четвртак, 21.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:26
Почела реализација пројекта „Дубока прерада” у Панчеву

Вучић: Директне стране инвестиције 1,6 милијарди евра

понедељак, 23.10.2017. у 12:26
Председник Србије Александар Вучић са руским амбасадором Александром Чепурином и генералним директором Гаспром Њефта Александром Дјуковом (Фото Ж. Јовановић)

ПАНЧЕВО –У рафинерији у Панчеву данас је почела реализација пројекта „Дубока прерада” инвестиција вредна 300 милиона евра, са технологијом одложеног коксовања, кључне инвестиције друге фазе модернизације рафинерије.

Почетку радова присуствовао је председник Србије Александар Вучић који је назначио значај тог пројекта не само за Панчево, јужни Банат и Војводину већ читаву Србију и навео да ће искоришћеност капациотета у преради нафте бити подигнута на више од 99 одсто, са квалитетним горивом и мање мазута.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Нафтна индустрија Србије највише доприноси буџету Србије, да је од почетка године донела више од 100 милијарди динара у државну касу и поручио да ће се у Србији производити најквалитетније гориво.

Вучић је, истакао да очекује да тај износ до краја године буде и 1,3 милијарде евра.

То је, казао је, око десет одсто на нивоу консолидованих прихода, свих прихода у Србији, чак 16 одсто прохода за владу и између 2,5 до 2,6 БДП-а Србије.

„Из тога је јасно колики је значај НИС-а за Србију и ово што данас радимо и отварамо у Панчеву”, рекао је Вучић и додао да очекујемо много од пројекта „Дубоке прераде”.

НИС, подсећа, није руска, већ руско-српска компанија.

Вучић: Ускоро професори представљају мишљења о Космету
Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији улази у институционализовану фазу, и , већ до краја месеца, велики број професора Правног факултета изнеће на једном скупу своје идеје и свој начин сагледавања питања Косова и Метохије, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.„Затим настављемо даље. За дан или два имаћете информацију како ће се то кретати, компленту динамику”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара поводом институционализације радне групе за подршку унутрашњем дијалогу за КиМ, односно у којој ће се институцији најпре причати о КиМ.Вучић је пре пар месеци позвао домаћу стручну јавност да се укључи у унутрашњи дијалог о КиМ и понуди своја решења за проблеме у јужној спрској покрајини. 

Вучић је истакао да од тог пројекта за две године очекујемо изнавредне резултате.

Инвестиције НИС-а су, назначио је, до данас обезбедиле да имамо најбоље гориво у овом делу Европе.

„Квалитет дизела и безнина бољи је код нас него у околним земљама, а наш посао је да увећамо прозиводњу дизела, да имамо кокса, да тешку фракцију у нафти сведемо на минимум и покушамо да кажемо да припадамо једној од земаља са најмодернијом производњом нафте”, рекао је Вучић.

У том смислу председник Србије је рекао и да је Србија ове године, у првих осам месеци, имала 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 8,3 одсто више него што је било прошле године.

„А претходне године имали смо више инвестиција него све земље и територије у региону заједно”, рекао је Вучић на обележавању почетка радова на пројекту „Дубока прерада” у рафинерији Панчево.

Он је рекао да са Руском федерацијом повећавамо трговинску размену.

Та земља је све значајанији спољнотрговински партнер Србије, рекао је Вучић који је захвалио председнику Русије Владимиру Путину који се увек интересује за нашу економску и сваку другу сарадњу.

Председник Србије је назначио да је посебно важно што ће деца убудуће у Панчеву и околини расти без гас маски и имати другачију и сигурнију будућност.

Може избори, ако мисле да сваке године треба да доживе пораз
ПАНЧЕВО– Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су могући ванредни парламентарни избори, ако их опозиција „жарко буде желела”, али је позвао политичке противнике да још једном размисле о томе да ли им се на изборе иде или не.„Да не буде да смо их терали без потребе. Нека размисле још једном да ли их желе или не. Ако их довољно жарко буду желели, можда их и добију, само немој после да плачу или кукају како је Свети Петар крив што су изборе изгубили или не знам шта им се догодило”, рекао је Вучић.Он је, у Панчеву одговарајући на питање новинара да прокоментарише позиве опозиције на изборе за парламент, поручио да је од кључног значаја да размишљамо куда иде Србија и да радимо добре ствари, како бисмо могли, као сада, да се похвалимо да у осам месеци имамо 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 8,3 одсто више него што је било прошле године.То су, подвукао је, ствари о којима треба да разговарају, јер је то наша будућност.„Али, ако мисле да сваке године треба да доживе пораз, ако се боље осећају, ОК, немам ништа против тога”, рекао је Вучић, али и поручио да неће попустити ни пред чијом агресивношћу или зато што неко вређа сваког дана, омаловажава...„Зато што је неко рекао - ми смо паметни, а то што не знамо ко је Урош Предић или Милутин Миланковић - нема везе, то што смо били гори ђаци и студенти од Вучића - нема везе, ми ћемо да кажемо да смо паметни, јер умемо у 140 карактера да се изразимо, а ти то ретко користиш...„, рекао је Вучић.Како је рекао, ако је то све што опозиција зна и ако је то разлог, онда нема избора, али ако жарко желе да победе, нуде бољи програм и уверени су да ће победити - можда и добију изборе.„Само немојте да плачете да је неко покрао изборе, јер сте неспособни да добијете поверење народа, јер грађани неће да гласају за оне који су крадљивци, неспособни и не говоре истину. А сваки дан лаж до лажи... Не можете да остварите добар резултат”, рекао је Вучић.А, ваљда су јуче нешто научили из избора на КиМ, запитао се и додао:„На њиховом месту из тих избора бих много научио, као што и ми имамо да научимо”, закључио је Вучић.

Поновио је да је ово велики и важан корак напреди да се нада да ћемо сви заједно имати снаге за још пуно таквоих корака који нас воде у будућност.

Како је рекао, очекује да у 2019. години буде приређен велики догађај када се радови на пројекту „Дубока прерада” заврше и још једном честитао свима који су заслужни да је тај пројекат кренуо у реализацију.

У пројекат „Дубока прерада” биће уложено око 330 милиона евра, завршетак радова на завршетку постројења планиран је за трећи квартал 2019.године и његовом изградњом прерађивачки комплекс НИС-а биће најмодернији у Европи.

Тим пројектом НИС наставља тренд модернизације својих постројења и радних процеса како би тржишту обезбедио понуду најквалитетнијих горива.

Нова постројења омогућиће оптимална искоришћења капацитета Рафинерије нафте у Панчеву и повећање ефикасности прераде до 99,2 одсто, са садашњих 86 процената.

То ће значити, како је саопштио НИС, повећану производњу вискоквалитетног бензина и дизела као и почетак производње кокса који се до сада увозио у нашу земљу.

Тиме ће НИС наставити да унапређује енергетску стабилност Србије.

Реализацијом пројекта НИС наставља са улагањима у унапређење заштите животне средине јер ће се почетком рада „дубоке прераде” стећи услови за престанак прозводње мазута са високим садржајем сумпора.

Вучић: Азотара тренутно највећи проблем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Азотара тренутно највећи проблем.

„У среду или четвртак имаћемо састанак, Азотара и МСК су наши тренутно највећи проблеми и гледаћемо да помогнемо”, рекао је Вучић новинарима у Панчеву.

Он је објаснио да те фирме, посебно Азотара, морају имати профитабилно пословање, јер држава хоће да помогне, али не може да „крвари”, као што је раније, до доласка Кинеза, „крварила” због смедеревске железаре.

С Петрохемијом, рекао је, немамо проблем у овом тренутку, предузеће има 80 милиона тренутно на рачуну, али ће идуће године бити на дневном реду за решавање.

Ни проблем с РТБ Бором није хитан, јер је сада добра цена бакра на светским берзама.

Вучић: Срби показали јединство и препознали важност тренутка

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су Срби гласањем на локалним изборима на КиМ у недељу показали да умеју да препознају рад и ко води бригу о заштити њихових интереса, али и да знају да препознају важност тренутка и одлука које доносе.

Вучић је рекао да је мало ко приметио да је Српска листа победила у првом кругу у девет од 10 општина у којима су Срби већина, а да ће се само у једној ићи у други круг, док је у већински албанским општинама свега у три изабран градоначелник у првом кругу.

Како је рекао, и то говори да су Срби јединственији, мање посвађани него што су то Албанци међу собом, што нама доноси предност, јер су многи споља, а и Албанци, желели да Срби буду разједињени и да могу да кажу како једни Срби желе ово, а други оно.

Он је оценио да на овај начин Срби могу још жешће да се боре за Заједницу српских општина, и да покажу своју слогу и јединство.

Честитам им је на томе и захвалан што су показали то јединство рекао је председник Србије Вуцичх и захвалио на поверењу које су показали.

Како је рекао, и победа од 51 на према 49 одсто је победа, али овде су разлике биле много веће.

Одговарајући на питања у вези са ставом појединих политичких странака у Београду и подршком неким другим политчким опцијама на КиМ, Вучић је рекао да се избори не добијају тако што се напише два пута по 140 карактера, на твитеру, и седи у топлој соби, већ радом и поверењем које вам народ указује.

„Што се тиче ових у Београду - да нису неке подражали ови у Београду, ти неки би добили више гласова, него што су их добили”, рекао је Вучић. 

Вучић: Питајте Николића зашто није дошао на скуп

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић изјаво је данас да има добре односе са Томиславом Николиће, те да је питање за Николића зашто није дошао на прославу девет година СНС, чији је био лидер.

„То питајте њега, његова је ствар да ли жели негде да дође или не жели да дође”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинаке Н1 зашто Николић није био на Ташмајдану у суботу.

„Са Николићем имам добру сарадњу. У петак смо се видели и разговарали о односима са Кином, Русијом, у суботу смо били заједно у Крагујевцу. Мој посао и надам се да и када не будем председник СНС, осећаћу је као своју, не мислим да ћете дуго чекати да тако нешто видите, и појављиваћу се уколико ме буду позивали”, каже Вучић.

То је, наводи, ствар нечијег личног опредељења, те да не мисли да је то много важно.

„Сасвим сам сигуран да је Николић за своју странку, за СНС увек, а да ли ће да буде на неком скупу или не, то је његова приватна ствар”.

Вучић каже да зна да на америчкој телевизији Н1 нису заинтересовани ни за оно што се моглио чути на том скупу, нити за било шта друго, осим „ако може негде нешто да се напакости СНС”, као што је раније покушала „да има више кандидата СНС за председника Србије”.

„Тако то иде и са другим стварима”, додао је.

На питање Н1 да ли му је Николић рекао да неће доћи на тај скуп, узвратио је да је одговорио:

„Ако вам се не свиђа мој одговор, кажите да вам се не свиђа. Одговорио сам све што сам имао по том питању да вам каже, али сам веома срећан и да обавестим гледаоце америчке телевизије Н1, који то нису могли да виде на тој телевизији, да су на том скупу били и наши пријатељи из Шпаније, Кине, Грчке, Мађарске, све то на вашој телевизији нису могли да чују, а и мене су слабо могли да чују, више су чули Дачића, пошто им је то одговарало јер им се мој говор није свидео”, каже Вучић.

Навео је и да му је жао што се америчкој телевизији Н1 његов говор није допао.

„Мислим да је био озбиљан, одговоран, говорио о томе у ком смеру треба да иде Србија у будућности, а можда вам се зато није ни допало. Немојте да се љутите што вам се ни моји одоговори данас можда не допадају, али то су моји одговори и ја ћу да одговорим на начин на који ја мислим да је потребно”, каже Вучић.

На костатацију новинарке Н1 да се ни Вучићу не допада оно што објављује та телевизија, Вучић је рекао да му се веома допада то што та телевизија говори и објављује.

„Као што видите, то сваки пут искористим да народу покажем шта је то што ви објављујете, чак и да га подсетим на оно што сте објавили и на оно што нисте објавили. То ми се веома допада”, навео је Вучић.

„Драго ми је што сте признали да вам се не допада јер сте понекад некоме говорили да сте професионални. Драго ми је да сте признали да вам се не допада оно што ја говорим и одговарам, а мени се много допада то што ви објављујете и желим вам успешан рад и да само тако наставите и да ми и даље помажете у овом послу”, закључио је Вучић. 

(Танјуг)


Коментари4
e29ce
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dragoljub
Direktne domace devizne doznake iz inostranstva na racune gradjana, 3.5 milijardi evra! Od cijih to para zivi tvoja Srbija, Vucicu?!
Goran
Samo u poslednje tri godine u Srbiji je ucinjeno nego za 15 godina bivse vlasti.
Katarina
Ovo je samo dokaz da nasa zemlja sve uspesnije funkcionise i da samo nastavlja napred, ako se ovako nastavi predstoji nam veliki uspeh u buducnosti.
Milorad Mrdja
Ovakve tekstove ste pisali i 2013 godine.
Препоручујем 56

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља