среда, 29.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:26

Ускраћена здрава вода за пиће коју грађани чекају деценијама

Аутор: Ђ. Ђу­кићнедеља, 12.11.2017. у 21:11
(Фото С. Гуцијан)

Зре­ња­нин – Уочи про­те­клог ви­кен­да пре­ки­ну­то је снаб­де­ва­ње гра­да про­чи­шће­ном во­дом из но­вог по­стро­је­ња ко­је је не­дав­но за­вр­ше­но. Пре­ма тврд­ња­ма ин­ве­сти­то­ра, у ме­ђу­вре­ме­ну је до­ка­за­но да је њен ква­ли­тет пот­пу­но у скла­ду с про­пи­си­ма Ре­пу­бли­ке Ср­би­је.

Тим по­во­дом пред­став­ни­ци Кон­зор­ци­ју­ма фир­ми ин­ве­сти­то­ра но­вог по­стро­је­ња су са­оп­шти­ли да је до пре­ки­да до­шло јер ни­је сти­гло обе­ћа­но одо­бре­ње за рад по­стро­је­ња од над­ле­жног По­кра­јин­ског се­кре­та­ри­ја­та за здрав­ство.

– Успе­шно су за­вр­ше­на сва пред­ви­ђе­на ис­пи­ти­ва­ња ко­ју су још је­дан­пут по­твр­ди­ла по­тре­бан ква­ли­тет пре­чи­шће­не во­де пре­ма Пра­вил­ни­ку о хи­ги­јен­ској ис­прав­но­сти во­де за пи­ће Ре­пу­бли­ке Ср­би­је, на са­мом по­стро­је­њу и у град­ској мре­жи, ка­же се у са­оп­ште­њу и под­се­ћа да је во­да у про­те­клих де­се­так да­на ис­по­ру­чи­ва­на пот­пу­но бес­плат­но, а да днев­ни тро­шко­ви пре­ва­зи­ла­зе су­му од 4.000 евра. 

– По­стро­је­ње ће по­но­во би­ти у функ­ци­ји и град ће се снаб­де­ва­ти пре­чи­шће­ном во­дом оног мо­мен­та ка­да се до­би­је са­гла­сност над­ле­жног се­кре­та­ри­ја­та ко­јем је сва по­треб­на до­ку­мен­та­ци­ја уред­но пре­да­та – пре­ци­зи­ра­но је у са­оп­ште­њу ко­је је пот­пи­сао Не­над Об­ра­до­вић, пред­став­ник кон­зор­ци­ју­ма фир­ми ин­ве­сти­то­ра по­стро­је­ња за пре­чи­шћа­ва­ње пит­ке во­де за град Зре­ња­нин.

Ра­ни­је је ре­че­но да око но­ве фа­бри­ке по­сто­је не­су­гла­си­це из­ме­ђу по­ме­ну­тог По­кра­јин­ског се­кре­та­ри­ја­та, с јед­не, и ин­ве­сти­то­ра и зре­ња­нин­ске ЈКП „Во­до­вод и ка­на­ли­за­ци­ја”, с дру­ге стра­не. По­кра­јин­ска ад­ми­ни­стра­ци­ја твр­ди да по по­зи­тив­ним про­пи­си­ма снаб­де­ва­њем гра­ђа­на во­дом не мо­же да се ба­ви при­ват­на фир­ма, већ са­мо јав­но ко­му­нал­но пред­у­зе­ће. Зре­ња­нин­ци пак на­гла­ша­ва­ју да и у овом слу­ча­ју при­ват­на фир­ма са­мо вр­ши услу­ге пре­чи­шћа­ва­ња во­де, а снаб­де­ва­ње и да­ље оба­вља ов­да­шње ЈКП. Ов­де се ис­ти­че да се и по ту­ма­че­њу Ми­ни­стар­ства гра­ђе­ви­нар­ства, са­о­бра­ћа­ја и ин­фра­струк­ту­ре Зре­ња­нин из но­ве фа­бри­ке мо­же снаб­де­ва­ти во­дом.

Да под­се­ти­мо, ко­ри­шће­ње во­де за пи­ће из град­ског во­до­во­да за­бра­ње­но је још 2004. го­ди­не јер њен ква­ли­тет ни­је био у скла­ду с про­пи­си­ма због пре­ко­мер­ног при­су­ства ар­се­на. За­бра­ну је до­не­ла са­ни­тар­на ин­спек­ци­ја ко­ја при­па­да По­кра­јин­ском се­кре­та­ри­ја­ту за здрав­ство.


Коментари0
485e8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља