уторак, 11.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:34
САРАДЊА „ПОЛИТИКЕ” И ДОМА ЗДРАВЉА „САВСКИ ВЕНАЦ”

Велико интересовање наших читатељки за прегледе дојки

Женама које су се пријавиле путем нашег листа лекари су радили ултразвучне и мамографске прегледе дојки, а код неких је постављена сумња на карцином
Аутор: Данијела Давидов-Кесарпонедељак, 16.10.2017. у 21:11
(Фото Д. Д. К.)

За­хва­љу­ју­ћи ак­ци­ји „По­ли­ти­ке” и До­ма здра­вља „Сав­ски ве­нац”, бес­плат­не ул­тра­звуч­не и ма­мо­граф­ске пре­гле­де у овој здрав­стве­ној уста­но­ви у су­бо­ту је ис­ко­ри­сти­ло 57 же­на. Ле­ка­ри су же­на­ма ко­је су се при­ја­ви­ле пу­тем на­шег ли­ста ра­ди­ли ул­тра­звуч­не и ма­мо­граф­ске пре­гле­де дој­ки, а осим то­га на­ше чи­та­тељ­ке су до­би­ја­ле и еду­ка­тив­не са­ве­те о са­мо­пре­гле­ду дој­ки и зна­ча­ју пре­вен­тив­них пре­гле­да. Чи­та­тељ­ке су би­ле оду­ше­вље­не због ове ак­ци­је пре­гле­да без упу­та, за­ка­зи­ва­ња и здрав­стве­не књи­жи­це, јер мно­ге, ка­ко су ре­кле, ни­су ни­ка­да би­ле на ова­квим пре­гле­ди­ма.

Мир­ја­на Дра­го­са­вље­вић (82) пр­ви пут је до­шла на ул­тра­звук дој­ки. Ка­же да до­сад ни­је има­ла про­бле­ма али кон­тро­ла ни­је на од­мет.

– Са­ма ре­дов­но опи­па­вам гру­ди и ни­сам при­ме­ти­ла про­ме­не. Чим сам са­зна­ла за ак­ци­ју „По­ли­ти­ке” по­зва­ла сам и до­би­ла бес­пла­тан пре­глед. По­ми­сли­ла сам да ће, ка­да чу­ју ко­ли­ко го­ди­на имам, ре­ћи да ми не тре­ба пре­глед. Див­но је што на­ша „По­ли­ти­ка” на овај на­чин ми­сли на сво­је чи­та­тељ­ке – до­да­је Дра­го­са­вље­ви­ће­ва.

Два­де­се­то­смо­го­ди­шња Ана По­по­вић пр­ви пут је би­ла на ул­тра­звуч­ном пре­гле­ду дој­ки. За­до­вољ­на је иза­шла из ор­ди­на­ци­је, јер су јој ле­ка­ри ре­кли да не­ма ни­ка­квих сум­њи­вих про­ме­на.

– Пре­глед ни­је бо­лан ни не­при­ја­тан. Док­тор­ка ме је пи­та­ла да ли знам са­ма да пре­гле­дам дој­ке и да­ла ми је ин­струк­ци­је ка­да и ка­ко то тре­ба чи­ни­ти. Уко­ли­ко на­пи­пам би­ло ка­кву квр­жи­цу, мо­рам од­мах да се ја­вим ле­ка­ру. Хва­ла „По­ли­ти­ци” на ова­ко див­ној ак­ци­ји – ис­та­кла је По­по­ви­ће­ва.

Не­ке чи­та­тељ­ке су и ра­ни­јих го­ди­на, за­хва­љу­ју­ћи на­шим ак­ци­ја­ма, од­ла­зи­ле на пре­вен­тив­не пре­гле­де. То по­твр­ђу­је и Та­тја­на Јо­ва­но­вић (38) ко­ја је об­ја­сни­ла да је упра­во за­хва­љу­ју­ћи на­шем ли­сту пре не­ко­ли­ко го­ди­на пр­ви пут би­ла на ул­тра­зву­ку дој­ки. 

– Та­да ми је ре­че­но да имам ци­сте и ре­дов­но идем на кон­тро­ле. И овог пу­та ми се по­сре­ћи­ло да до­би­јем по­клон од „По­ли­ти­ке” и пре­гле­дам се. Док­то­ри, се­стре и ди­рек­тор­ка ДЗ „Сав­ски ве­нац” би­ли су из­у­зет­но љу­ба­зни и про­фе­си­о­нал­ни и си­гур­но је да сва­ка же­на по­же­ли да им по­ве­ри бри­гу о здра­вљу – по­ја­сни­ла је Јо­ва­но­ви­ће­ва.

Ка­ко ис­ти­че др Ду­брав­ка Ми­љуш, ди­рек­тор­ка ДЗ „Сав­ски ве­нац”, од укуп­ног бро­ја ура­ђе­них ул­тра­звуч­них и ма­мо­граф­ских пре­гле­да код три же­не су утвр­ђе­не су­спект­не про­ме­не. И на ма­мо­граф­ским пре­гле­ди­ма би­ло је не­ко­ли­ко сум­њи­вих слу­ча­је­ва, а све же­не код ко­јих су уоче­не про­ме­не упу­ће­не су хит­но на да­ље ди­јаг­но­стич­ке про­це­ду­ре и ле­че­ње.

– Нај­за­сту­пље­ни­је су би­ле же­не ко­је су ро­ђе­не 1989, 1953, 1960, 1972. и 1977. го­ди­не. Би­ло је око 20 же­на ко­је су би­ле при­ја­вље­не али се ни­су по­ја­ви­ле на пре­гле­ди­ма. Див­но је што је „По­ли­ти­ка” по­кре­ну­ла ову ак­ци­ју јер уко­ли­ко се кар­ци­ном от­кри­је у ра­ној фа­зи, про­це­нат 

из­ле­че­ња из­но­си 97 од­сто – на­гла­си­ла је др Ми­љуш.

У Ср­би­ји се сва­ке го­ди­не ре­ги­стру­је око 4.000 но­во­от­кри­ве­них слу­ча­је­ва обо­ле­лих од кар­ци­но­ма дој­ке, а чак 1.600 же­на умре. Пре­вен­тив­ни пре­гле­ди има­ју ве­ли­ки зна­чај за от­кри­ва­ње ра­зних обо­ље­ња а због че­га ће „По­ли­ти­ка” и у на­ред­ном пе­ри­о­ду на­ста­ви­ти да ор­га­ни­зу­је раз­ли­чи­те вр­сте пре­гле­да.


Коментари1
29de9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mirjana sa Dorcola
Pocinje tendenciozno "trazenje" raka na dojci kao na zapadu kako bi "instituti" za rak punili kesu zarade. Posle 55 god. zivota na zapadu /SAD/ imam dokaz da je 90% osoba zenskog pola koje sam upoznala - komsinice, poznanice, zemljakinje - imale nesto od svojih organa izvadjeno hirurski, akonto da je rak. Ukoliko su osobe vise uplasene utoliko je veca zarada ove vrste hirurga. Doci ce vam i pregledi prostate /zakrzljala materica/ kod muskaraca sa povikom da se odbrane od raka na njoj ako je izvade. I glumac Robert de Niro je dao da mu se izvadi prostata a izgubio je u meni nekog ko je mislio da on ima vise mudrosti i prepoznaje gangsteraj kancerske industrije za zaradom. Arizona PS: Papa nikolao test materice, kada ti kazu da imas "pri kanceriozne"/celije koje jos" nisu rak ali mogu da postanu"/ i to ce vam uvesti - taj pregled - sve znam napamet kako se vodi biznis - vrlo napredno financiski u SAD-u. Nisam im dala da mi izvade nista iz tela do sada a nap

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Друштво /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља