уторак, 20.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:47
ИНТЕРВЈУ: ЗОРАН ЗАЕВ, председник Владе Републике Македоније

Македонија и Србија заједно на страни мира

понедељак, 20.11.2017. у 21:57
Зоран Заев (Фото Ројтерс/Стојан Ненов)

Специјално за „Политику”

Жељко Шајн

Председник македонске владе Зоран Заев са својим сарадницима налази се у дводневној пријатељској и службеној посети Републици Србији. Премијерка Ана Брнабић синоћ је као домаћин приредила вечеру за свог колегу и његове сараднике из суседне Македоније. Данас ће са премијером Зораном Заевим разговарати и председник Републике Србије Александар Вучић. О чему ће званичници две пријатељске земље разговарати ексклузивно за „Политику” говорио је господин Зоран Заев, који каже да се у Београду осећа као код куће, да је дошао у Србију да би се унапредили односи између две пријатељске државе и како би се развила сарадња на нивоу који заслужује ово вековно пријатељство између народа ове две земље.

Синоћ је почела ваша дводневна службена посета Србији, током које су вам домаћини председник Владе Србије Ана Брнабић и председник Републике Србије Александар Вучић. Како се осећате у Београду?

Топло и пријатно, као код куће. Имам овде много пријатеља, долазио сам и раније, као грађанин. Сада ћу у Србију долазити чешће, и као грађанин, и као премијер Републике Македоније. Овог пута домаћини су ми премијерка Ана Брнабић и председник Александар Вучић. Желимо да унапредимо односе две пријатељске државе, да развијемо сарадњу на нивоу на којем ово вековно пријатељство између народа ове две земље заслужује и да допунимо оно што може да буде боље. Политичка воља за то постоји. Република Македонија и Република Србија развијаће успешне билатералне односе и кроз њих допринети јачању сарадње у региону.

 

Након парламентарних пржинских избора постали сте премијер као лидер Социјалдемократске партије Македоније, с танком већином у Собрању. На локалним изборима као власт убедљиво сте победили опозицију, коју предводи ваш опонент Никола Груевски. Шта је било пресудно да народ масовно гласа за власт?

Заједништво и вера да је могућ живот за све у Македонији. Сви грађани у Македонији, независно од тога по чему су различити, нечији су родитељи и нечија деца, нечији пријатељи и родбина. Деле исте или сличне бриге како да обезбеде егзистенцију у кући, деле исте потребе да се крећу безбедним путевима, да имају чисту воду за пиће, да им се домови не поплављују једном кратком кишом. То су и Македонци, и Албанци, и Турци, и Срби, и Власи, и Роми, и Бошњаци, и остали који желе да живе мирно, једни поред других, једни са другима, да живе добро. Тај искрени концепт „једног друштва за све”, у који силно верујемо, на слободним и демократским локалним изборима добио је праву подршку грађана Републике Македоније. Заједништво је будућност Македоније, као што верујем да је и будућност у региону – будућност ЕУ.

После подршке народа на локалним изборима интензивирали сте спољну политику према ЕУ, САД и региону. Након разговора које сте имали са свим лидерима, можете ли нам дати кратку оцену политичко-безбедносне ситуације у Македонији, региону и изван региона?

Политичко-безбедносна ситуација у Македонији је стабилна, реформске процесе смо водили пажљиво, водећи рачуна о грађанским и државним интересима, а са актуелним политичким руководствима у региону која су показала одговорност за стабилан регион, ја сам убеђен да смо на правом путу ка нашим заједничким стратешким циљевима. Европске вредности су потребне грађанима наших земаља, перспективе су нам отворене, те од свих нас зависи колико ћемо брзо стићи до жељеног циља. Мислим да већ постаје јасно и за сва руководства у региону да је грађанима важно када се њихови проблеми решавају. Народ нас кроз то вреднује, не колико ћемо проблема да направимо, већ до колико ћемо решења важних питања доћи. Како би обезбедила бољи живот за грађане, Влада Републике Македоније посветила се решавању питања на домаћем плану, а истовремено и томе да се максимално отворимо ка суседима и пријатељима Македоније из међународне заједнице. Градимо мостове, свесни да су то мостови који повезују садашњост и будућност, за садашње и за будуће генерације.

Званична политика Србије је војна неутралност. Македонска званична политика је НАТО, али заједнички пут ове две земље јесте чланство у ЕУ. Дакле, ићи даље заједно, а да притом добросуседски односи имају моћ јачања пријатељства између Македоније и Србије и изградње мира на Балкану?

И Република Македонија и Република Србија имају потребу за миром и стабилношћу у својим државама, као и у региону и у свету, зато што само регионални и светски мир значе и прави безбедни „дом”. Начини како да се обезбеде тај мир и стабилност јесу политичке одлуке, али све док смо заједно и на страни мира – немамо проблем. Убеђен сам да постоји опредељеност и код руководства Србије, као и код нас, да се сва питања решавају на миран начин, кроз дијалоге, мудро и са осећањем одговорности. То дугујемо грађанима, у којој год држави да живе, Македонији, Србији, на Балкану или у свету.

Када сте објавили такозване Заевљеве бомбе, материјал о илегалном прислушкивању грађана Македоније, претила је опасност да вас Никола Груевски, то јест тадашња правосудна власт, ухапси. Како сте најавили ових дана, када сте сигурни да ваша земља постати 30. чланица НАТО-а, очекујете жестоку реакцију Русије. Да ли сте нашли кључ за решење односа са Русијом?

Знате, међу најважнијим стварима, како у животу сваког човека, тако и у политици, јесте то да одаберете прави пут. Ако смо на правом путу и видимо циљ, па смо Републику Македонију, након десетогодишњег лутања, усмерили на прави пут, ка Европској унији и ка НАТО-у, тада су већи и мотивација, и храброст, и одлучност, и инспиративност како стићи тамо. Република Македонија остаје чврста у одлуци да стреми евроатлантским интеграцијама и не видимо како би та залагања била у судару с опредељењем да одржимо и унапређујемо добре односе са Руском Федерацијом. Одржавамо и пријатељске односе са Русијом и сматрамо да постоје услови да их интензивирамо, посебно на економском плану, што је у интересу грађана обе државе.

Да бисте остварили пут до евроатлантских интеграција, неопходно је да пребродите политичку баријеру са Грчком око имена. На основу свих ваших изјава – ви сте оптимиста. Да ли очекујете брзо решење од стране изасланика генералног секретара УН Метјуа Нимица, који треба да предложи ново име, а да притом не буде угрожен идентитет македонског народа? Традиционално, Србија и Грчка су у пријатељским односима. Да ли ћете тражити помоћ од ваших домаћина у решавању спора?

Република Македонија, као што је видљиво и за домаћу, и за регионалну, и за међународну јавност, води политику пријатељства грађењем поверења код суседних држава, као и код држава у свету. Са Републиком Грчком почели смо да градимо односе међусобног поверења и поштовања, што наилази на подршку, како у нашим земљама, тако и на међународном плану. Знате ли зашто? Пре свега због искрених намера, које су очигледне. Грађани сарађују на више поља у свакодневном животу. Ми смо опредељени да то поверење учврстимо и између грађана и између влада обе земље. Као влада, са наше стране, и као држава која има потребу да реши питање како би осигурала будућност својих грађана, радимо своје. Препознајем и код руководства у Републици Грчкој осећај одговорности и да је дошло време да се затвори дугогодишњи спор који је кочница и за евроатлантски напредак региона у целости, тако да желим да верујем да ће свако преузети свој део одговорности да се ово питање реши. У оквиру преговора који се воде под покровитељством Уједињених нација, очекујем и нови предлог решења посредника Нимица.

Да ли нови закон о употреби језика у Македонији налаже употребу више службених језика?

Направили смо законске измене којима смо заштитили употребу македонског језика и омогућили грађанима других етничких заједница, тамо где их има више од 20 одсто од укупног броја грађана, да употребљавају свој језик за све потребе свакодневног живота. Тиме грађани Македонци ништа нису изгубили, а добили су грађани Албанци, Турци, Срби, Власи, Роми, Бошњаци и други. Грађани су препознали нашу бригу за све, као владе која држави доноси стабилизацију. Зато су нам дали масовну подршку на локалним изборима.

Нераскидиви мост између Македоније и Србије јесу македонска и српска национална мањина које живе у ове две државе. Од владавине права, па до културе, темеље су градили угледни људи са простора ових земаља, који су веома значајан траг оставили и у свету: цар Душан, Јустинијан, Михајло Пупин, Бранислав Нушић, Фила, Хаџиманов, Ристовски, Ристановски и други. Како мислите да пријатељски односи ове две државе треба да буду надограђени? Да ли би можда реципрочни гарантовани улазак посланика у српски и македонски парламент допринео томе?

Тачно је, народ обе државе спаја богата историјска и културна прошлост, на чијим темељима можемо да градимо савремену будућност. Ти односи могу да се надграђују и унапреде. Свака идеја, предлог или корак који воде ка овим циљевима вредни су да се размотре. Једно знам: ово су времена која отварају развој, тренуци који се не пропуштају. Свесни смо тога, предузимамо акције, а ефекте ћемо осетити и бићемо поносни на њих – зато што ће то бити заједничка заслуга.

Шта можете поручити народу Србије?

Поштовани грађани Републике Србије, храбро и одважно браните праве демократске вредности у садашњости како бисте обезбедили будућност и својој генерацији и генерацији која долази. Преносим вам искрене, пријатељске поздраве грађана Републике Македоније, који су отворени да заједно корачамо ка просперитету, напретку и развоју. Перспективе су нам отворене, те можемо и да их обезбедимо, за цео регион, заједно.


Коментари13
e4ea5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Trifun
@Kosta Popovski Latini kazu "Istorija je uciteljica zivota",a Englezi:„Narod koji ne zna svoju istoriju, moraće je ponavljati“.. Zbog podsecanja na cinjenice vi me optuzujete ".. nazalos u Srbiji dan-danas ima onih.. koji jos uvek zive u prosla vremena i predstavljaju kocnicu naprednim snagama.."Vi ste(kao) napredni,a ja nazadan zbog ukazivanja na cinjenice!?.. Nisam slucajno ukazao na izrazito los polozaj SPC u Makedoniji,koji se organizovano vrsi od uspostavljanja Brozove MPC..Jer SPC je nezgodan svedok srpskog vekovnog prisustva na teritoriji Makedonije,nekada Stare Srbije,sa Skopljem kao prestonicom(Car Dusan..).Nezgodni svedoci su crkve SPC,sa freskama srpskih vladara,kao ktitora..Posle Kumanovske bitke i oslobodjenja od Turske,ta teritorija ulazi u sastav Kraljevine Srbije(Juzna Srbija) i posle Kraljevine Jugoslavije.Danas je to Makedonija("Vardarska" ).Za Pirejsku i Egejsku,Bugari i Grci nece ni da cuju!Da li slucajno i Albanci na KiM atakuju na SPC,a Makedonija im u tom pomaze
Бранислав Станојловић
За шта ли се Петар Мркоњић (НЕ отац Милутина) борио? Сећам се када је банда приморавала Србе да мењају презимена од -вић на -ски и како је клепан тзв. "језик"!
Бранислав Станојловић
Мили Боже, чуда великога! Бугарин представља Јужну Србију!
Trifun
@Kosta Popovski Latini kazu "Istorija je uciteljica zivota",a Englezi:„Narod koji ne zna svoju istoriju, moraće je ponavljati“.. Zbog podsecanja na cinjenice vi me optuzujete ".. nazalos u Srbiji dan-danas ima onih.. koji jos uvek zive u prosla vremena i predstavljaju kocnicu naprednim snagama.."Vi ste(kao) napredni,a ja nazadan zbog ukazivanja na cinjenice!?.. Nisam slucajno ukazao na izrazito los polozaj SPC u Makedoniji,koji se organizovano vrsi od uspostavljanja Brozove MPC..Jer SPC je nezgodan svedok srpskog vekovnog prisustva na teritoriji Makedonije,nekada Stare Srbije,sa Skopljem kao prestonicom(Car Dusan..).Nezgodni svedoci su crkve SPC,sa freskama srpskih vladara,kao ktitora..Posle Kumanovske bitke i oslobodjenja od Turske,ta teritorija ulazi u sastav Kraljevine Srbije(Juzna Srbija) i posle Kraljevine Jugoslavije.Danas je to Makedonija"Vardarska" .Za Pirejsku i Egejsku,Bugari i Grci nece ni da cuju!Da li slucajno i Albanci na KiM atakuju na SPC,a Makedonija im u tom pomaze
Kosta Popovski
Petre...mozda ste u medjuvremenu popili malo vise pa ste pomesali babe i zabe. Brinite o sebi i o svom dvoristu a ne tudjem, nije vas problem stace i gde ce makedonci. Mi znamo gde idemo i ne teramo drugoga da sledi nas put. U Srpskom jeziku nema ekavice...pisite Srpskim jezikom....menja a ne mijenja,, ne Srbljima, vec Srbima i tkd. Nemojte se stiditi i sakrivati pod laznim pseudonimom.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља