли то ми иде не­ка­ко са­мо по се­би, али по­ра­жа­ва­ју­ће је да ле­ви­ца не уме да пр­о­ми­шља – ка­зао је Ме­де­ни­ца.

За ње­га не­ма ди­ле­ме да се Фа­бр по­и­гра­вао са не­ким фа­ши­стич­ким пр­о­то­ко­ли­ма у пред­ста­ви Олимп где је у не­ким сце­на­ма по­тен­ци­рао из­др­жљи­вост глу­ма­ца и њи­хо­ва бес­пре­кор­на те­ла. „То је би­ла зам­ка да љу­ди по­ми­сле ка­ко се по­и­гра­ва са есте­ти­ком Ле­ни Ри­фен­штал.”

Он је на­гла­сио да Би­теф пра­ви по мак­си­ми „По­зо­ри­ште је ели­ти­стич­ка умет­ност за све”. Пре­ма ње­го­вим ре­чи­ма, ка­да се спре­мао да „ско­чи у хлад­ну во­ду” и до­ве­де пред­ста­ву „Олимп” у Бе­о­град на Би­теф, ни­је имао ни­ка­кве сум­ње да ће она до­бро пр­о­ћи код пу­бли­ке.

– Но­ви­на­ри су ме он­да ус­па­ни­чи­ли сво­јим пи­та­њи­ма: „Ка­ко ви ми­сли­те да ће бе­о­град­ска пу­бли­ка ре­а­го­ва­ти на пред­ста­ву?”... Та­да сам схва­тио да је на­ше дру­штво по­ста­ло кон­зер­ва­тив­но, да то ви­ше ни­су ше­зде­се­те и се­дам­де­се­те го­ди­не пр­о­шлог ве­ка ка­да је го­ло­ти­ња на сце­ни би­ла нор­мал­на. Ипак, две хи­ља­де љу­ди у Са­ва цен­тру је по­ка­за­ло да раз­у­ме по­зо­ри­ште ко­је пра­ви Јан Фа­бр – ка­зао је Ме­де­ни­ца.

Ди­рек­тан пре­нос РТС пред­ста­ве „Олимп” пред­ста­вља за ње­га „лу­дач­ку суб­вер­зи­ју”.

– Ни­сам си­гу­ран да ли је то ка­тар­за за РТС, али чи­ње­ни­ца је да је је­дан по­зо­ри­шни до­га­ђај иза­шао у јав­ну сфе­ру на фан­та­сти­чан на­чин. По­сто­ји по­да­так да је 220.000 љу­ди гле­да­ло пред­ста­ву у не­ком тре­нут­ку. У свим свет­ским ин­сти­ту­ти­ма, архи­ва­ма и му­зе­ји­ма оста­ће сни­мак пред­ста­ве „Олимп” РТС-а као је­ди­не исто­риј­ске гра­ђе ко­ја вре­ди. Фа­бр је био оду­ше­вљен ди­рект­ним пре­но­сом – ка­зао је Ме­де­ни­ца. 


Коментари20
657c4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

mihailo
Nije ovakva blamaža strana Bitefu... Piter Bruk je došao na Bitef sa predstavom San letnje noči. Igrana je u Narodnom pozorištu. Publika je bila oduševljena. Ova predstava P. Bruka je mnogo godina kasnije proglašena za najbolju predstavu XX veka i bila je posle više decenija obnovljena u Parizu u Teatru Nacija. Te godine zvaničnu nagradu Bitefa su dobili mađarski amateri koji su se goli valjali u polumraku memljive barutane na Kalemegdanu. Zvanični žiri Bitefa nije prepoznao San letnje noči P.Bruka jer je bio oduševljen golotinjom mađarskih amatera. Kako su mađarski amateri zaboravljeni tako če i ova predstava biti zaboravljena... Ništa novo na Bitefu.
Jovan Cubra
I prosle godine ste se razbacivali novcem gradjana, a ove godine ste preterali.Treba da odgovarate za promasaj, i umetnicki i finansijski. A ekstravagancije prikazujte za svoje pare.
Vinko
Ja sam levicar, a predstava je losa. Toliko.
Toma
Nisam ni levica ni desnica ali ne vidim svrhu da pozorisna predstava traje 24 sata. Da je trajala 2 sata niko o njoj ne bi ni pricao.
АМ
Препорука за г. Мединицу: Јован Стерија Поповић - "Покондирена тиква" Упозорење: текст не садржи порнографске садржаје па чак ни ласцивности.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља