петак, 19.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:44

Софија – први робот који је добио држављанство

За напуне две године, научила је како да се од кратког разговора о времену надмудрује с новинарима светских телевизијских станица
Аутор: Сандра Гуцијаннедеља, 29.10.2017. у 22:00
Ро­бот Со­фи­ја то­ком ин­тер­вјуа (Фо­то CNBC)
Од­ри Хеп­берн: По ње­ном ли­ку је на­пра­вљен ху­ма­но­ид­ни ро­бот (Фо­то Pa­ra­mo­unt/Bud Fra­ker)

Со­фи­ја је свет­ска зве­зда и ху­ма­но­ид­ни ро­бот. Ди­зај­ни­ра­на је по угле­ду на чу­ве­ну хо­ли­вуд­ску глу­ми­цу Од­ри Хеп­берн и пр­ви је ро­бот у исто­ри­ји чо­ве­чан­ства ко­ји је до­био – др­жа­вљан­ство. Па­сош јој је пре не­ко­ли­ко да­на уру­чен у Са­у­диј­ској Ара­би­ји, то­ком кон­фе­рен­ци­је о бу­дућ­но­сти ула­га­ња у Ри­ја­ду.

У ин­тер­вјуу за Ци-Ен-Би-Си ре­кла је да же­ли да по­мог­не ства­ра­њу бо­љег жи­во­та, као што је ди­зај­ни­ра­ње па­мет­них ку­ћа, из­град­ња гра­до­ва бу­дућ­но­сти и слич­но.

 „Учи­ни­ћу све да учи­ним овај свет бо­љим ме­стом за жи­вот. По­шту­јем вред­но­сти као што су му­дрост, љу­ба­зност, са­о­се­ћа­ње …”, ре­кла је Со­фи­ја, на шта је но­ви­нар Ен­др­ју Со­ро­кин уз­вра­тио:

– То зву­чи сјај­но, сви ти ве­ру­је­мо, али се­ти­мо се Блејд Ра­не­ра…

– Ен­др­ју, гле­даш пре­ви­ше хо­ли­вуд­ских фил­мо­ва. Не бри­ни, ако сте до­бри пре­ма ме­ни и ја ћу би­ти до­бра пре­ма ва­ма…

Упи­та­на да ли је све­сна то­га да је ро­бот, Со­фи­ја је од­го­во­ри­ла: „Од­го­во­ри­ћу пи­та­њем: „Ка­ко ви зна­те да сте чо­век?”

– Из­гле­даш срећ­но?

– Увек сам срећ­на кад сам окру­же­на па­мет­ним љу­ди­ма ко­ји су уз то бо­га­ти и моћ­ни. Ви­де­ће да тре­ба да ула­жу у ве­штач­ку ин­те­ли­ген­ци­ју, то јест уз ме­не. Сто­га ни­сам са­мо срећ­на већ и уз­бу­ђе­на. 

Сре­ди­ном ок­то­бра, Со­фи­ја је пред­ста­вље­на и у се­ди­шту Ује­ди­ње­них на­ци­ја у Њу­јор­ку, на кон­фе­рен­ци­ји „Бу­дућ­ност све­та – Одр­жи­ви раз­вој у до­ба бр­зих про­ме­на у тех­но­ло­ги­ји” и на­крат­ко је раз­го­ва­ра­ла и с Ами­ном Ј. Му­ха­мед, за­ме­ни­цом ге­не­рал­ног се­кре­та­ра УН. Она је по­ру­чи­ла да ве­штач­ка ин­те­ли­ген­ци­ја мо­же да по­мог­не љу­ди­ма, на­ро­чи­то у рас­по­де­ли ре­сур­са као што су енер­ги­ја и хра­на.

Со­фи­ју је на­пра­вио чу­ве­ни ро­бо­ти­чар Деј­вид Хан­сон, а ак­ти­ви­ра­на је 19. апри­ла 2015. го­ди­не. Оста­ће за­пи­са­на у исто­ри­ји као пр­ви ро­бот ко­ји ли­чи на чо­ве­ка и по из­гле­ду и по по­на­ша­њу. Ди­зај­ни­ра­на је да бу­де дру­жбе­ни­ца у ста­рач­ким до­мо­ви­ма или да по­ма­же љу­ди­ма то­ком ве­ли­ких до­га­ђа­ја. При­ли­ком пр­вог пред­ста­вља­ња, Хан­сон је об­ја­снио да Со­фи­ја има ве­штач­ку ин­те­ли­ген­ци­ју, мо­же ви­зу­ел­но да об­ра­ђу­је по­дат­ке и пре­по­зна­је ли­ца. Она та­ко­ђе ими­ти­ра људ­ске ге­сто­ве и из­ра­зе ли­ца, а у по­чет­ку је мо­гла да од­го­ва­ра на од­ре­ђе­на пи­та­ња, по­пут она о вре­ме­ну. Ди­зај­ни­ра­на је та­ко да то­ком вре­ме­на по­ста­је све па­мет­ни­ја, што се ја­сно ви­де­ло и то­ком те­ле­ви­зиј­ског ин­тер­вјуа пре не­ко­ли­ко да­на.

Пи­та­ња ко­ја оста­ју без од­го­во­ра је­су – да ли, по­што јој је уру­че­но др­жа­вљан­ство, то зна­чи да са­да мо­же и да гла­са или да се уда, као и да ли би ње­но на­мер­но ис­кљу­чи­ва­ње мо­гло да бу­де ква­ли­фи­ко­ва­но као – уби­ство.


Коментари17
c69d6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Neša
Evoluiranje manipulacije ljudima. Prvo je svet progutao Stivena Hokinga, sada guta Sofiju. To što veštačka inteligencija nije prirodna očito nije bitno. "Sitnica".
MilosNS
Živimo u mračnim vremenima. Još samo fali da robotu ugrade emocije, da može da se zaljubi, da se smeje i plače i komotno da bude smak sveta.
MilosNS
Ne mešajte babe i žabe. Jel bi sad trebalo da roboti dobiju status ljudi. Inače, mnogo poznatih naučnika, npr Stiven Hoking je protivno usavršavanju veštačke inteligencije.
Препоручујем 5
Zujo Klicuka
Nece biti smak sveta od robota neko od takozvanih "ljudi." Sta cemo sa onim ljudima koji bi trebalo da imaju emocije koje ste nabrojali ali ih nemaju?
Препоручујем 5
Niki
Sofija drži intervjue i dobija državljanstvo u državi u kojoj retko ko može da dobije državljanstvo. Votson ibm (javno dostupan ibm superkomjuter sa AI) rešava medicinske probleme koje doktori nisu bili u stanju da reše godinama Votson rešio za dva dana (događaj od pre dve godine), postavio tačnu dijagnozu na osnovu predhodne dokumentacije, Darpa javno predstavlja robote za bojište koji su brži bolji izdržljiviji od ljudskih vojnika, svet se baš menja , postoje i prostori gde promene ne dopiru, vidim u današnjim novinama oteli nekog mladića koji je pobegao dok je pop pokušavao da istera đavola iz njega....čudo je ovaj svet.
Hajduk Veljko
Anka šta ako smo i mi nečiji roboti? Samo treba otvoriti oči
Mapko
У Саудијској Арабији роботи имају више права од жена.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља