петак, 24.11.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:35

Расте неповерење потрошача у свеже пилеће месо

Готово половина купаца уверена је да је већина пилећег меса које се нуди на тржишту заражена салмонелом, показује истраживање америчке организације НЦЦ
Аутор: Ивана Албуновић / Јелица Антељуторак, 17.10.2017. у 22:00
Чак 77 одсто анкетираних грађана сматра да се у храну за узгој живине додају хормони, док трећина верује да она садржи и антибиотике Амерички купци чак у 78 одсто случајева сматрају да су пилићи генетски модификовани и да произвођачи и на овај начин покушавају да повећају раст продаје и прихода (Фото Пиксабеј)

Поводом учесталих проблема са квалитетом живинског меса и примера тровања овом храном и поверење потрошача широм света је очигледно доведено у питање. Према последњем истраживању америчке организације НЦЦ (Национални савет за живину), чак 77 одсто анкетираних грађана сматра да се у храну за узгој живине додају хормони, док трећина верује да она садржи и антибиотике. Готово половина испитаника уверена је већина пилећег меса које се нуди на тржишту заражена салмонелом. Амерички купци чак у 78 одсто случајева сматрају да су пилићи генетски модификовани и да произвођачи и на овај начин покушавају да повећају раст продаје и прихода.

Да ли се на тржишту може наћи ГМ пилетина питање је прописа и појединачних држава које то дозвољавају или забрађују.

Али страх од салмонеле је, по тврдњи стручњака, оправдан, јер се ова опасна бактерија може наћи у сировом пилећем месу, где год да се оно продаје. Зато је Европска унија 2011. године донела уредбу о обавезној контроли свежег пилећег меса у промету. До тада ово није била обавеза, али је то чланицама створило правни оквир да раде мониторинг хране животињског порекла у продаји. Отуда и све чешће информације о пронађеном зараженом месу, јајима… Колико честе ће бити такве контроле дефинише свака земља појединачно у оквиру националног плана. У државама величине Србије годишње се (само на салмонелу) испита 200 до 300 узорака свежег живинског меса у промету. До сада је са овом уредбом требало да буде усаглашен и Правилник о мониторингу хране животињског порекла у промету, чиме би био створен правни пут да инспектор контролише сирово месо живине у трговинама. Међутим, како сазнајемо, ово још није дефинисано, па се и даље свеже живинско месо службено контролише првенствено у производњи (на линији клања, провером кожица вратова), на граници приликом увоза, а у малопродаји само по пријави потрошача и у инцидентним ситуацијама. Иначе, погрешно се верује да је проблематична искључиво храна из увоза. Већи проблем су, сазнајемо, мале кланице у земљи којих има више од хиљаду, које достављају робу на локална тржишта и пијаце.

Стручњаци кажу да је у случају пилећег меса посебно важно запамтити да се замрзнута пилетина никада не сме одмрзавати и поново замрзавати. Како је за „Политику” недавно изјавио проф. Владо Теодоровић, декан Факултета ветеринарске медицине у Београду, када се месо замрзне, сви процеси стају, осим липолизе, односно промене на мастима.

– Свака врста замрзнутог меса има различит рок употребе. Колико ова намирница дуго може да стоји на ниским температурама зависи од старости животиње, начина смрзавања и удела масноће у месу. Од свих фактора, најважнији је онај који се односи на удео масноће. Јер, уколико је месо масније оно ће имати краћи рок за употребу у замрзнутом облику – истиче проф. Теодоровић и подсећа да пилетина најдуже може да буде замрзнута шест месеци, док маснији делови имају рок важења три месеца. 

То, тврди, није законска регулатива, већ став струке. Уколико домаћице желе да продуже рок употребљивости пилетине коју планирају да замрзну, из ње треба најпре да изваде сало и уклоне целу кожицу. Пре стављања у фриз, из кесе у коју одлажу месо такође треба што више да истисну ваздух, јер тада неће бити процеса оксидације – подсећа проф. Теодоровић. 

Начин расхлађивања и замрзавања овог меса треба да буде што бржи како би се сачувале све хранљиве материје, сочност и свежина меса. Такозвано шок замрзавање спречава да се вода у пилетини претвори у велике кристале који доводе до смањења квалитета меса.

Свеже пилеће месо не треба у фрижидеру да стоји дуже од 72 сата, а када је скувано не би требало у леду да се чува дуже од три месеца.


Коментари5
9898c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Леон Давидович
Наравно, као да неко и проверава шта једу пилићи. Могу до миле воље јести концентрат у којем је ГМ соја и кукуруз. Хормоне ће им додати да боље расту, антибиотицима ће их лечити јер су ионако осетљиви на нападе микрорганизама. И све се то онда нађе у пилетини. Само зар то исто није и са свињама, говедима и свим што једемо ?
Ema
Dodaju se hormoni koji ubrzavaju rast pilica, kao i antibiotici koji sprecavaju oboljevanje, a posle se ne postuje karenca (i otud tolika rezistencija na antibiotike). Zatim genetski modifikovana hrana, uslovi cuvanja zivine.... Kod dobro termicki obradjenog mesa (a svakako ga necete jesti zivog), salmonela je jos i najmanji problem.
Muradin Rebronja
Пилетина је природни преносилац салмонеле, слично свињетини која је природни преносила ларви трихинеле. И једно и друго се уништавају термичком обрадом, температуром од 74 Ц степени у трајању од 15 секунди. Проблем са пилетином је што се не штити од конатминације, од кланице до трпезе. Моја маленкост има начин да се тај проблем реши. Да се у кланицама исеку комади, маринирају у сланом млеку и вакуум упакују. Рок трајања најмање две недеље а у ресторанским кухињама се пастеризују у врелој води на температури од 60 Ц степени, око 30 минута и брзо охладе (конзервирају) у леденој води. Након тога, када се поручи, ваде се из кеса и пеку, грилирају...безбедна, здрава и укусна, "за цара и султана". Слично се ради и са јагњетином и јунетином. Ето прилике да унапредимо наш туризам и да извозимо такву врсту меса у околним балканским државицама а ако нешто претекне и у Турску. Да, желим да позиционирам Нови Пазар као балкански центар знања, технологије и сировина, као логистика туризму.
Jeremija
Nije u pitanju poverenje, već siromaštvo. Pošto je pileće meso jeftinije od "crvenog", narod ga kupuje jer nema izbora.
zana
Pile koje kosta u radnjama 199,99 ili 209,99 din. nije "dovrseno" , kratko hranjeno koncentratom sa malo ulaganja, komercijalan tov. Da bi bilo kvalitetno meso i dostiglo pravi zreo ukus pileceg mesa, treba da se hrani 8 nedelja. Ja hranim pilice za sopstvenu upotrebu i najblize prijatelje, znaci "kucni tov" i pilici u prvih 5 nedelja jedu granule, zatim prekrup, psenicu, mlevenu detelinu, siuncokret i po malo origana, i to jedu jos 3 nedelje. Moje pile ima 2,8 do 3,2 kg, nije naduvano i kosta 350, 00 din/ kg. Ne moze kostati jeftinije po kalkulaciji i utrosku hrane, svoj rad ne racunam. Ukus mesa i kvalitet se ne moze uporediti sa pilicima iz marketa.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља