понедељак, 19.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:21
Савет безбедности УН о Космету

Дачић: Напор Београда није праћен истим приступом друге стране

уторак, 14.11.2017. у 18:43
Ивица Дачић на седници Савета безбедности (Фото Принтскрин УН)

ЊУЈОРК – Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас у Савету безбености УН да је Србија, као и до сада, снажно и искрено посвећена дијалогу Београда и Приштине који се води уз посредовање ЕУ, али да мора да констатује да напори Београда нису праћени истим приступом друге стране, посебно у односу на имплементацију до сада постигнутих договора.

Дачић је истакао потребу за додатним јачањем свих капацитета Мисије Унмик на Косову и Метохији како би се обезбедио неопходан ниво заштите основних људских права и слобода интерно расељених лица и стварања оптималних услова за одржив повратак.

То, рекао је Дачић, укључује и повраћај имовине, односно гарантовање власничких права.

Он је позвао међународну заједницу да уложи додатне напоре како би се на КиМ изградило друштво где ће се поштовати владавина права, креирали услови за ефективно, непристрасно и кредибилно процесуирање ратних злочина и расветлила судбина несталих, чиме би се дао подстицај процесу помирења међу заједницама.

„Полазећи од чињенице да је коначно у потпуности дефинисан правни оквир за покретање и вођење одговарајућих поступака пред Специјалним судом за злочине почињене на Косову и Метохији, очекујемо да ће се, без даљег одлагања, против свих осумњичених лица за злочине почињене према Србима и другим неалбанцима на КиМ, покренути и водити кредибилни судски поступци”, навео је Дачић на седници СБ УН о Косову.

Дачић је поручио и да без обзира на бројне сумње, критике и изазове са којима смо се у овом процесу суочавали, Србија је демонстрирала конструктивност и спремност за изналажење компромисних решења која нису ни лака ни једноставна.

Овакав приступ, указао је, потврђен је имплементацијом са наше стране низа преузетих обавеза у дијалогу, међу којима и недавно реализоване интеграције судија и тужилаца у правосудни оквир Покрајине.

„Опредељење Србије да се сва отворена питања морају решавати мирним путем, кроз дијалог, пре свега је мотивисано јасним уверењем да овакав приступ нема алтернативу, те да у статусно неутралном оквиру доприносимо миру и стабилности региона и процесу његове интеграције у европску породицу народа”, навео је Дачић.

Одговоран приступ потврђен је и храбром политичком одлуком посланика „Српске листе” да након одржаних парламентарних избора, уђу у „Владу Косова” на чијем је челу Рамуш Харадинај, рекао је Дачић.

Ова одлука, додао је, потврдила је још једном политичко јединство Срба на КиМ и континуитет конструктивне политике у заштити њиховог положаја и интереса.

Образлажући своју одлуку представници „Српске листе” су саопштили, подсетио је, да су услови под којима су одлучили да учествују у „Влади Косова” више него јасни, да су опредељени искључивом потребом да се заштите интереси Срба, те да је кључ свих њихових захтева формирање ЗСО, заштита имовине и повратак расељених лица.

„На жалост, морам да констатујем да напори које Србија улаже да се кроз компромис на реалан начин пронађу статусно неутрална и заједнички прихватљива решења, није праћен истим приступом друге стране, посебно у односу на имплементацију до сада постигнутих договора”, рекао је Дачић.

Истакао је и да мора да констатујем да и данас, после готово четири и по године, нема напретка у спровођењу обавеза преузетих у вези са успостављањем Заједнице српских општина као кључног дела Првог споразума о нормализацији односа што, на наше изненађење, није ни поменуто у извештају.

„Успостављање ЗСО за нас представља најважније питање, које би требало да допринесе унапређењу заштите интереса Срба на Косову и Метохији”, рекао је Дачић.

Дачић је позвао представнике привремених институција самоуправе у Приштини да покажу искрену вољу и посвећеност дијалогу, да без одлагања приступе успостављању ЗСО и изврше преузете обавезе како би се најважнији елемент Бриселског споразума коначно спровео у дело.

Тиме би, казао је, изјаве Рамуша Харадинаја да „дијалог нема алтернативу”, као и да „дијалог морамо вратити људима, односно да је дијалог између народа, а не само између политичке елите”, добиле на кредибилитету.

„Евидентан застој у дијалогу довео је до низа проблема у имплементацији постигнутих договора. Приштина и даље крши одредбе Споразума о званичним посетама будући да су, без ваљаног разлога, биле забрањене посете министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића и директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића”, навео је министар.

Указао је да, осим тога, и даље су евидентни проблеми у области слободе кретања и интегралног управљања административном линијом (ИБМ) - неадекватан третман расељених лица којима се без основа за улазак у Покрајину траже додатни лични подаци и непризнавање пасоша које издаје Координациона управа МУП Србије.

„У искреној намери да се изнађе трајно решење за питање Косова и Метохије председник Републике Србије Александар Вучић је позвао грађане Србије на унутрашњи дијалог који је у међувремену институционализован кроз формирање радне групе. Трајно решење за Косово и Метохију предуслов је напретка за Србију, али и за цео регион”, рекао је Дачић.

Уверени смо, казао је, да је у односима са Приштином неопходан озбиљан и одговоран приступ, окренут будућности.

Истакао је да Србија жели да понуди решење које ће допринети стабилности региона, политичкој сарадњи и економском напретку, и које неће бити узрок нових подела, неразумевања и сукоба, већ прилика за историјски договор са албанском заједницом на Косову и Метохији.

„Имајући у виду све наведено, желео бих да искористим ову прилику да апелујем на чланице СБ, као и на представнике Приштине да се сви заједно фокусирамо на суштинска питања и постизање трајног и одрживог решења за Косово и Метохију, уместо да се бавимо техничким питањима попут динамике и формата састанака”, навео је Дачић.

Амбасадори УН поново опречно о Мисији УН на Косову

ЊУЈОРК – Руски и кинески амбасадор заложили су се данас на седници Савета безбедности УН за задржавање мисије УН на Косову у садашњем формату и обиму, док су представници Француске, Велике Британије и САД поново позвали на укидање или редефинисање УНМИК-а.

Земље чланице СБ УН такође су се на данашњој седници заложиле за формирање ЗСО.

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да се Москва не слаже са „веома оптимистичним проценама” косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку.

Како је навео, дијалог између Београд и Приштине је у застоју.

Небензја је упозорио да догађаји на Косову прете да уруше цео систем регионалне стабилности.

Такође је оптужио Приштину за „саботирање” спровођења споразума о формирању Заједнице српских општина.

„Пројекат Република Косова очигледно пропада”, рекао је амбасадор Русије.

Истовремено је указао на питање транзиције косовских безбедносних снага у војску Косова што је, нагласио је, у супротности са Резолуцијом 1244, према којој је КФОР једина оружана снага на Косову.

Руски амбасадор указао на проблем исламског радикализма и тероризама на Косову.

Кина пошстује територијални интегритет и суверените Србије и разуме њену забринутост по питању Косова, рекао је представник те земље при УН и нагласио да је за Пекинг резолуција 1244 правна основа за решавање тог питања.

Он је позвао СБ УН да задржи пажњу на Косову. Истакао је да Кина подржава мандат УНМИК у постојећем формату и позвао стране у процесу решавања косовске кризе да се уздрже од запаљиве реторике.

Амбасадор Боливије истакао је да та земља поштује територијални интегритет Србије, као и рад УНМИК-а у складу са Резолуцијом 1244.

Боливија, како је додао, похваљује инијативу председника Србије Александра Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову.

Амбасадор Египта рекао је да је за Каиро дијалог најпогоднији начин за решавање отворених питања.

Заменица амбасадорке САД при УН Мишел Сисон поново је позвала на смањење мисије УНМИК-а и проређивање динамике одржавања седница о Косову.

„Унмик је одавно испунио свој мандат на Косову, нема сумње да је Мисија током помогла да Косово изгради демократске институције. УН треба да буде поносна на достигнуће и ту успешну причу”, рекла је представница САД.

Ипак, додала је она, сада је време за транзицију Мисије и примену ресурса УН на критичнија питања.

САД су такође позвале СБ УН да се прореди извештај генералног секретара УН о Косову са три на шест месеци.

Сисон је позитивно оценила недавно одржане локалне изборе на Косову, као и примену договора Београда и Приштине о правосуђу.

Она је поновила да САД подржавамо потпуно учлањење Косова у међународним заједници у УН и Интерпол и позивала оне земље које нису признале Косова да то учине.

Иницијативи о проређивању седница СБ УН о Косову подржао је и представник Шведске. „На Косову нема потребе за мировном мисијом”, рекла је и представница Француске.

Будућност Косова, додала је, зависи од дијалога између Београда и Приштине, уз посредство ЕУ.

Истовремено је поздравила иницијативу спрког председника Александра Вучића о покретању унуташњег дијалога о Косову, као и интеграцију спрских судија и тужилаца у правосудни систем Косова.

„Да би Косово гледало ка будућности мора да се суочи са прошлошћу”, поручио је британски амбасадор у УН Мајкл Рајкрофт.

Али, како је нагласио, као што Косово мора да се суочи са прошлошћу, тако мора и УНМИК мора да се суочи са чињеницима.

„УН мора да призна да Косово није иста држава као када је стигао УНМИК”, сматра Рајкрофт и додао да је време да УНМИК ради мање, а не више.

Он је поновио да се Велика Британија залаже да се седнице СБ УН о Косову одржавају ређе.

Украјински амбасадор рекао је да је потребно је наставити разговоре о томе каква би требало да буде улога УНМИК у садашњим околностима и какве су акције СБ УН потребне да би се наставио политички дијалог и изградило поверење између заједница.

Он је додао да Украјина подржава разматрање опција за смањење мисије УН на Косову.

Он је оценио да је дошло до напретка у нормализацији односа између БГ и Приштина.

Амбасадор Италије која је овог месеца председавајућа СБ УН, Себастијано Карди рекао је да је та земља спремна да разговара о прилагођавању мандата актуелној ситуацији и у договору са свим факторима, као и да је отворена за промену динамике извештавања УН о ситуацији на Косову.

Он је рекао да Италија подржава дијалог Београда и Приштине на председничком нивоу и позива обе стране да искористе ову прилику за нормализацију односа.

Такође је рекао да Италија поздравља иницијативу председника Србије Александра Вучића о покретању унутрашњег дијалога о Косову.

(Танјуг)


Коментари0
494ec
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља