понедељак, 25.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 06.11.2017. у 22:00 Марија Бракочевић

Отежан приступ здравственим услугама за старије грађане

Повереник за заштиту равноправности приступио је развоју свеобухватног модела за праћење дискриминације, у оквиру пилот- пројекта који подржава Влада Велике Британије
Фото Ж .Јовановић

Ста­ри­ји су ме­ђу нај­че­шће дис­кри­ми­ни­са­ним осо­ба­ма у на­шој зе­мљи, а је­дан од узро­ка су и не­га­тив­на сли­ка, сте­ре­о­ти­пи и пред­ра­су­де о овој ве­ли­кој гру­пи гра­ђа­на. Са­мо у то­ку ми­ну­ле го­ди­не на адре­су по­ве­ре­ни­ка за за­шти­ту рав­но­прав­но­сти сти­гло је 75 при­ту­жби због дис­кри­ми­на­ци­је на осно­ву ста­ро­сти, што чи­ни 11,8 од­сто од укуп­ног бро­ја под­не­тих при­ту­жби. Ста­ти­сти­ка по­твр­ђу­је и да је ста­ро­сна доб тре­ћи основ по бро­ју под­не­тих при­ту­жби у про­шлој го­ди­ни. Прак­са је по­ка­за­ла и да су под­но­си­о­ци при­ту­жби у нај­ве­ћем бро­ју фи­зич­ка ли­ца. Би­ло их је 60. 

Ка­ко би пра­тио ста­ње о обла­сти оства­ри­ва­ња рав­но­прав­но­сти, по­ве­ре­ник за за­шти­ту рав­но­прав­но­сти при­сту­пио је раз­во­ју све­о­бу­хват­ног мо­де­ла за пра­ће­ње дис­кри­ми­на­ци­је, у окви­ру пи­лот-про­јек­та ко­ји по­др­жа­ва Вла­да Ве­ли­ке Бри­та­ни­је кроз Фонд за до­бру упра­ву. Мо­дел је за­ми­шљен да пру­жи кван­ти­та­тив­ну ме­ру из­ло­же­но­сти гра­ђа­на дис­кри­ми­на­ци­ји.

– По­ве­ре­ник за за­шти­ту рав­но­прав­но­сти је иден­ти­фи­ко­вао де­сет обла­сти жи­во­та у ко­ји­ма се ме­ри ста­ње у оства­ри­ва­њу рав­но­прав­но­сти. То су рад и за­по­шља­ва­ње, по­том до­мен обра­зо­ва­ња и струч­ног оспо­со­бља­ва­ња, со­ци­јал­на за­шти­та, здра­вље, сло­бо­да и без­бед­ност, при­ступ прав­ди, уче­шће у за­јед­ни­ци, кул­ту­ра, ме­ди­ји и ин­фор­ми­са­ње, уче­шће у по­ли­тич­ком и јав­ном жи­во­ту, и на кра­ју ин­фра­струк­ту­ра – ис­ти­чу у струч­ној слу­жби по­ве­ре­ни­ка. 

Ка­да је реч о дис­кри­ми­на­ци­ји ста­ри­јих, по­да­ци из обла­сти до­ступ­но­сти и при­сту­пач­но­сти здрав­стве­ним услу­га­ма по­ка­зу­ју да су ста­ри­ји пре­те­жно за­до­вољ­ни од­но­сом здрав­стве­ног осо­бља пре­ма њи­ма, с об­зи­ром на то да oвo кao прoблeм прeпoзнaje са­мо 8,1 од­сто ста­ри­јих. Ре­зул­та­ти пoкaзуjу и да здрав­стве­не услу­ге jeсу до­ступ­не ста­ри­јим гра­ђа­ни­ма, осим нај­ста­ри­ји­ма, од 85 и ви­ше го­ди­на, ме­ђу ко­ји­ма 45 од­сто при­ја­вљу­је да има­ју оте­жан при­ступ тим услу­га­ма. Да им ни­је пру­же­на на аде­ква­тан на­чин због не­ког лич­ног свој­ства сма­тра 12 од­сто ис­пи­та­ни­ка. Као основ­но лич­но свој­ство пре­по­зна­ју го­ди­не ста­ро­сти (90 од­сто) и то пре све­га осо­бе од 65 до 74 (41,3 од­сто), од­но­сно 85 и ви­ше го­ди­на (34,8). Ово као про­блем знат­но че­шће (37 од­сто) до­жи­вља­ва­ју ста­ри­ји са ин­ва­ли­ди­те­том. 

Meђутим, o прoблeмимa и мoгућoj дискриминaциjи, стaриjи сe ни­су у вeћeм брojу oбрaћaли нaдлeжнимa или пoднoсили притужбe, jeр пoдaци пoкaзуjу дa je тo учинилo свeгa 5,2 про­цен­та ис­пи­та­ник. Они нaвoдe да су би­ли дис­кри­ми­ни­са­ни по осно­ву не­ког лич­ног свој­ства у обла­сти здрав­ства, не­за­ви­сно од пе­ри­о­да ка­да се то до­го­ди­ло.  

 

Највише сиромашних

За 25 година четвртина српског становништва биће старија од 65, док ће осамдесетгодишњаци чинити 7,5 одсто укупне популације, показују новије демографске пројекције. Када је реч о светским кретањима, научници упозоравају да ће се човечанство до 2050. године суочити са бројним изазовима, а један од њих је старење популације.

Предвиђа се да ће до 2100. године број стогодишњака  на свету порасти са садашњих 500.000 на њих 26 милиона. И таквим људима је потребна нега и подршка у случају дискриминације, подсетили су научници. 

 

Препоруке мера за домове и куће здравља

У току 2016. године повереник за заштиту равноправности упутио је препоруке мера здравственим установама за отклањање дискриминације на основу старосног доба приликом упућивања на специјализацију. Поред тога, повереник је упутио и препоруке мера домовима за смештај старијих и одраслих а своје одлуке приликом пружања услуга не заснивају на стереотипима и предрасудама о могућностима и способностима старијих.

Када је реч о поступању  повереника,у току минуле године број поднетих тужби на основу старосне доби се повећао у односу на број притужби по истом основу у години пре 2016.  Укупно  је поднето 75 притужби због дискриминације на основу старости.

Коментари12
a0c95
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ljutko ljutković
Ima svega, ali shvatite jedno(imam i ja lepih godina da se razumemo):NEMA dovoljno doktora, sestara ,vozila....Masovno odoše...Nije normalno da policajka sa kursom živi duplo bolje od doktorke !!Da sam doktor i ja bih zbrisao !Kupujete 710 novih luksuznih auta za policiju,300 miliona za rekonstrukciju vojne akademije a nema vozila,skenera,prokišnjavaju zgrade i da ponovim-odoše doktori i dobre sestre(ne ove prekvalifikovane) !!!!!Biće još gore jer smo staračka nacija(43 god.prosek)a odlazak medicinara se povećava(ne zameram im ni malo) !
Bosa S
Razvoj jednog drustva se ogleda u tome kakav odnos ima prema starim ljudima, nemocnim, invalidima, djeci...U svakoj kategoriji smo ispod minimuma. Jos gore sto takav tretman pruzaju ljekari. Na ispitni ispit za medicinu ubacite koje pitanje iz humanosti i postovanja.
ljutko ljutković
Šta je to "ispitni ispit" !!??
Vucetic S.
U Srbiji je ocita ukupna nefunkcionalnost zdravstva,a pogotovo kada se radi o starijim osobama kao nigde u svetu.Svakom coveku bez obzira na godine je stalo do zivota.Diskriminacija po ovom osnovu je poprimila razmere,koje je nemoguce suzbiti,a nikako eliminirati.Svedok sam da u drugim drzavama nije ova diskriminacija poprimila takove razmere kao u Srbiji pogotovo u Pancevu,gde se tezgarenjem u sprezi s privatnikom ostvaruje dodatna zarada,i nivo zdravstvene usluge im najmanje cini bitnim.
Branko MB
Mnogo stari ne mogu ici kod lekara specijaliste zbog bolesti i starosti.Molim nadlezne da pri hitnoj sluzbi odvoje dva tri vo- zila sa nosilima za prevoz iznemoglih bolesnika uz placanje prevoza po ceni taksi sluzbe.
Вукица
Некада, давно, кажу, лапотом су деца одлучивала о судбини остарелих родитеља, јер није било довољно хлеба за све. Данас нам недостатак хлеба не може бити оправдање, па родитеље одведемо код лекара, да они пресуде уместо нас. Доста њих прво погледа годину рођења, слегне раменима, одмахне руком и процеди: „Шта очекујете, видите колико година има, ни Ви, ни ја нећемо толико доживети!“ И - завршена прича! Ми-умирили савест, старци-постиђени што су и толико живели, полако одустају, а медицинском особљу-мање посла...( Истине ради, мора се рећи да још увек има изузетно савесних, добрих лекара, којима су сви пацијенти подједнако важни, ма ко били и ма колико година имали. На жалост, о њима најмање јавно причамо, а требало би! Можда би се нешто и променило, ко зна?)

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља