петак, 16.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:06

Наставницима, лекарима, војсци и полицији 10 одсто веће плате

Пензионери ће од 1. јануара 2018. добити пет одсто веће пензије, а наредног месеца примиће једнократну помоћ од 5.000 динара, каже премијерка Ана Брнабић.- Не размишљам о реконструкцији.- Медији или за или против владе, мало избалансираних
субота, 14.10.2017. у 13:06
(Фото Танјуг)

 

КРУШЕВАЦ - Премијерка Ана Брнабић представила је данас резултате првих 100 дана рада владе на чијем је челу, оценила да је много урађено за тих 100 дана и да се даље крећемо храбрим корацима, одлучно и са јасном визијом куда идемо.

Брнабић је у обраћању новинарима рекла да се пензије од 1. јануара повећавају за пет одсто, а да ће за 10 одсто бити повећане плате просветним, здравственим и социјалним радницима, војсци, полицији, безбедносним службама, као и запосленима у судовима, тужилаштвима, заводима за извршење кривичних санкција, у установама културе и пореској управи.

Запосленима у администрацији, стручним службама министарства, у Скупштини, следи повећање од пет одсто, додала је она.

Најавила је да следе даљи реформски кораци у систему плата у јавном сектору, како би се обезбедило одговарајуће располагање средствима, јер је важно да почнемо да награђујемо најбоље.

Износећи податке у појединим сегментима Брнабић је навела да је у 100 дана закључено седам нових уговора са инвеститорима, укупне вредности око 78 милиона евра, чиме ће бити обезбеђено 2.778 нових радних места.

„У овом тренутку преговарамо са још 45 кредибилних инвеститора да инвестирају у Србију. Укупна вредност потенцијалног улагања по основу ових пројеката износи 2,47 милијарде евра и представља потенцијал за отварање нових 23.600 радних места”, рекла је Брнабић у Крушевцу.

Премијерка је подсетила да је минимална цена рада повећана за 10 одсто у односу на прошлу годину, са 130 на 143 динара и додала да је то значајно за 350.000 запослених који примају минималну зараду.

„Србија је напредовала за 12 места на глобалној листи конкурентности коју објављује Светски економски форум. Наша земља данас заузима 78. место од 137 земаља, што је најбоља позиција у последњих 10 година”.

Према њеним речима, у првих осам месеци ове године, Србија је остварила раст спољнотрговинске размене од 13,2 одсто, при чему је извоз порастао за 13,4 одсто, број новозапослених у истом периоду је порастао за 5,5 одсто.

Такође, директне стране инвестиције су у првих седам месеци ове године порасле у односу на претходну за 12,9 одсто.

Индустријска производња у Србији бележи раст од три одсто у првих осам месеци 2017. и поред изузетно неповољних климатских прилика које су владале ове године, при чему су области које су имале највећи допринос растућем тренду: производња гума и пластике, металних производа и хемикалија.

Брнабић је као изузетно важну ствар истакла да је ЕК изузела Србију од антидампинг мера на увоз челика.

„То значи да ћемо челик у ЕУ извозити без антидампинг царина, чиме ће Железара Смедерево имати бољу конкурентну позицију од других произвођача. То је сигнал за друге кинеске инвеститоре и европске партнере да је Србија кредибилан и поуздан партнер”.

Истакла је и пројекте наводњавања вредних око 15 милиона евра што ће донети нових 50.000 хектара под системима за наводњавање.

Настављено је, указала је премијерка, са изградњом и уговарањем стратешких саобраћајница: на Коридору 10 је завршено и пуштено у саобраћај 30,5 км пута на источном краку ка Бугарској, од чега око 29 км аутопута у пуном профилу.

„Такође, започели смо са радовима на брзој прузи Београд - Будимпешта, деоница Стара Пазова – Нови Сад, где је издата грађевинска дозвола, а главни радови се изводе на излазном порталу тунела Чортановци. У самом смо финишу усаглашавања Комерцијалног уговора за пројектовање и изградњу 31 км аутопута од Пожеге до Прељине, правац Београд – јужни Јадран” додала је.

У циљу повећања броја туриста из иностранства, а посебно са удаљених тржишта, укинуте су визе за грађане Индије и уведена је авионска линија Пекинг – Београд.

Нагласила је и да су први пут након 1987. године набављени авиони за потребе РВ и ПВО Војске Србије и да је у циљу опремања и модернизације ВС закључен уговор за набавку шест авиона типа МиГ-29.

Влада је Скупштини Србије упутила на усвајање Закон о електронском пословању, а завршен је и рад на Нацрту закона о електронској управи, као и јавна расправа, каже премијерка која наводи да је завршен пилот пројекат преквалификација у ИТ сектору за 100 полазника и да су започете припреме за други круг односно преквалификације за још 900 полазника.

На Електронском факултету у Нишу отворен је Центар за иновативно предузетништво младих и тиме завршена прва фаза формирања Научно-технолошког парка а отворен је Центар дигиталне пољопривреде на Институту Биосенс у Новом Саду.

Пуштена је у рад и дигитална платформа АгроСенс, чији су основни сервиси бесплатни за све пољопривреднике, казала је премијерка.

Она је подвукла и да су завршени радови на Музеју савремене уметности те ће после 10 година реконструкције, бити отворен за посетиоце 20. октобра.

Потписан је споразум за подршку ЕУ образовању у износу од 27,4 милиона евра, који обухвата побољшање квалитета наставе и учења, рекла је Брнабић која је навела и да ће кроз пилот-пројекат Е-просвета, око 200 школа широм Србије је од 1. септембра почело да користи електронски дневник.

Она је говорила и о здравству и навела да су у оквиру пројеката обнове објеката јавне намене потписани уговори за набавку апарата за магнетну резонанцу за дечју клинику „Тиршова” и уговор за спровођење прве фазе радова на згради те клинике.

Влада је одобрила 1.239 места за запошљавање у здравственим установама, а одобрено је и 870 специјализација и ужих специјализација.

Дефинисаћемо нове капиталне пројекте и приоритете и планирамо буџет и ресурсе, поручила премијерка на крају обраћања.

„Захваљујем целом мом тиму - Србија напредује - много је урађено за ових 100 дана, дуг је пут пред нама и крећемо се храбрим корацима, одлучно и са јасном визијом куда идемо”, рекла је Брнабић.

Хвала грађанима Србије - живела Србија, поручила је Брнабић.

Премијерка је претходно присуствовала преузимању „14. октобра” од стране „Чехословак групе” у чијем саставу послују Татра и АВИА. (Танјуг)

 

Радимо успешно у партнерству са председником Србије

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је данас да ће њена влада наставити да ради напорно и у партнерству са председником Србије Александром Вучићем и истакла да је то партнерство „посебна снага” коју Србија има.

Не размишљам о реконструкцији
Премијерка Србија Ана Брнабић изјавила је данас да није уопште размишљала о реконструкцији владе, али да верује да има простора за још бољу координацију рада унутар владе. Брнабић је, одговарајући на питања новинара на представљању резултата Владе Србије у првих 100 дана, рекла да је влада радила као тим, заједно, најбоље и најбрже што је могло. Подсетила је, у том контексту, на изазове са којима се влада суочила на самом почетку рада, протесте у Фијату, Гоши, малинаре... да се то успешно пребродило и да се наставило даље. „Јако сам задовољна радом свих министарстава, а када сам рекла да можемо да имамо бољу координацију, то и мислим”, рекла је Брнабић.

„Партнерство између владе и председника Србије је снага свих нас”, рекла је премијерка у обраћању на свечаности преузимања крушевачке фабрике „14. октобра” од стране словачке МСМ групе, која, као и компаније Татра и Авиа, послује у оквиру „Чехословак групе”.

Брнабић је рекла да је приметила да грађани носе слике председника Србије, с правом, каже, јер је он најзаслужнији за то што ће „14. октобар” поново да ради.

„Хоћу посебне поздраве да вам пренесем од председника Вучића. Видим пуно његових слика данас овде, и у праву сте. Верујте ми, без икаквог улагивања, он јесте човек који је највише дао за овај пројекат”, казала је премијерка и додала да је Вучић испратио сваки састанак у вези са преузимањем 14. октобра у последње две године.

Како је рекла, поносна је што је председница владе Србије,,најлепше земље, а и овим примером показано је да заједно може да се иде напред и постижу успеси.

„Идемо напред и постижемо успехе и тамо где су многи пре нас одустали да пробају да решавају проблме, јер су мислили да су нерешиви”, рекла је Брнабић.

Додала је да је поновно покретање „14. октобра „ показатељ напорног рада и упорности.

Брнабић је рекла да ће и она и влада наставити да долазе у Крушевац, да ће бити изграђене и пуштене у погон нове фабрике и отварана нова радна места, не само овде, него широм Србије и да се нада да ће извештајем о раду првих 100 дана владе, који ће данас представити, грађани бити задовољни.  (Танјуг)

 

Брнабић: Бићемо лидери у дигитализацији пољопривреде

КРУШЕВАЦ - Направили смо јасан пут ка правном оквиру који ће нам дати простор да идемо напред у дигитализацији друштва, рекла је данас премијерка Ана Брнабић у Крушевцу где је представила резултате рада владе у привих сто дана.

Она је одговарајући на питање Танјуга да ли је време за нов правац реформе који подразумева јачање предузетништва, иновација и образовања, рекла да су за то постављени сви услови те да јој је изузетно драго због тога.

„То подразумева да смо усвојили предлог закона о електронском пословању и тренутно је на расправи у скупштини, завршили смо предлог закона о електронској управи, завршили јавну расправу и после консолидације свих предлога кренућемо у званичну процедуру”, навела је премијерка. То је, поновила је, правни оквир, а до краја године очекује да буду усвојене измене закона о девизном пословању.

Посебно је истакла завршетак центра за дигитализацију у пољопривреди у Новом Саду, поручила да ће се резултати тога тек видети, те да ће то Србију ставити у центар дигитацизације у пољопривреди не само у Европи, него у свету.

„То су фасцинантни људи који су европски прваци, који су добили европске награде, мислим на институт Биосенс, а имаћемо још огледних добара како би наши људи могли да виде све предности дигитализације у тој области”, навела ј Брнабић.

Поменула је на том плану и студентски центар за иновације у Нишу, јер, како је навела, жеља је да Ниш поново буде центар елекронске индустрије.

Осим тога, тај центар је практично крај прве фазе изградње научнотехнолошког парка у Нишу, додала је Брнабић и подсетила да већ имамо такав парк у Београду, да је почела градња у Новом Саду, а да се планирају слични објекти у Крагујевцу, Краљеву...

Како је приметила, ако су успели људи у Србији да без подршке државе учине да се ИТ индустрија најбрже развија, 10 одсто годишње, „можете да замислите шта ћемо успети наредних година, а за то имамо јасан план”.

 

 

Брнабић: Медији или за или против владе, мало избалансираних

КРУШЕВАЦ - Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да не види мањак слободе медија у Србији и поновила своју ранију оцену да постоје медији који „пуно подржавају” владу и медији који су „јако и необјективно критични” према влади, а да је мало оних који су избалансирани.

„То је мој лични утисак. Не бих се мешала у рад медија. Мени је ок и овако и онако, не бих рекла да је неко крив и одговоран, потпуно ми је ок да свако у Србији мисли како год хоће и извештава како год хоће... У том смислу, не видим зашто је то изазвало толику полемику”, навела је Брнабић данас на прес конференцији у Крушевцу.

О томе, како је навела, прича и са људима из ЕК и ЕП, то је било и на дебати у ЕП, а разговарала је, каже, и са (високим званичником ЕУ) Кристијаном Данијелсоном и поручује да, искрено, покушава да разуме како се тај „мањак слободе медија” у Србији манифестује.

То је био њен одговор на питање да појасни изјаву коју је дала у Бриселу да у Србији нема или има јако мало објективног новинарства.

На констатацију да је улога медија да критикују рад владе, она је додала да није ни рекла да неко не треба да критикује.

„Мени је то супер. Нисам рекла 'немојте да критикујете', али, то је мој утисак - има оваквих, има онаквих и балансираних, то је све”, поновила је премијерка.

Подвукла је да сваки дан види коментаре о активностима владе, министара, председника Србије, кадровским решењима и да о свему може слободно да се казе било шта и да се упути критика.

„То видим сваки дан и не видим тај проблем и спремна сам да седнем са вама да пробам да га разумем”, рекла је председница владе.

Упитана да ли саопштења у којима се новинари који објаве нешто о министрима називају наркоманима види као притисак, Брнабић је одречно одговорила, наводећи да то разуме као полемику у друштву.

„Разумела бих као притисак да вас неко позове да казе да нешто не смете да објавите или емитује или како да извештавате или размишљате. Све остало разумем као динамику”, закључила је Брнабић.   (Танјуг)

Гога:Обновили смо Татру и АВИУ, обновићемо и „14 октобар"

Председник словачке МСМ групе Марјан Гога која послује у оквиру „Чехословак групе” која је данас преузела крушевачки „14. октобар” рекао је да имају визију коју ће остварити и подићи „на ноге” некадашњи гигант, као што су то учинили и са Татром и Авијом, које су такође имале тешке тренутке.

Гога је приликом преузимања „14. октобора” којем је присуствовала и премијерка Ана Брнабић указао да је у „Татри” била готово обустављена производња, са великим дуговима према банкама и добављачима, а да је АВИА била у стању „клиничке смрти” и да обе те фирме сада успешно послују и обновиле су произвоидњу.

Такав је план и за „14. октобар” истакао је Гога.

„Обећали смо председнику Србије Александру Вучићу да ћемо обновити функционисање предузећа и производњу и постепено повећавати број радних места, обезбедити нове наруџбине и прошитити тако добро име српске индустрије” поручио је Гога.

Он је указао да Србија, Чешка и Словачка нису земље које могу живети на пример само од туризма и других услуга, али могу од индустрије пошто имају квалитетну радну снагу и производ те да индустрија може бити генератор прихода и привредног раста и развоја на свим пољима.

У оквиру фабричког круга данас су представљена и возила која производе „Татра” и АВИА.

Стечајни управник „14 октобра” Зоран Милосављевић предао је на свечаности кључеве новом директору фабрике у Крушевцу Војиславу Спаравалу.

Чехословак група у свом власништву има више од 40 компанија, међу којима су и Татра камиони, Татра војна возила и Авиа.

Бивши крушевачки гигант ИМК „14. октобар” је индустрија машина и компоненти, а одбор поверилаца је прихватио понуду чешке компаније.

То предузеће је некада производило тешку механизацију, багере и тракторе-гусеничаре, као и делове за тенкове.

Фабрика је некада имала 8.000 запослених, а 8. фебруара ове године је проглашен банкрот.

Уговор о преузимању фабрике су крајем прошлог месеца потписали Зоран Милосављевић, испед Агенције за лиценцирање стечајних управника и директор СЦМГ Војислав Спаравало.

Нови власник је најавио да ће до краја 2017. запослити још 150 људи, а тренутно има око 130 радника.

То највеће предузеће у Крушевцу, које је добило име по Дану ослобођења града у Другом светском рату, биће први пут приватизовано. (Танјуг)


Коментари44
f9753
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailovic
Lepo zvuče ta povećanja, ali, šta iza toga stoji, koje pare? O povećanju penzija je smešno govoriti jer već 3g država reketira penzionere, vrši teror nad njima zbog čega im je smrtnost povećana za oko 25%, u visini 20-25% i sada umesto vratiti 5% govoriti o povećanju je smešno i uvredljivo. Država "ubija" svoje najstarije građane jer nemaju za lekove, komunalije moraju da plate jer idu na doboš. Ni onima koji se ne reketiraju, sa primanjima ispod 25.000 din nije povećanje jer je rast cena na malo i ne nivelisanje i korekcija penzija mnogo veće. Cilj je jedino 700.000 "sigurnih glasova" i aplaudera. Povećanje plata Vojsci je iz naslova uskraćivanja milijarde dinara za zadravstvo u Vojsci, po naređenju Ministarstva finansija koje otima iz Fonda za SOVO kako MO ne bi plaćalo za sva bolovanja i lečenja AVL. Privid je povećanje, iz šupljeg u prazno, jer ih sada samo lečenje skuplje košta pošto moraju skoro sve sami da nabave. U vojnim stacionarima pacijenti od pribora za jelo dobiju kašiku.
Milan M. Mišković, sociolog
Bez ozbiljne i dubinske kritike političke ekonomije srpskog društva i tzv. "međunarodne zajednice", svi ćemo i dalje biti pioni i sredstvo manipulacije političke birokratije i međunarodnog kapitala. Tu kritiku treba već jednom da započne inteligencija kao društveni sloj, oslobođena partijskih diktata i manipulacija.
Rada
S obzirom na siromaštvo u kome odavno živi ovaj narod, smatram da je % povećanja plata i penzija realan. Ima još mnogo rupa koje treba zatvarati i s tim moramo da se pomirimo . Međutim, nikako nije u redu uravnilovka, za to nema opravdanja. Npr., bivši političari, profesori fakulteta i sl., imaće % povećanja penzija kao i fizički radnici. Za sve kategorije društva isto je jedino to da se razboljevaju , kupuju iste lekove i trpe svakodnevna poskupljenja. Zašto povećati penziju nekome ko ima 100 000 din., i s kojom može da podmiri sve što je penzioneru potrebno? Međutim, zbog pomenutih poskupljenja, nečega se mora odreći (skratiti letovanje, kupovati jeftiniju garderobu, duže voziti jedan auto i sl.) Pošto odluka Vlade nije takva, zaključujem da se onima sa visokim životnim standardom u njega ne sme dirati. Navikli ljudi! A oni "mali", ipak će osetiti neko poboljšanje i neka trljaju ruke.
Irena Berkovic
U narednih 100 dana smenite Vukosavljevica, Sarcevica i Vulina, ako smete. Mnogo su stete naneli ovom drustvu.
Borka
A zaposlenima u kulturnim ustanovama nista?Ministar Vukosavljevic da podnese ostavku! Sve mu je vaznije,pa i strani filmovi,od domace kulture.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља