четвртак, 12.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:04

Ђурчањ гађа Орбана, погодио војвођанске Мађаре

Лидер Демократске коалиције најавио прикупљање потписа за ускраћивање права гласа Мађарима ван граница. - Пастор: знамо шта је наш интерес
Аутор: Александра Исаковпетак, 03.11.2017. у 13:00
Ференц Ђурчањ (Фото Штудхалтер)

Суботица – Мађарски опозициони лидер Ференц Ђурчањ жестоко је разљутио војвођанске Мађаре, али и политичке лидере својих сународника који живе изван граница Мађарске. Председник Демократске коалиције изјавио је у уторак увече на скупу у Будимпешти да на предстојећим парламентарним изборима не треба да гласају они који никада нису живели у Мађарској и свакодневно се не суочавају са последицама свог избора. Ђурчањ је најавио да ће покренути акцију прикупљања потписа како би се Мађарима који имају пребивалиште ван граница земље ускратило бирачко право.

Ову изјаву некадашњег премијера Мађарске није добро примило око милион грађана који су по поједностављеној процедури у протеклих шест година тражили добијање мађарског држављанства по основу порекла и познавања језика. Међу првима је реаговао и Иштван Пастор, лидер Савеза војвођанских Мађара, који је у изјави коју преноси Панон РТВ рекао да „вук длаку мења али ћуд никада”. Пастор је подсетио да је исти став Ђурчањ имао и 2004. године када је био премијер и када је на референдуму 5. децембра одбијено увођење двојног држављанства. Ђурчањ је у својој изјави изнео став да су прекогранични Мађари оруђе у рукама садашње власти Фидеса ради остварења њених партијских интереса.

Пастор каже да су за Ђурчања Мађари ван граница и даље Срби, Румуни, Украјинци или Словаци, у зависности од тога како се изјасне.

У изјави коју у целости преноси портал „Војводина данас” Иштван Пастор каже: „Ми никада нисмо били нечије оруђе, нити ћемо бити. Тачно знамо шта је наш интерес, шта је национални интерес.” Уколико остане гласачко право – а верујем да ће остати – онда ће га огроман број људи и искористити. СВМ ће у наредне две седмице урадити све на терену да помогнемо људима да се региструју на бирачки списак и да следствено томе наредног пролећа учествују на изборима. Није тајна да смо заинтересовани да наш стратешки партнер Фидес са Хришћанско-демократском народном партијом победи и да они који о нама мисле као Демократска коалиција и њен председник ни у догледно време док заступа овакво гледиште не буду у прилици да доносе одлуке у мађарском парламенту.”

У осуди Ђурчањевог става придружио се и Бела Чорба, председник Демократске партије војвођанских Мађара, који је опозиционог лидера назвао политичким лакрдијашем.

Мађарска државна телевизија преноси и став Жолта Бироа, лидера Мађарске народне партије из Ердеља у Румунији. Огласио се и Хунор Келемен, вођа Савеза мађарских демократа, такође из Румуније, који је оценио да се на овај начин усмеравају „Мађари против Мађара”. Државни медији преносе и ставове аналитичара да Ђурчањ овом изјавом нема шта да изгуби јер Мађари ван граница и нису његово бирачко тело.

Добијање двојног држављанства по поједностављеној процедури један је од првих закона које је, након преузимања власти 2011. године, донео Виктор Орбан и Фидесова већина у парламенту. Од 2014. године носиоци двојног држављанства имају право да учествују на изборима у Мађарској, а на пролеће 2018. године, вероватно у априлу или мају, биће одржани избори за нови сазив мађарског парламента. Мађари изван граница позвани су и прошле године да се изјасне на референдуму којим је Мађарска одбила изборне квоте ЕУ за пријем миграната.


Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља