среда, 23.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:31

Велики скок увоза меса

Аутор: Ивана Албуновићчетвртак, 16.11.2017. у 22:00
(Фото А. Васиљевић)

Увоз хране у Срби­ју у пр­вих де­вет ме­се­ци 2017. ра­сте два пу­та бр­же од из­во­за до­ма­ћих по­љопривред­них произ­во­да. Иако нас је америчко Мини­стар­ство за по­љопривреду (УСДА) не­давно сврстало у де­сет нај­ве­ћих свет­ских из­во­зника жи­та­ри­ца и ку­ку­ру­за остали произ­во­ђачи не оствару­ју ни приближне ре­зулта­те. Све ви­ше их гу­ши увоз произ­во­да ко­ји прона­ла­зе пут до до­ма­ћих по­троша­ча, углавном преко стра­них ла­на­ца супермаркета ко­ји до­ми­ни­ра­ју на српском тр­жи­шту, упозо­ра­ва Војислав Станко­вић, аграрни анали­ти­чар. Извоз по­љопривред­не и прехрам­бе­не ин­ду­стри­је до­стигао је 2,4 ми­ли­јар­де до­ла­ра – што је раст од 5,2 од­сто у од­но­су на исти пе­ри­од 2016.

То би би­ла до­бра вест да увоз хра­не исто­вре­ме­но ни­је по­рас­тао 11,1 од­сто – на 1,2 ми­ли­јар­де до­ла­ра. Пре­ма по­да­ци­ма Ре­пу­блич­ког за­во­да за ста­ти­сти­ку, по­сле­ди­це ра­ста уво­за хра­не нај­ви­ше ће осе­ти­ти про­из­во­ђа­чи ме­са и мле­ка. Увоз ме­сних пре­ра­ђе­ви­на уве­ћан је око 20 од­сто, а мле­ка и млеч­них про­из­во­да го­то­во тре­ћи­ну. Стан­ко­вић ис­ти­че да је сто­чар­ство у нај­ве­ћем про­бле­му бу­ду­ћи да је увоз жи­во­ти­ња био ве­ћи го­то­во 50 од­сто. Ме­ђу­тим, на по­дат­ке о пре­ко­мер­ном уво­зу жи­во­ти­ња до са­да ни­ко од над­ле­жних ни­је ре­а­го­вао.  

– Про­из­во­ђа­чи сто­ке ни­су мо­ти­ви­са­ни. Тов сви­ња тра­је че­ти­ри ме­се­ца а ју­на­ди де­вет, та­ко да је про­из­вод­ња за не­по­зна­тог куп­ца по­ста­ла огро­ман ри­зик. Ма­ло је пре­ра­ђи­ва­ча ко­ји же­ле да уђу у га­ран­то­ва­ни от­куп. Ни др­жав­не Роб­не ре­зер­ве ни­су у при­ли­ци да че­сто ор­га­ни­зу­ју от­куп, то се до­га­ђа спо­ра­дич­но и са­мо у екс­трем­ним си­ту­а­ци­ја­ма – ка­же Стан­ко­вић.

Још у ју­лу ове го­ди­не по­ста­ло је ја­сно да ће уки­да­ње пре­лев­ма­на на увоз мле­ка и ме­са (по­чет­ком 2017) има­ти по­гу­бан ути­цај на до­ма­ће тр­жи­ште. По зва­нич­ним по­да­ци­ма, увоз ме­са и пре­ра­ђе­ви­на у том пе­ри­о­ду по­рас­тао је 69,4 од­сто у од­но­су на исти пе­ри­од 2016. го­ди­не, По ми­шље­њу струч­ња­ка то је био ло­ги­чан на­ста­вак пе­то­го­ди­шњег ра­ста уво­за пре­ра­ђе­ви­на из др­жа­ва ЦЕФ­ТА ре­ги­о­на ко­је су мно­го пре Ср­би­је ли­бе­ра­ли­зо­ва­ле увоз ме­са и та­ко јеф­ти­ни­јом си­ро­ви­ном по­ста­ле кон­ку­рент­ни­је од до­ма­ће ме­сне ин­ду­стри­је. Од 2010. до 2014. увоз ме­сних пре­ра­ђе­ви­на из др­жа­ва у окру­же­њу уве­ћан је са че­ти­ри ми­ли­о­на до­ла­ра на око 30 ми­ли­о­на. 

Оче­ки­ва­но је да ће и це­не су­хо­ме­сна­тих про­из­во­да у ова­квим окол­но­сти­ма на­ста­ви­ти да ра­сту. Ор­га­ни­за­ци­ја УН за хра­ну и по­љо­при­вре­ду не­дав­но је упо­зо­ри­ла да ће се то до­го­ди­ти због све ви­ших тро­шко­ва тран­спор­та. Раст це­на пред­ви­ђа за све ка­те­го­ри­је пре­храм­бе­не ро­бе– осим ри­бе. 


Коментари15
85387
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

stanislavsr
Poljoprivreda - naš potencijal i razvojna šansa?
dule
Resorni ministar da odmah podnese ostavku. Taj mali pojima nema gde se nalazi i šta treba da radi. Sem da sluša kako mu se kaže, a tek oni što mu govore poodavno misle samo na svoje lične interese. Jadna ova Država i mi u njoj. Uništava se skoro trideset godina. Bar dva puta toliko će joj trebati da se vrati na nivo gde je bila. A gde će biti narod do tada. E to samo Bog zna.
Драган Пик-лoн
Незнам какав нам је то напредак према ЕУ.Ево овде у централној Србији наше свиње постадоше еколошке и биолошкије од западних.Једу шљиве,јабуке,крушке,грожђе и пију кравље млеко.Све ове производе не можемо продати док се Пашалук на води дичи европским месом и производима.Има се утисак да ће Пашалук ући у ЕУ пар дцеценија пре унутрашње Србије.Јер им је дража етикета од квалитета!!!
Taмара
Ево, ја се одричем и Пашалука и ЕУ. Нека фала.Је л' ме примате у централну Србију, да ми се душа одмори...?
Препоручујем 6
Marduk
Deset najvećih izvoznika, zato što se 27 zemalja EU posmatra kao jedna, koji izvoze otpr. 25 puta više nego mi. Opet, po glavi stanovnika mi više izvozimo, ali čisto da ne bude nedoumice.
Raca Milosavljevic
... to je sve ogledalo nakaradne,bolesne politike ... nezna se koja je vlada gora ... mozda ova danasnja vlast i najvise i to danonocno i posveceno radi protiv dobre i zdrave Srbije ...kako drugacije protumaciti ove porazne vesti o velikom izvozu zitarica,uvozu mesa i jos mnogih drugih poljoprivrednih proizvoda ... pored ovakve prirode kojom nas je Bog darivao ... plodno zemljiste,preko 600 izvora lekovitih voda,rudno bogatstvo ...a pocelo je pljackaskom privatizacijom,unistavanjem naseg bankarskog sektora uz istovremeno nekontrolisano dovodjenje stranih banaka, besomucnim uzimanjem kredita,pa dovodjenje svakojakih stranih investitora uz masne subvencije ...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља