петак, 15.12.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:32

Љајић: По Ердогану, Ексим банкa даје и повољније кредите

четвртак, 12.10.2017. у 09:11
Расим Љајић (Фото Танјуг/С. Радовановић)

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган током посете Србији рекао да турска Ексим банка може да даје кредите по каматној стопи од 1,6 одсто, што би убрзало саобраћајне и инфраструктурне пројекте.

Председници Турске и Србије, Ердоган и Александар Вучић, говорили су о аутопуту Београд - Сарајево, односно Пожега - Бољаре.

„То јесте једна од главних тема која је отворена, то је жив пројекат. Шта ће од тога бити зависи од следећих корака која направимо”, рекао је Љајић за РТС.

Он је додао да је висока каматна стопа Ексим банке била један од главних разлога што ови инфраструктурни пројекти нису реализовани.

„Ексим банка је тражила каматне стопе од 6,5 одсто па, 4,8 одсто са попустом, али је то за нас било потпуно неприхватљиво. Сада је Ердоган рекао да турска Еским банка може да даје кредите по каматној стопи од 1,6 одсто. Видећемо да ли ће бити тако или нешто више”, рекао је он.

Како каже, од тога ће зависити динамика и брзина реализације ових инфраструктурних пројеката.

Србија је, подсећа, два дана била вест у турским медијима, што је двоструко важно због инвеститора и туриста.

Проширивање споразума о слободној трговини, али и одличне односе председника Вучића и Ердогана, како каже, домаћи привредници не би смели да пропусте.

Он је рекао да су реална очекивања Развојне агенције да ће након потписаних бројних споразума и најаве доласка турских инвеститора бити отворено 4.000 радних места.

Говорећи о проширеном Споразуму о слободној трговини, он је рекао да ће размена Србије и Турске бити ове године близу милијарде евра, да је прошле године била 850 милиона евра.

Упитан да ли ће бити довољно јунећег меса за извоз у Турску јер је потписан споразум за извоз пет тона, он је рекао да Србија већ има 6.000 тона говеђег меса вишка за извоз и да је интерес наших произвођача да више улажу. (Танјуг)


Коментари5
f0c1c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Milos miokovic
Tramp'kaze,americkim bankama otpisite dugove Portoriku,Erdogan veli Eksim banka moze-dace manje kamate,Vucic kaze,.,sve sto kaze moze da se upotrebi protivu njega...........jesu to te banke na slobodnom konkurentnom trzistu ili su one deo politickog oruzija,znamo da su u osvojene teritorije,one prve usle kao prethodnica zapadnih snaga i kada su nas dokusurile,unakazile financ.e onda je usao esalon firmi koje smo molili,molimo i dalje i platili da dodju,da radimo za najnizu cenu rada.....u predhodnim sl.poduhvatima taj isti W je imao zrtve da ovo postigne,sada im je najveca zrtva strpljivost sa neposlusnima,kao sto smo mi do skora bili....
Muradin Rebronja
Од ових 6.000 тона сировог говеђег меса ("трупци") вишка за извоз треба направити "фини намештај", код нас у угоститељству вакуум упаковани порцијаши спремни за завршну фазу термичке обраде када се поруче. Ново код вас на Балкану али се одавно примењује код нас у Канади. Наиме, велике кланице су ангажовале професионалне шефове кухиња да све оно што се ради у хотелским кухињама, да се ради у самим кланицама. Тако је елиминисана потреба за хотелским месарама али и знатно смањили трошкове рада кувара. Апсолутно све могу да добијају из кланице. Преко 60 различитих производа од јунетине. Чак и готове супе паковане и замрзнуте у специјалним пластичним контејнерима. Све што је потребно јесте да се ти контејнери убаце у кључалу воду, пребаце у посуде и порцијају за госте. Мислим да би најпре наши хотели требали да примењују такве адете па тек онда да се извози за Турску. Много је већа зарада преко нашег туризма јер уз меса иду салате, поврћа, пиће...смештај...Господо кланичари, опасуљите се!
Muradin Rebronja
@ Драган: Ко не жели да буде јефтина радна снага, нека буде скупи стручњак. И/или, као код нас у угоститељству, ко пере суђе примиће толико колико ће примити али ко ради као креативан шеф кухиње имаће добру зараду, чак и део профита. Моја маленкост се управо припрема да започне са предузетничким образовањем где ће сви ови што су завршили бескорисне Шуварове угоститељске школе, а нарочито они што су завршили још бескориснију Високу хотелијерску школу и/или један приватни факултет, моћи у рекорно кратком времену да науче све што им треба како би регистровали своју агенцију за менаџмент и консалтинг. Могу онда да отворе свој бизнис (ресторан брзе услуге или са конобарском услугом) а могу и да раде у елитним хотелима у бањама и на планинама (5 летњих месеци и 4 зимска) да пружају своје услуге, од њиве до трпезе, власницима хотела и да буду плаћени најмање 10 евра на сат, плус смештај и исхрана. Уплаћује им се бруто на њихов жиро рачун а они знају шта треба да раде (да плаћају обавезе).
Препоручујем 2
Маја М.
Агенда 21 (22) налаже много ригорозније од наведеног о чему причате... Шта мислите о томе?! Је ли могуће да у блиској будућности нећемо смети ни да кувамо ручак?
Препоручујем 2
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља