среда, 16.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Следећи почасни сајамски гост Краљевина Мароко

На Сајму књига ове године више излагача него лане
На овогодишњој манифестацији учествовало више од хиљаду излагача (Фото Бета)

Овај са­јам књи­га по­твр­дио је још јед­ном да је књи­га зла­то срп­ске кул­ту­ре, да је на­ша кул­ту­ра уте­ме­ље­на на књи­зи, ре­као је Зо­ран Авра­мо­вић, пред­сед­ник Од­бо­ра Ме­ђу­на­род­ног бе­о­град­ског сај­ма књи­га, при­ли­ком све­ча­ног за­тва­ра­ња 62. по ре­ду ма­ни­фе­ста­ци­је књи­ге, а град­ски се­кре­тар за кул­ту­ру Иво­на Јев­тић оце­ни­ла је да је Бе­о­град још јед­ном оправ­дао ре­пу­та­ци­ју кул­тур­не пре­сто­ни­це овог де­ла Евро­пе. Та­ко­ђе, Отво­ре­на књи­га Бе­о­град­ског сај­ма је из ру­ку ово­го­ди­шњег по­ча­сног го­ста че­ти­ри зе­мље и јед­ног не­мач­ког је­зи­ка, пре­шла у ру­ке сле­де­ћег по­ча­сног го­ста Кра­ље­ви­не Ма­ро­ка.

Зо­ран Авра­мо­вић по­но­вио је те­жње са­јам­ског од­бо­ра ко­ји пред­ста­вља, а оне се са­сто­је у очу­ва­њу тра­ди­ци­је ове кул­тур­не ма­ни­фе­ста­ци­је и у ње­ном уна­пре­ђе­њу, као и у про­грам­ским ино­ва­ци­ја­ма. Ове го­ди­не Но­ви Сад је био по­зван да до­при­не­се по­пу­ла­ри­за­ци­ји књи­ге, а на дру­гом Фе­сти­ва­лу ства­ра­ла­штва мла­дих пред­ста­вље­но је 19 про­гра­ма. 

По Авра­мо­ви­ће­вим ре­чи­ма би­ло је ви­ше ди­рект­них из­ла­га­ча на сај­му 519, док их је про­шле го­ди­не би­ло 480. Број до­ма­ћих из­ла­га­ча уве­ћан је од 403 до 412, а ино­стра­них од 68 до 116. Из­ла­га­ча, су­и­зла­га­ча и за­сту­пље­них фир­ми би­ло је 1.033, а про­шле го­ди­не би­ло их је 1.002. Из­ла­гач­ки про­стор рас­про­сти­рао се на укуп­но 30 хи­ља­да ме­та­ра ква­драт­них. Отво­ре­но је де­сет из­ло­жби, „Ака­дем­ској књи­зи“ уру­че­но је при­зна­ње за из­да­ва­ча го­ди­не, а за из­да­вач­ки по­ду­хват го­ди­не про­гла­ше­не су књи­ге „Са­вре­ме­на не­мач­ка дра­ма“ (Zep­ter Bo­ok World) и „Сто пред­ста­ва ба­ле­та и умет­нич­ке игре на­ших про­сто­ра“ (Ци­це­ро и Ори­он арт). На 62. Ме­ђу­нар­до­ном бе­о­град­ском сај­му књи­га уче­ство­ва­ли су из­ла­га­чи из Ан­го­ле, Бе­ло­ру­си­је, БиХ, Ин­ди­је, Ира­на, Укра­ји­не, Ја­па­на, Ка­на­де, Тур­ске, Ру­си­је, Хр­ват­ске, Ма­ке­до­ни­је, Ру­му­ни­је, Ује­ди­ње­них Арап­ских Еми­ра­та... Са­јам је пра­ти­ло ви­ше од 1200 акре­ди­то­ва­них но­ви­на­ра, сни­ма­те­ља и фо­то­ре­пор­те­ра из зе­мље и ино­стран­ства. 

При­ли­ком при­мо­пре­да­је Отво­ре­не књи­ге Бе­о­град­ског сај­ма, за­ме­ник не­мач­ког ам­ба­са­до­ра у Ср­би­ји Алек­сан­дар Јунг под­се­тио је на тра­ди­ци­о­нал­но до­бре од­но­се Ср­би­је и Не­мач­ке и из­ра­зио за­хвал­ност што су ове го­ди­не чи­та­лач­кој пу­бли­ци би­ле пред­ста­вље­не кул­ту­ра и књи­жев­ност не­мач­ког је­зи­ка Аустри­је, Швај­цар­ске, Лих­тен­штај­на и Не­мач­ке. Из­ра­зио је за­до­вољ­ство због са­рад­ње са свим ам­ба­са­да­ма и кул­тур­ним цен­три­ма ко­ји су оства­ри­ли про­гра­ме по­ча­сних го­сти­ју. При­мив­ши Отво­ре­ну књи­гу у име Кра­ље­ви­не Ма­ро­ка, као пр­ве арап­ске зе­мље по­ча­сног са­јам­ског го­ста, ам­ба­са­дор ове зе­мље у Ср­би­ји Му­ха­мед Амин Бел­хаж го­во­рио је о ње­ној кул­ту­ри и тра­ди­ци­о­нал­ној то­ле­ран­ци­ји у по­ве­зи­ва­њу Евро­пе и Афри­ке, Ис­то­ка и За­па­да. 

И но­ви­на­ри су из­да­ва­чи­ма уру­чи­ли сво­је на­гра­де: „Ака­дем­ској књи­зи“ за оног нај­бо­љег, као и „Ла­гу­ни“ за оног ко­ји је имао нај­про­фе­си­о­нал­ни­ји од­нос са ме­ди­ји­ма из­ме­ђу два сај­ма. Гла­са­ла су 32 но­ви­на­ра из 15 ре­дак­ци­ја. Вла­сни­ца и глав­на уред­ни­ца „Ака­дем­ске књи­ге“ Бо­ра Ба­бић при­ми­ла је по­ве­љу и умет­нич­ку сли­ку Дра­га­на Стој­ко­ва из ру­ку но­ви­на­ра Дра­га­на Бо­гу­то­ви­ћа. Та­ња Ње­жић обра­зло­жи­ла је ова­кву од­лу­ку ре­чи­ма да су 50 из­да­ња „Ака­дем­ске књи­ге” пра­ви би­се­ри. Ана Спа­со­је­вић, ди­рек­тор мар­ке­тин­га „Ла­гу­не”, при­ми­ла је на­гра­ду у име сво­је ку­ће.

Коментари1
d57f3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

zoran
Zamlaživanje naroda to je taj sajam. Jer oni koji su čitali knjige u nas su sada puka sirotinja....a oni što nisu čitali knjige su sada ne samo srednja klasa nego i politička klasa.... To je odavno zapazio Aristotel: "kakva srednja klasa takva i država"! Ps. Uzgred, ako si puno čitao knjige i srtučan si u nečemu ti si 1990-2017 "izdajnik"! To je to....

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља