четвртак, 18.10.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:48

Срп­ски пен­зи­о­не­ри бе­ру ја­бу­ке у Сло­вач­кој

Вла­сни­ци воћ­ња­ка у Пље­шта­ни, 40 ки­ло­ме­та­ра од Бра­ти­сла­ве, пла­ћа­ју три и по евра на сат, пре­воз и ста­но­ва­ње су бес­плат­ни у хо­те­лу, у ко­ме са­ми рад­ни­ци спре­ма­ју хра­ну
Аутор: М. Фи­ли­по­вићсубота, 18.11.2017. у 09:00
Јабуке убране недалеко од Братиславе

Воћ­ња­ци у Сло­вач­кој, су­де­ћи по че­стим ван­ред­ним ауто­бу­си­ма из Но­вог Са­да у ову зе­мљу, пу­ни су бе­ра­ча, пре­те­жно пен­зи­о­не­ра из Ср­би­је. Јед­на од та­квих ту­ра кре­ну­ла је ауто­бу­сом за Сло­вач­ку у не­де­љу 12. но­вем­бра. Ми­ни­бус са 16 се­ди­шта био је пун. Сви до јед­ног су би­ли пен­зи­о­не­ри. Об­у­че­ни као да иду на зи­мо­ва­ње, у тор­ба­ма су но­си­ли рад­но оде­ло, на­мир­ни­це са ко­ји­ма мо­гу да спре­ма­ју хра­ну и ре­дов­не до­зе ле­ко­ва за ме­сец да­на. Сва­ка ту­ра бу­де то­ли­ка, па сле­ди но­ва. У овој, тре­ћој по ре­ду иду у бра­ње во­ћа брач­ни пар Мил­ка и Ла­зар За­рић, пен­зи­о­не­ри из срем­ског се­ла Ја­ме­не код Ши­да.

– Ми смо би­ли већ у два на­вра­та ле­тос по ме­сец да­на. Има­мо до­бре усло­ве, а по­сао ни­је те­жак. Ја­бу­ке су ни­ске и све са зе­мље бе­ре­мо. Сло­ва­ци пла­ћа­ју три и по евра на сат. Ле­тос смо, ме­сту Пље­шта­ни, че­тр­де­се­так ки­ло­ме­та од Бра­ти­сла­ве, за­ра­ђи­ва­ли и по 50 евра на дан. Муж и ја бра­ли смо сва­ки дан. Има­мо тро­шак за хра­ну ко­ја је мно­го јеф­ти­ни­ја не­го код нас. Днев­но нас ко­шта око пет евра. Са­ми је спре­ма­мо у хо­те­лу у ко­јем ста­ну­је­мо о тро­шку вла­сни­ка воћ­ња­ка. Кад су би­ли да­ни ду­жи, је­дан ме­сец смо за­ра­ди­ли 2.000 евра а од то­га смо на хра­ну по­тро­ши­ли 300 евра. Је­де­мо до­бро, спа­ва­мо, пи­је­мо ле­ко­ве и бе­ре­мо ја­бу­ке. Има­мо ма­лу пен­зи­ју. За је­дан ме­сец бра­ња за­ра­ди­ли смо на­шу го­ди­шњу пен­зи­ју – го­во­ри Мил­ка За­рић.

Ман­да Алек­сић је из Ши­да и она му­ку му­чи са ма­лом пен­зи­јом и ве­ли­ким тро­шко­ви­ма за нај­о­снов­ни­је по­тре­бе сва­ког ме­се­ца:

Ја сам се дво­стру­ко опо­ра­ви­ла – на­гла­ша­ва Ман­да. – Пр­во за два до­са­да­шња од­ла­ска за­ра­ди­ла сам го­ди­шњу мо­ју пен­зи­ју, а дру­го би­ла сам стал­но на чи­стом ва­зду­ху ме­ђу во­ћем и го­то­во да ми ле­ко­ви за при­ти­сак и ни­су би­ли по­треб­ни.

Ови пен­зи­о­не­ри у Сло­вач­ку пу­ту­ју као ту­ри­сти ка­ко и на ко­ји на­чин сту­пе у воћ­њак да бе­ру ја­бу­ке као се­зон­ски рад­ни­ци ни са­ми не зна­ју, али зна­ју да их ни­ко не ди­ра, да им ни­ко не пра­ви про­бле­ме ни та­мо где ста­ну­ју, ни кад пу­ту­ју, а нај­ма­ње код ис­пла­та.

– Све је у ре­ду кад је реч о ис­пла­та­ма. До­би­је­мо но­вац у го­то­ви­ни ка­ко је и ре­че­но, а за оста­ло не пи­та­мо ни­ко­га. Та­мо ве­ћи­ном пен­зи­о­не­ри бе­ру во­ће, а нас из Ср­би­је је све ви­ше. Ми смо ми­ран део на­ро­да. Ве­ћи­на нас пи­је ле­ко­ве, а не ал­ко­хол и не пра­ви­мо ни­ка­кве смет­ње ни­ко­ме. За­то нас, ваљ­да, и др­же иако има не­ких за­кон­ских смет­њи – за­кљу­чу­је Ла­зар За­рић.


Коментари4
cfe38
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Драгомир
Ето, они стварно имају "никад веће пензије": 1.700 е : 12=141,7 е х 119=16.860 дин.
Dusan
Ovo je zalosno
Bosa S
Ako su zdravi da mogu da rade, sta tu ima pogresno? Nemate pojma koliko penzionera u Kanadi radi. Mnogi volontiraju.
Mika
Trebali su da zovu Vucica, sigurno bi odrzao lep govor i pozeleo im srecan put.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља