петак, 16.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:11

Условне казне за четворицу оптужених за паљење америчке амбасаде, тројица ослобођена

Аутор: Мирослава Дерикоњићуторак, 14.11.2017. у 10:41
Запаљена америчка амбасада 2008. године после митинга „Косово је Србија” (Фото Л. Адровић)

Милан Томас, један од седморице оптужених за паљење америчке амбасаде у Београду 2008. године осуђен је на условну казну од пет месеци затвора, док су Дејан Вучковић, Драган Маринков и Марко Навитовић добили казну од шест месеци затвора условно на две године. Оптужби да су учествовали у паљењу америчке амбасаде ослобођени су Ђорђе Томин, Никола Косановић и Филип Бацковић услед недостатка доказа.

Амбасада САД: Тешко схватљиво да нико није осуђен
Америчка амбасада у Београду изразила је данас чуђење што у судском процесу за паљење амбасаде САД у Београду, 2008. године, нико од оптужених није осуђен на затворску казну, саопштивши да подржава владавину права и тражи да правда буде задовољена у овом случају.
"Тешко је схватити да је било потребно девет година да би се стигло до пресуде у случају који је повезан са имовинском штетом од скоро пола милиона долара и са смрћу једне особе, а да је коначни исход да ниједан од седморо оптужених, од којих је четворо у присуству правних заступника признало да су учествовали у озбиљном прекршају, није осуђен на затворску казну”, наводи се у саопштењу поводом данашње пресуде Вишег суда у Београду.
У саопштењу се додаје да је „према међународном праву, земља домаћин одговорна да штити страна дипломатска представништва” а да се „српска полиција повукла са својих уобичајених пунктова у близини Амбасаде САД, само неколико тренутака пре напада”. (Бета)

Виши суд у Београду пресудио је данас у поновљеном суђењу окривљенима који су по првој пресуди били осуђени на условне казне од шест до десет месеци. Та пресуда је, подсећамо, укинута прошле јесени одлуком Апелационог суда у Београду.

Суђење које је данас завршено пресудом, почело је у јуну ове године, а током процеса, сви окри­вље­ни, као и на пр­вом су­ђе­њу, од­ба­ци­ли су на­во­де ту­жи­ла­штва. Пред крај јед­ног од од­ло­же­них пре­тре­са, је­дан од бра­ни­ла­ца у по­ступ­ку Ми­о­драг Ра­шић, за­мо­лио је суд­ско ве­ће да на­ба­ви оп­ту­жни­цу ко­ју је Ви­ше ту­жи­ла­штво у Бе­о­гра­ду не­дав­но по­ди­гло про­тив по­ли­ца­ја­ца за исти до­га­ђај због ког се во­ди и по­сту­пак про­тив сед­мо­ри­це окри­вље­них.

Упра­во оп­ту­жни­ца ко­ју је адво­кат Ра­шић по­ме­нуо иза­зи­ва мно­го­број­не ко­мен­та­ре и низ пи­та­ња. Иако је Ви­ше ту­жи­ла­штво у Бе­о­гра­ду са­оп­шти­ло да је по­ди­гло, а по­том Ви­шем су­ду про­сле­ди­ло оп­ту­жни­цу про­тив пет по­ли­циј­ских слу­жбе­ни­ка због па­ље­ња аме­рич­ке ам­ба­са­де 2008. го­ди­не, ни­је­дан од ових пра­во­суд­них ор­га­на ни­је же­лео да обе­ло­да­ни име­на окри­вље­ни.

Пре­ма не­зва­нич­ним са­зна­њи­ма, оп­ту­жни­ца је по­диг­ну­та про­тив Сло­бо­да­на Ву­ко­ли­ћа, ко­ји је у вре­ме ин­ци­ден­та био на­чел­ник Упра­ве по­ли­ци­је Бе­о­гра­да, Сте­ва­на Бје­ли­ћа, у то вре­ме на­чел­ни­ка бе­о­град­ске по­ли­ци­је, Мла­де­на Ку­ри­ба­ка, та­да­шњег на­чел­ни­ка Упра­ве по­ли­ци­је МУП-а Ср­би­је, Зо­ра­на Ра­шко­ви­ћа, за­ме­ни­ка ру­ко­во­ди­о­ца шта­ба те ве­че­ри, ко­ји је у вре­ме ин­ци­ден­та био на­чел­ник Оде­ље­ња за опе­ра­ци­је у ко­ман­ди Жан­дар­ме­ри­је и Бо­ја­на Мар­ко­ви­ћа, ко­ји је та­да био ко­ман­дант од­ре­да Жан­дар­ме­ри­је у Кра­ље­ву.

До­ку­мен­том ту­жи­ла­штва, по­ли­циј­ским ста­ре­ши­на­ма на те­рет се ста­вља те­шко де­ло про­тив оп­ште си­гур­но­сти и зло­у­по­тре­ба слу­жбе­ног по­ло­жа­ја.

Па­ље­ње ам­ба­са­де САД у Бе­о­гра­ду, од­ра­зи­ло се и на од­но­се Ср­би­је и Аме­ри­ке. По­сле уки­да­ња пр­во­сте­пе­не пре­су­де, ам­ба­са­да САД је из­да­ла са­оп­ште­ње у ко­јем је на­ве­ла да „по­шту­је вла­да­ви­ну пра­ва у Ср­би­ји, али да овај слу­чај од 2008. го­ди­не ни­је окон­чан и да то оп­те­ре­ћу­је би­ла­те­рал­не од­но­се из­ме­ђу две зе­мље”.


Коментари17
4bffd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Зорица Аврамовић
Да ли је, можда, мој коментар смртоносан по дежурног, па ни једном до сада, поводом овог судског процеса, није објављен? Хајде, онда, да, попут Драгана, кажем да овој деци треб дати ордење! Мали ли је гнев, који су Американци проузроковали у срцу сваког честитог грађанина Србије, па су се поједини дрзнули да ову децу назову хулиганима? Ко је овде већи хулиган? И, научите да издвајате жито од кукоља! Нису сви са протеста отишли у пљачку. Било је тамо највише патриота!!!
boban
Neverovatno kolika je zelja nasih napaljenih patriota da kradu kadgod mogu. Svi znamo k9oliko je patika pokradeno tog dana u Belgradu, koliko je radnji opljackano i razbijeno u naletu srpskog patriotizma. Pa i onaj nesretnik koji je upao u ambasadu, prvo sto je ucinio bilo je da ukrade jaknu koju je neko ostavio u kancelariji. Kako je moguce da toliki citaoci Politike brane takve primitivne postupke?
Антифашиста Влатко
Мислим да би америчка амбасада могла да нам помогне да се нађу кривци за рушење кинеске амбасаде и убиство три кинеска грађана. Ипак, по међународном праву, на које се позива америчка амбасада, ми смо били дужни да заштитимо и кинеску амбасаду.
Zoran
Na izjavu ambasadora Amerike sledice kao po obicaju izjava patriota Vulina da je to mesanje u pravosudni sistem Srbije a Dacic ce da uputi protesno pismo a Vucic ce da ceka nekoliko dane i posle ce izneti svoje mislenje da je sudsvo u Srbije nezavisno.
Милча Петринсћи
Да ли је било сведока из америчке амбасаде (дипломатско особље, кувари, баштовани, секретарице, амерички маринци чувари амбасаде с унутрашње стране) да сведоче како је било, ко је запалио амбасаду и ко је убио оног младића!? Бомбардују те 78 дана и ноћи без објаве рата, без упоришта у Међународном праву, без одлуке СБ УН, мучки у сред ноћи уз употребу најразорнијег оружја које је човечанство до тада видело, поруше и разоре све што су хтели, убијали цивиле, бомбардовали болнице, породилишта, дечја обданишта, старачке домове, болнице, пијаце, отровали земљу бомбама са осиромашеним уранијумом чије ће се последице осећати милијардама година... и све је то лепо, демократски и цивилизацијски за наше добро. А када демолираш њихову амбасаду почну да врече као санске козе и не престају да врече ни данас, позивају се на неповредивост амбасаде, Женевске конвенције, Међународно право... Шта је било са неповрдивошћу кинеске амбасаде коју развалише тобоже грешком?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља