среда, 26.06.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:02

Због плесни повучене 4,3 тоне чоколаде „Банат”

Информација објављена и на сајту „Свислајона”, али власник Родољуб Драшковић тврди да не зна да се то догодило
Аутор: И. Албуновић / Ј. Антељчетвртак, 26.10.2017. у 22:00
(Фото „Свислајон”)

Пољопривредна инспекција повукла је са тржишта 4,3 тоне млечне чоколаде „Банат” због плесни. Редовном контролом у магацину произвођача, који послује у оквиру групације „Свислајон Таково”, инспектори су установили ову неправилност и наложили тој компанији повлачење комплетне серије млечне чоколаде са високим садржајем млека (у паковању од 90 грама).

„Свислајон” је ову информацију већ објавио на свом сајту и позвао потрошаче који су купили производ из серије (Л 21. 10. 2018) да га замене у њиховим радњама.

Ненад Вујовић, начелник пољопривредне инспекције, потврдио је за „Политику” да је ова неправилност уочена током редовне контроле погона кондиторске индустрије, која и даље траје.

– Узорковање је рађено у магацину фабрике „Банат”. Како смо обавештени, повучена је сва чоколада, а део ове серије, по нашим сазнањима, извезен је и у Македонију. Плесан је, у

Драшковић: Не знам шта се десило у „Банату”
Редакција „Политике је питала власника „Свислајона” како коментарише то што је инспекција пронашла плесан у чоколади фабрике „Банат”, која је у његовом власништву. Он је рекао да не зна шта се дешава и да већ три месеца није у Србији. На нашу констатацију да је та информација објављена и на сајту „Свислајона”, он је поновио да „није упознат са овим случајем”.

ствари, буђ. Реч је о нехигијенској неисправности производа. Вероватно је последица дужег стајања у магацину – рекао је Вујовић. Он истиче да је произвођач поступио по закону, објавивши ову информацију на свом сајту. Опозив производа уобичајена је пракса свуда у свету, али и обавеза по домаћим прописима, мада произвођачи то често избегавају.

„Свислајон”, у власништву Родољуба Драшковића, фабрику чоколада „Банат” из Вршца купио је средином прошле године од пожаревачког „Бамбија”. Тиме је Драшковић проширио посао у кондиторској индустрији и асортиман у свом ланцу продавница „Слатка кућа”. Ова фабрика месечно производи око 2.000 тона чоколаде, а толико и прода, и то око 40 одсто на домаћем, а остало на извозним тржиштима.

„Свислајон” је у новембру прошле године био у центру скандала због спорних дечјих кашица „Јувитана”. Министарство здравља тада је наложило да се из продаје повуче 18 врста ових кашица због повећаног садржаја пестицида. Драшковић је демантовао те тврдње и тражио суперанализе у иностранству. Револтиран односом државе према домаћим произвођачима, рекао је за наш лист да ће у фабрици у Инђији угасити производњу целокупног асортимана кашица које се производе од воћа из Србије. Рекао је и да намерава да део производње пресели у новоизграђену фабрику дечје хране у Требињу. За изазивање афере оптужио је увознички лоби и позвао Министарство пољопривреде да му да гаранцију и препоручи произвођаче код којих може да се купи „здравствено исправно воће за производњу дечје хране”, тврдећи да у нашој земљи не постоји контрола увоза и употребе пестицида.


Коментари14
1780d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Predrag
Šteta, to je baš bila moja omiljena plesnjiva čokolada...!
Radmila Mišić
U kafiću su mi uz danas uz kafu servirali i čokoladicu "Banat" od 5g. Igledala je besprekorno a ima ukus kao i švajcarske čokolade i mislim da joj je to najveća mana-ko će da kupuje uvozne ako ima domaća i jeftinija istog kvaliteta. Drugo, jesu li inspektori sigurni da je čokolada plesniva ili je posivela od topljenja kakao butera? U doba SFRJ kada su trovanja hranom bila mnogo ređa nego danas, u garantnom listu "Krašovih" bombonjera pisalo je da sivkasta prevlaka od topljenja kakao butera NE UTIČE na kvalitet i zdravstvenu ispravnost proivoda. Utiče na estetiku ali to se rešava sniženjem cene. Čudo jedno koliko se inspekcije trude da podave domaće proizvođače i da otvore put za evropske koji dele kupce na one VIŠE i MANJE evropske. Kad upropastimo sve domaće proizvođače, šta mislite, hoćemo li jesti "Milku" spravljenu za Nemce ili onu spravljenu za Albance?
Драган
На омоту чоколаде која се зове Банат, пејзаж са планинама.
marko
@Nikola Nesic Нисте баш упућени. Он је приватизовао фабрику чоколаде из Вршца, чији бренд Банат чоколада. Затим је он имао добре везе са том фабриком и пре приватизације. Он јесте пореклом из Херцеговине, али је србин који је овде учио и радио. И овај свис са све лајон звучи по срспки, јер је он као и сви нађи бизМисмени турио фирму у порески рај и да одавде вади лову. Тако да се све слаже.
Препоручујем 12
Nikola Nesic
Sve se uklapa, vlasnik je poreklom iz Hercegovine, firma je Swiss Lion, čokoladica je iz Takova(G Milanovca) a zove se Banat.
Препоручујем 16
Горан
Ништа страшно,и бакин џем се убуђа,скинеш скраму,па поједеш. То је само доказ да нема( много) конзеванаса. Ко је видео буђаву "Милку"?
marko stojanovic
imas pivo,ladno,za komentar
Препоручујем 2
Мила
одлична аксција наших инспектора; још када би само тако били ревносни и када је у питању затровано увозно месо и месне прерађевине....
Мила
@Radmila Mišić можда сам реаговала мало импулсивно...вероватно сте у праву...
Препоручујем 8
Radmila Mišić
Jeste li sigurni da je "odlična akcija" ili akcija u korist "Milke". Jeste li sigurni da je čokolada plesniva (što u svojih 68 godina nisam nikad videla) ili je samo posivela zbog topljenja kakao butera što joj kvari lepotu ali ne i zdravstvenu ispravnost?
Препоручујем 24

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља