уторак, 11.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:46

Стефановић и Гашић положили венац за страдале припаднике БИА

Вучић: Слобода информисања никоме не може да буде ускраћена.- Гашић: БИА се успешно борила против свих безбедносних претњи
уторак, 17.10.2017. у 14:17
(Фото Танјуг/З.Жестић)

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор БИА Братислав Гашић положили су данас венце на меморијални зид посвећен страдалим припадницима БИА.

Министарство унутрашњих дела Краљевине Србије формирало је Одељење за поверљиве полицијске послове 17. октобра 1899. године, што се обележава као Дан БИА. (Танјуг)

Гашић: БИА се успешно борила против свих безбедносних претњи

Директор БИА Братислав Гашић рекао је да се борба, која се у свету води за доминацију и ресурсе, прелама и на нашем простору, а да се БИА успешно борила против свих безбедносних претњи.

Вучић отказао учешће
Председник Србије Александар Вучић отказао је учешће на манифестацији поводом обележавања дана Безбедносно информативне агенције, због тога што неколико новинара из различитих редакција није добило одобрење да присуствује свечаности.Како је саопштила Прес служба Председника, Вучић сматра да право на извештавање и слободу информисања никоме не може да буде ускраћено и захтева од државних органа Србије да слободе и права свих грађана, без обзира на њихову политичку оријентацију, поштују и гарантују.„Представници државних органа не смеју да се понашају бахато и неодговорно попут многих политичких лидера који не дозвољавају улазак другачије мислећих новинара на своје догађаје, или им, пак, ускраћују одговор на постављена питања”, наводи се у саопштењу.Додаје се да транспарентност и отвореност у раду морају да буду основни начин деловања и функционисања јавне власти.Поручено је да председник Србије Александар Вучић честита свим припадницима БИА на изврсним резултатима које су постигли у очувању безбедности земље, сигурности свих њених грађана, борби против корупције и криминала.„Честитам вам на преданом раду, огромном труду и енергији, а због сложености прилика у свету и нашем окружењу, очекујем од вас још већу пожртвованост и борбу за интересе грађана Србије и наше отаџбине”, истакао је Вучић. (Танјуг)

Гашић је као највеће претње издвојио тероризам, сепаратизам, верски, етнички и идеолошки екстремизам, прикривено деловање страног фактора и организовани криминал.

„Светски поредак који је готово дотакао униполарност, поново тражи равнотежу између Истока и Запада. Рађају се нови центри моћи. Борба која се води за доминацију и ресурсе, прелама се и на нашем простору, који је кроз историју увек био турбулентан. До сада смо се, као служба, успешно борили против свих безбедносних претњи, од којих бих овом приликом издвојио оне највеће: тероризам, сепаратизам, верски, етнички и идеолошки екстремизам, прикривено деловање страног фактора и организовани криминал”, објаснио је он.

Подсетио је да је цео један век и једно пунолетство од како је 17. октобра 1899. године, у Министарству унутрашњих дела Краљевине Србије формирано Одељење за поверљиве полицијске послове.

Од тада до данас, како је истакао, много тога се променило и много тога смо преживели, и као народ, и као држава, и као Служба која је увек делила и делиће судбину свога народа.

„Наша одговорност окренута је како нашим прецима, тако и према нашим потомцима. Али пођимо од одговорности коју имамо данас. Јачање терористичких структура, насталих као ехо вођења хибридних ратова, превасходно узрокованих економском колапсом читавих региона и верском нетрпељивошћу, све више прети да непосредно угрози мир и безбедност наших грађана”, указао је Гашић.

Рекао је да је развој информационих технологија допринео да радикалне идеологије лакше пронађу свој пут до мрачних умова појединаца који су, без кајања спремни, да из својих поремећених разлога, изазову страшне последице, а све то користећи се средствима намењеним за свакодневну употребу, што наш посао чини још захтевнијим и тежим.

„Успели смо да обезбедимо нашим грађанима сигурност и омогућили да мирно посећују јавна места и велика окупљања, што много веће и богатије службе од наше, широм Европе и света, нажалост, не успевају”, додао је он.

Гашић је указао да је током протеклих месеци, у Србији било низ високоризичних скупова који су прошли у апсолутном реду без и једног инцидента, што је управо заслуга целог безбедносног сектора Републике Србије.

„Борба против екстремизма и тероризма најбоље резултате даје управо кроз превенцију, али и кроз интензивну сарадњу и координацију унутар снага безбедности наше државе. Радује ме што могу да истакнем да је сарадња са Министарством унутрашњих послова и Министарством одбране сваким даном све боља, и овом приликом желим да им се најискреније захвалим на подршци у тој борби и раду на очувању безбедности наше домовине”, рекао је он.

Гашић је указао да успешност ове борбе доприноси сарадња са страним партнерским службама у оквиру које смо изградили стабилну позицију поузданог партнера у питањима од заједничког интереса.

„У будућности више пажње морамо посветити појавама и процесима који тек након дужег деловања постају неодбрањиво угрожавајући, односно како их модерно промишљање безбедности назива – хибридним претњама. Свакако морамо се још више ангажовати на заштити наше економске безбедности, кроз прикупљање релевантних информација и борбу против корупције и криминалног деловања које угрожава економске основе нашег друштва”, најавио је он.

Гашић је рекао да ће измене и допуне закона које ће усвојити Скупштина Србије, као и планирана измена унутрашње организације, омогућити БИА, да се другачије организује, да се убрза проток информација кроз Агенцију, а тиме и извештавање највишег државног руководства о појавама и догађајима важним за безбедност и развој нашег друштва и државе, како би достигли најзахтевнији савремени стандард – извештавање у реалном времену.

„То се од нас очекује – и ми смо спремни да тај задатак успешно испунимо”, поручио је он.

Гашић је казао да од припадника БИА у у наредном периоду очекује још већу посвећеност послу, гвоздену дисциплину и видан допринос сваког од нас, који ће збирно подићи резултат рада Агенције у целини, а тиме и ниво безбедности Србије и свих њених грађана.

„Не можемо бирати околности у којима живимо, али можемо утицати на њих. Зато наше послове увек обављамо у складу са Уставом и законом, професионално за добробит наше лепе Србије. Овом приликом желим и да се посебно захвалим председнику Србије Александру Вучићу, на несебичној подршци Агенцији, јер је својим односом према Служби дао огроман подстицај њеном успешном раду и њеном јачању”, рекао је он.

Председник је, према његовим речима, препознајући важност рада Агенције дао свој допринос у проналажењу модуса да се, у условима фискалне консолидације, припадницима Безбедносно-информативне агенције повећају плате, да се побољшају услови рада, да се повећа број укупно запослених у служби, те да се повећа буџет Агенције, а што ће несумњиво подићи рад агенције на још виши ниво.

Пријему поводом обележавања Дана БИА присуствовали су председница Скупштине Србије Маја Гојковић, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министри Александар Вулин, Бранислав Недимовић, Вања Удовичић, Нела Кубуровић, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић и и друге званице из политичког, друштвеног и културног живота Србије.

БИА је данас, у свом седишту, уз присуство високих гостију, обележила 118. Дан безбедности и 15-ту годишњицу Безбедносно-информативне агенције. (Танјуг)

Србија може да одговори на сваку претњу по безбедност

Изасланик председника Републике Србије на прослави Дана БИА, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, истакао је данас да више нема сумње да Србија може да одговори на сваку претњу по безбедност државе и њених грађана.

Стефановић је, на свечаности у седишту БИА, указао да се изазови, као и свет мењају, тако да се мењају и врсте криминала, јер данас живимо у интернет ери.

Према његовим речима, криминалци улажу више новца у нове методе и технику, па му је, како је рекао, веома драго што директор БИА Братислав Гашић жели да улаже више у опремање и модернизацију Агенције.

„Желим да знате да увек у свом раду можете да се ослоните на своју браћу у МУП, заједно са Војском и Министарством одбране. Сарадња функционише добро и складно и приближавамо се моменту када се одговор на изазове даје у реалном времену, па без сумње можемо да кажемо да Србија може да одговори на сваку претњу”, рекао је он.

Стефановић је казао да су безбедносне службе спремне да штите земљу.

Указао је да се често не процењују правилно тежак посао људи у безбедносном сектору.

„Као неко ко систем посматра са чела МУП знам колико људи који раде овај посао морају да се одричу, трпе њихове породице, само да би сваки грађанин могао да се осећа слободно и безбедно”, подвукао је министар.

Истакао је да, када се прође ходником седишта БИА и погледају имена људи којих данас више нема, а били су део безбедносног система, који су положили највредније што имају - живот, да би ми били мирни и водили нормале животе, знамо колики дуг имамо и колико морамо више енергије да уложимо да будемо достојни тој њиховој жртви. (Танјуг)

Дачић: БИА изградила позицију поузданог сарадника

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић честитао је Дан БИА директору Братиславу Гашићу и свим њеним припадницима, истакавши одличну континуирану сарадњу коју та агенција има са Владом Србије у заједничкој, непрестаној борби за очување мира и стабилности наше земље.„Част ми је што сам један од малобројних који је упознат са вашим резултатима и који има прилику да вам захвали за све што сте урадили и што ћете урадити”, навео је Дачић који је у име Министарства спољних послова и у лично име честитао 118 година од институционалног оквира обављања послова који спадају у надлежност агенције.

Дачић каже да се протеклих година БИА суочавала са најозбиљнијим изазовима данашњице, као што су борба против тероризма и најтежих облика организованог криминала, затим илегалне миграције, као и очување економске безбедности.„Честитам Вам, јер сте у времену које је иза нас, кроз успешну сарадњу са скоро свим европским обавештајно-безбедносним службама, као и са партнерима са других континената, изградили позицију поузданог сарадника у сектору безбедности који ће и у времену које долази, бити у стању да преузме свој део одговорности за заједничку европску, а надам се, и светску безбедност, мир и просперитет”, наводи Дачић.

Захвалио је и свим припадницима Агенције, којима је упутио своје дубоко поштовање, а за које је рекао да су то људи који изнад свега воле своју отаџбину, а свој посао обављају скромно и одговорно, често, због природе њиховог посла, уз изостанак јавног признања. (Танјуг)


Коментари2
0b7c4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Драган
Е, сад још да поверујемо да Бата Керамичар сме нешто да уради без Вучићевог одобрења. Ово је само још једна представа, Великог опсенара, за гладни народ. Народу треба дати хлеба и игара, а пошто је хлеба све мање онда је циркуса све више.
0zren
B. Gašića potpisuju u RTS Dnevniku kao "direktor BIJE" haha... koga? Da li je novinar POLITIKE "vraćen sa ulaza" ili je i on "otkazao ucesce"! p.s. nesto tesko objavljujete komentare....

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља