петак, 16.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:11
ПРЕКО ПУНЕ ЛИНИЈЕ

У Нишу као некада

Туристички бум траје већ неколико година, посебно ове када је град на Нишави посетило више од 81.000 гостију
Аутор: Тома Тодоровићнедеља, 12.11.2017. у 22:00
Лето у Нишу: једна од група страних туриста (Фото: Т. Тодоровић)

По­сле го­ди­на и де­це­ни­ја стаг­на­ци­је, по­след­њих не­ко­ли­ко го­ди­на Ниш бе­ле­жи из­у­зет­не ре­зул­та­те у обла­сти ту­ри­зма. У овој 2017. по­себ­но јер је пре­ма зва­нич­ним по­да­ци­ма Ре­пу­блич­ког за­во­да за ста­ти­сти­ку Ср­би­је, за­кључ­но са 31. ок­то­бром, у гра­ду на Ни­ша­ви бо­ра­ви­ло чак 81.220 стра­них и до­ма­ћих ту­ри­ста. То је у од­но­су на исти пе­ри­од у 2016. чак 35 од­сто ви­ше го­сти­ју у Ни­шу, а у од­но­су на пре ра­ни­је чак че­ти­ри и пет пу­та ви­ше.

У Ту­ри­стич­кој ор­га­ни­за­ци­ји Ниш (ТОН), ме­ђу­тим, ни­су из­не­на­ђе­ни ова­квим по­ра­стом бро­ја го­сти­ју, ре­као је за „По­ли­ти­ку” ди­рек­тор Урош Пар­лић.

Ка­ко он об­ја­шња­ва, не­ко­ли­ко по­след­њих го­ди­на на сај­мо­ви­ма и слич­ним ма­ни­фе­ста­ци­ја­ма у Ср­би­ји, зе­мља­ма окру­же­ња и уоп­ште у Евро­пи, успе­шно је про­мо­ви­са­но ве­ли­ко исто­риј­ско, кул­тур­но и ту­ри­стич­ко бо­гат­ство ко­је Ниш има. О том бо­гат­ству, ис­ти­че Пар­лић, зна­ло се и мно­го ра­ни­је јер је цар­ски град с из­у­зет­ним кул­тур­но-исто­риј­ским на­сле­ђем од­у­век ва­жио за пра­ви маг­нет за го­сте из зе­мље и ино­стран­ства. Ипак, у по­след­њој де­це­ни­ји про­шлог и на по­чет­ку овог ве­ка ско­ро да се ни­шта ни­је ра­ди­ло на пла­ну ту­ри­зма.

Да­нас је дру­га­чи­је, на аде­ква­тан и при­влач­ни­ји на­чин по­след­њих го­ди­на пред­ста­вља­но је све што при­вла­чи па­жњу, а си­ту­а­ци­ја се нај­ви­ше про­ме­ни­ла по­сле број­них ак­ци­ја ко­је је по­след­њих го­ди­на ТОВ пред­у­зео с ру­ко­вод­ством гра­да и дру­гим ор­га­ни­ма окру­га и на­ше зе­мље.

Ниш не­ко­ли­ко по­след­њих го­ди­на ор­га­ни­зу­је бо­га­ти­ји и по мно­го че­му при­влач­ни­ји Са­јам ту­ри­зма и по­сле бе­о­град­ског та ту­ри­стич­ка ма­ни­фе­ста­ци­ја нај­зна­чај­ни­ја је у Ср­би­ји. Исто та­ко, град и ТОН на мно­го ква­ли­тет­ни­ји на­чин не­го до­сад пру­жа­ју мо­гућ­ност да се ви­ше са­зна о исто­риј­ско-кул­тур­ној ба­шти­ни Ни­ша.

Пре­ма ста­ти­стич­ким по­да­ци­ма, у пр­вих де­сет ме­се­ци ове го­ди­не број до­ма­ћих ту­ри­ста у Ни­шу био је у од­но­су на 2016. ве­ћи 24, а стра­них го­сти­ју чак 43 од­сто. У овом пе­ри­о­ду по­ве­ћан је укуп­но 23 од­сто и број но­ће­ња ту­ри­ста у Ни­шу – 11 про­це­на­та до­ма­ћих, а 39 од­сто стра­них. Укуп­но је оства­ре­но око 150.000 но­ће­ња. Са­мо од бо­ра­ви­шних так­си град је оства­рио при­ход од пре­ко 18,5 ми­ли­о­на ди­на­ра. 

Још зна­чај­ни­ји је по­да­так да су ди­рект­ни и ин­ди­рект­ни при­хо­ди у укуп­ној ту­ри­стич­кој по­тро­шњи пре­ко ми­ли­јар­ду ди­на­ра. 

По­ве­ћа­њу бро­ја го­сти­ју, сва­ка­ко, осим број­них ак­ци­ја и ма­ни­фе­ста­ци­ја ко­је је ор­га­ни­зо­вао ТОН, до­при­нео је и ре­до­ван са­о­бра­ћај с Аеро­дро­ма „Кон­стан­тин Ве­ли­ки”, ко­ји из го­ди­не у го­ди­ну има све ве­ћи број ак­тив­них авио-ли­ни­ја до мно­гих европ­ских ме­тро­по­ла у Евро­пи.

Про­це­њу­је се да је и бо­гат кул­тур­ни и спорт­ски жи­вот Ни­ша до­при­нео пра­вом ту­ри­стич­ком бу­му.


Коментари2
0eed9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Pilot major Dragoslav
Razvoj aerodroma je pokrenuo turistički talas. U Nišu vidim da samo Muzej ima volju da ispoštuje turiste.
Milan Tr
Živim u Kanadi i sve više čujem od Kanadjana da bi voleli da posete Srbiju. Misim da će turizam još više napredovati.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља