петак, 19.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:32

Пилатесом до боље флексибилности тела

Ова врста вежби јача мишиће леђа и препоручују се свим људима који проводе дуго времена седећи
Аутор: Данијела Давидов-Кесарпонедељак, 20.11.2017. у 21:11
Бра­ни­сла­ва Јев­то­вић, ди­пло­ми­ра­ни спорт­ски тре­нер (Фото лична архива)

Да­нас су све по­пу­лар­ни­ји ан­ти­стрес про­гра­ми ве­жба­ња, ко­ји до­при­но­се по­бољ­ша­њу фи­зич­ког и пси­хич­ког здра­вља. Је­дан од тих про­гра­ма је и пи­ла­тес, ко­ји се при­ме­њу­је од 1920. го­ди­не и ве­о­ма је де­ло­тво­ран. Ве­ли­ку по­пу­лар­ност има из два раз­ло­га: пру­жа ефи­ка­сан тре­нинг за ми­ши­ће те­ла и ујед­но сми­ру­је и ре­лак­си­ра ум. 

Бра­ни­сла­ва Јев­то­вић, ди­пло­ми­ра­ни спорт­ски тре­нер за бо­ди-бил­динг и фит­нес и ди­пло­ми­ра­ни фи­зи­о­те­ра­пе­ут­ски тех­ни­чар, по­ја­шња­ва да ова вр­ста ве­жба­ња зах­те­ва кон­тро­лу и кон­цен­тра­ци­ју, пра­вил­но ди­са­ње и др­жа­ње те­ла, као и чи­тав сплет пра­ви­ла ко­ја се мо­ра­ју по­што­ва­ти ра­ди ефи­ка­сног ве­жба­ња. 

– По­се­бан ак­це­нат се ста­вља на ја­ча­ње ми­ши­ћа ле­ђа и сто­ма­ка. Тре­нинг пи­ла­те­са тра­је од 45 до 60 ми­ну­та, ба­рем два пу­та не­дељ­но. Пи­ла­тес ве­жбе обез­бе­ђу­ју бо­љу флек­си­бил­ност те­ла, ја­ча­ње ми­ши­ћа и по­бољ­ша­ње то­ну­са. По­пу­лар­ни вре­те­на­сти из­глед ми­ши­ћа се упра­во до­би­ја овим на­чи­ном ве­жба­ња. Од­ли­чан је као до­пу­на оста­лим про­гра­ми­ма, јер до­пу­њу­је све вр­сте тре­нин­га – по­ја­шња­ва Јев­то­ви­ће­ва. 

По­ред ја­ча­ња ми­ши­ћа до­њег де­ла ле­ђа и сто­ма­ка, ко­ји се сма­тра­ју за но­си­о­це пра­вил­ног др­жа­ња и от­кла­ња­ња бо­ло­ва у до­њим ле­ђи­ма, осо­ба ће до­би­ти чвр­сти­ну те­ла и флек­си­бил­ност ко­је ће јој олак­ша­ти сва­ко­днев­не ак­тив­но­сти. Ве­жбе пи­ла­те­са ја­ча­ју ми­ши­ће ле­ђа и пре­по­ру­чу­ју се свим љу­ди­ма ко­је про­во­де ду­го вре­ме­на се­де­ћи.

– Ве­жбе се пре­по­ру­чу­ју и код бла­жих об­ли­ка функ­ци­о­нал­них де­фор­ми­те­та кич­ме­ног сту­ба. Јер са­мо ја­ки леђ­ни ми­ши­ћи мо­гу да бу­ду пре­вен­ти­ва за на­ста­нак оста­лих струк­ту­рал­них про­ме­на на кич­ме­ном сту­бу (ди­скус хер­ни­ја, ар­тро­зе, спон­ди­ло­ар­тро­зе...) Пре­вен­ти­ва је нај­бо­љи лек. Пре­ци­зно и тач­но из­во­ђе­ње ве­жби је оба­ве­зно. Не­ке од пи­ла­тес ве­жби мо­гу да се ра­де и на по­пу­лар­ним швај­цар­ским лоп­та­ма од 55, 65 и 75 цен­ти­ме­та­ра, а у упо­тре­би су и лоп­те од 25 цен­ти­ме­та­ра и стреч тра­ке. Сви ови ре­кви­зи­ти до­дат­но по­зи­тив­но ути­чу на ре­зул­та­те ве­жба­ња. Ди­са­њем мо­же да се ути­че на рад ср­ца, сми­ре­ње те­ла и убла­жа­ва­ње стре­са – до­да­је на­ша са­го­вор­ни­ца.

У пи­ла­тес про­гра­му се по­себ­но во­ди ра­чу­на да ди­са­ње бу­де пра­вил­но и да пра­ти по­кре­те ко­је се из­во­де. Ти­ме се до­би­ја бо­ља снаб­де­ве­ност ор­га­ни­зма ки­се­о­ни­ком, бо­љи рад уну­тра­шњих ор­га­на и по­бољ­ша­ње кар­ди­о­ва­ску­лар­не из­др­жљи­во­сти. 


Коментари0
6e968
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Друштво /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља