среда, 20.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:10

Земље у региону више да сарађују ако желе брже да напредују

Заев: На функцијама тек два месеца, а већ под истрагом.- У Скопљу почео самит „Македонија 2025”.- Заев: Заједнички економски простор није замена за ЕУ
среда, 01.11.2017. у 14:54
(Фотографије Танјуг/Димитрије Гол)

СКОПЉЕ - Земље у региону би могле брже да напредују и повећају економски раст, али морају више да сарађују, сложили су се учесници Самита Македонија 2025.

Они су на панелу „Шта смо научили и како можемо да применимо најбољу праксу у Македонију и регион” рекли да треба да учимо једни од других и применимо добра искуства.

Председник Фонда М6 Инвестментс у Македонији Светозар Јаневски је рекао да може да буде иритантно када вам неко каже шта да радите, али да исто тако имате избор и да можете да улажете у образовање како бисте могли да радите оно што ви хоћете.

Каже да је целом региону потребна помоћ у финансирању, затим гринфилд и браунфилд инвестиције, али и да недостаје улагање у образовање.

Јаневски је казао да се кроз Берлинску иницијативу за сарадњу земаља ЗБ6 може помоћи развој привреде и да би те земље могле да сарађују попут земаља названих „балтички тигрови”, али да су сметња политичари који радије промовишу сами себе.

„За промене је потребно време. Морамо да променимо свест људи и њихово понашање, што ће бити највећи изазов за све нас”, поручио је.

Градоначелница Ђаковице и посланица у косовској скупштини Мимоза Кусари - Љиља је рекла да Косово у претходном периоду није имало позитиван пут по питању економског развоја, приписујући то лошим спољним и унутрашњим факторима.

„Косово једино у Југоисточној Европи нема визну либерализацију са ЕУ. Потписали смо С СП прошле године, али колико можете имати слободе ако грађани морају да чекају у реду за визе. Највећа препрека за одрживи развој у региону је политика”, оценила је.

Упркос томе, додала је, Косово је направило највећи напредак на Дуинг бизнис листи зато што, навела је, прате Македонију по питању реформи.

„Дуинг бизнис не значи да имате транспаретне процедуре, већ само исправне процедуре за издавање дозвола и слично. Зато постоји разлика између те листе и индекса о транспаретнности или корупцији. Тако је Косово напредовало на Дуинг бизнис листи, али и даље је ниско на листи индекса корупције”.

Љиља истиче да се не може говорити о привлачењу бизниса, ако не постоји трансапрентност, те наглашава да је највећи трговински партнер Косова у региону Србија.

„Не можете очекивати већу економску интеграцију док имате камионе који стоје на границама, зато што постоје опсежне процедуре провере или су потребне хиљаде дозвола. Регион може преживети и економски се интегрисати само ако земље сарађују и третирају све једнако”, навела је она.

Бивши премијер Црне Горе и директор за јавни сектор у компанијиј ПwЦ задужен за Југоисточну Европу Игор Лукшић је указао да све земље у региону имају проблем са нивоом раста, квалитетом економије и ниским стандардом.

„Неопходно је да имамо одрживи ниво раста дуги низ година, да би могли да надокнадимо заостатак за источним делом ЕУ, а не Немачком нити Аустријом”, рекао је Лукшић.

Каже да издаци скоро свих земаља у региону за јавну администрацију морају да буду нижи, те да је неопходно да имамо конкретне циљеве и учинимо наше економије динамичнијим.

Шеф Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) Светске банке задужен за Македонију и Црну Гору и члан Борда директора Самита Македонија 2025 Зоран Мартиновски је рекао да земље западно-балканске шесторке доста заостају у развоју за земљама ЕУ и да су потребни додатни напори како би се тај заостатак надокнадио.

Мартиновски је рекао да регион има много мањи БДП од, рецимо, само једне развијене европске земље - Немачке, због чега сматра да се мора повећати привредни раст, подићи ефикасност влада и побољшати инфаструктура.

Потпредседник Владе Македоније Кочо Ангушев је истакао да је Македонији потребно пет или шест одсто БДП-а у наредне четири године како би успела да развије економију, нагласивши да је важно повећати извоз и да Македонија мора да буде буде отворена држава.

Казао је да је да све државе у региону треба да буду извозно оријентисане и активније на глобалном тржишту.

Ангушев је додао да се морају обезбедити добри услови за привлачење инвестиција - инфраструктура, енергетски систем и друго.

Гувернер Народне банке Македоније Димитар Богов је навео да Македонија има стабилан, ликвидан и капитализован банкарски шитем.

Нагласио је да је Македонија за разлику од других држава у региону у периоду светске економске кризе 2008. имала, што је ретко, раст кредитирања и то у просеку око седам одсто.

Додао је да је у тој земљи проблематичан сектор малих и средњих предузехца, јер немају професиналне менаџере, као и да је посебно лош финансијски менаџмент.

Богов је казао да се банке боре за инвеститоре све бољим условима и да су у Македонији до сада најниже камате и да је веома велика конкуренција међу банкама.

Новинска агенција Танјуг је медијски партнер Самита Македонија 2025. (Танјуг)

Заев: На функцијама тек два месеца, а већ под истрагом

СКОПЉЕ - Премијер Македоније Зоран Заев истакао је да је веома битно сузбијање корупције, како у региону, тако и самој Македонији у циљу привлачења улагања, те пренео да су због таквих оптужби под истрагом два члана његове владе, која је на власти тек однедавно.

„Мој приоритет је да се у Македонији не понављају грешке прошлости, пре свега корупција. Закон мора да важи једнако за све, јер само тако може да се омогући долазак инвестиција”, подвукао је Заев на панелу „Шта смо научили и како да применимо најбоље праксе у Македонији и региону” у оквиру Самита „Македонија 2025”.

Упознао је јавност, како је рекао, по први пут, да се два члана његове владе налазе под истрагом.

На основу пријаве грађана, према његовим речима, покренута је истрага против два лица, која су у влади, а која је на власти тек од краја лета.

„Раде само два месеца и већ су под истрагом. Даље детаље не желим да кажем”, казао је премијер.

Према његовим речима, влада је фокусирана на то како да се успешно бори против корупције, и нада се подршци грађана у томе.

Борба против корупције неопходна је за побољшање пословног окружења, нагласио је он.

Заев је истакао да мора постојати нулта толеранција према корупцији, рекавши да она мора бити искорењена, и да то мора бити приоритет не само Македоније, већ целог региона. (Танјуг)

Заев: Заједнички економски простор није замена за ЕУ

СКОПЉЕ - Премијер Македоније Зоран Заев истакао је да заједнички економски простор на Западном Балкану не представља никакву замену за чланство у ЕУ, већ агенду за регионалну економску интеграцију.

Заев је, на Самиту „Македонија 2025” у Скопљу, чији је регионални медијски партнер Танјуг, нагласио да је регион направио динамичне кораке на прошлим састанцима представника влада земаља региона, те додао да се успех мери позитивним резултатима и напретком у сарадњи.

Регион је, како је подвукао, сада политички стабилнији, има већи ниво безбедности, што су два главна предуслова за економски развој, а мултилатерална сарадња и чести састанци премијера створили су те боље услове.

Према његовим речима, то су добре стартне позиције које треба да генеришу у будућности веће резултате и бенефите за грађане на Западном Балкану.

Истакао је да заједнички економски простор представља велики потенцијал за регион, јер он промовише даље јачање економске, трговинске сарадње, али и треба да повећа мобилност радне снаге, те допринесе креирању дигиталне агенде, а заснива се на једнаким правима за све државе.

Указао је да су основе за јачање економског простора већ постављене кроз прве потписане споразуме.

Заев је казао да се тренутно ради на иницијативи да се укину препреке за мобилност квалификоване радне снаге, при чему је битно да се договори међусобно признавање диплома.

Подсећајући да је раније постигнут договор о смањењу роминга, казао је да сви ти напори морају бити настављени јер су они подстицај за развој економије, а да и реформе морају бити даље спровођене како би се повећавала макроекономска стабилност у региону.

„Наш циљ је да претворимо наш регион у простор где неће бити препрека за кретање робе, новца, радне снаге”, поручио је македонски премијер.

Он је истакао да је неопходна и већа хармонизација инвестиционих политика, јер ту постоји велики потенцијал за читав регион да повећа прилив страних инвестиција, за генерисање нових радних места и хармонизацију са европском политиком.

Заев је подвукао је да је неопходно појачати, кроз сарадњу, атрактивност региона као добро место за улагање.

Указао је и да дигитализација пружа велики неискоришћени потенцијал, који би могао бити даљи мотор развоја.

„Имплементација нових иницијатива у региону захтева снажно партнерство влада региона, привреде, али и подржавалаца са стране”, закључио је Заев. Самит „Македонија 2025” је регионална платформа за размену најновијих светских трендова у пословању, инвестицијама, технолошким иновацијама и одговорном лидерству. (Танјуг)

Вардањан: Дијаспора кључна за развој земље

СКОПЉЕ - Дијаспора може бити кључна за развој једне земље, што се може видети из примера Јерменије, али да би она улагала и помагала неопходно је да добије осећај да је део нације, оценио је јерменско-руски бизнисмен Рубен Вардањан.

Вардањан је, у изјави новинарима на Самиту „Македонија 2025” у Скопљу, рекао да Јерменија има веома велику дијаспору, од седам милиона људи, са становништвом у самој земљи од три милиона.

Пошто и земље Западног Балкана имају бројну дијаспору, не толико бројну као Јерменија, он истиче да грађани у расејању могу бити мотор развоја.

„Међутим, мора се разумети да дијаспора нема никакве обавезе према матици. Она мора да се осећа као део нације да би улагала и помагала. Мора постојати поштовање у оба смера”, истакао је Вардањан.

„Дијаспори није најважније да буде добро дочекана у матици, добије сервирану лепу храну, већ је неопходно да затекне добру инфраструктуру како би могла да послује. Истовремено дијаспора може да пренесе своје знање, али уз међусобно поштовање. Истовремено дијаспора не сме бити арогантна и мислити да све најбоље зна”, указао је он.

Вардањан је казао да је у односу матице и дијаспоре најважније поштовање, јер „нико никоме ништа није дужан”.

Јерменија је препознала снагу дијаспоре и због тога је веома активна у њиховом активирању у развоју домовине, указао је он.

Такође је истакао да је веома битно, а то је исто један проблем који тишти Балкан, да се младима омогући да остану у земљи, да се не исељавају.

„Морамо младима омогућити да остану у земљи, да добију могућности да реализују своје снове”, рекао је Вардањан. (Танјуг)

У Скопљу почео самит „Македонија 2025”

Скопље - Самит „Македонија 2025”, регионална платформа за размену најновијих светских трендова у пословању, инвестиције, технолошке иновације и одговорно лидерство, почео је данас у Скопљу окупивши око 300 угледних званица, који ће размотрити моделе за економски раст малих држава у региону. Међу званицама су дипломате, привредници, директори, академици, пословни стручњаци из дијаспоре.

Председник Одобра директора Самита Македонија 2025 и директор у америчкој компанији „Guggenheim Partners” Роберт Арсов је подсетио да је то шести Самит и да је почео као идеја са стратешким приоритетом развоја земље. „То је била и образовна иницијатива, а постао је платформа за развој. Стручни људи преко те платформе могу да размењују ставове, добре праксе, знање и искуство. Имамо одличне учеснике већ годинама”.

Арсов је рекао да су и овог пута учесници из САД, Сингапура, Канаде , Немачке и других држава. Навео је пет главних циљева Самита: Први - да се убрза економски развој, поспеше стране инвестиције, подигне конкурентност и повећа извоз, али и подстакне раст предузетништва и старт ап компанија.

Други циљ је имплементација едукативних програма, трећи активирање дијаспоре, затим промоција вредности транспарености, деморкатије и инклузивног друштва и на крају статешки прогрес и подизање квалитета живота. „Очекујем да ћемо имати и 50. самит односно да ће овакви скупови бити настављени и после 2025. године”, додао је Арсов.

Један од оснивача и члан Одбора директора Самита и председник „The Zaf Group” Мике Зафировски је рекао да ће на самиту бити размотрени модели за развој малих држава, на пример, успешни модели развја Сингапура и Арменије. Самит је, истичу организатори, јединствена прилика да се повежу истакнути појединици.

Учесници ће првог дана поделити примере најбоље праксе који омогућавају малим државама да изграде одржив економски модел раста. Пажња ће током самита бити посвећена и глобалним економским трендовима, изазовима и могућностима, улози жена у пословном свету, страним инвестицијама, дељењу ноу-хау и развоју мреже локалних добављача. (Танјуг)


Коментари1
bf316
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Боривоје Банковић
Више од тога нам и не треба.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља