среда, 20.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 26.11.2017. у 22:00 Тома Тодоровић
ПРЕКО ПУНЕ ЛИНИЈЕ

Треба се угледати на младе

Уче­ни­ци ни­шке сред­ње Шко­ле мо­де и ле­по­те, по­ред свих дру­гих и бр­ој­них ак­ци­ја, скре­ну­ли су па­жњу на се­бе ре­а­ли­за­ци­јом пр­о­јек­та под сло­га­ном „Нул­та то­ле­ран­ци­ја за род­но за­сно­ва­но на­си­ље” (Фото Т. То­до­ро­вић)

Ниш – У вре­ме ка­да се у Ср­би­ји на сва­ком ко­ра­ку орга­ни­зу­ју ак­ци­је на спре­ча­ва­њу и ели­ми­ни­са­њу свих ви­до­ва на­си­ља, ових да­на у Ни­шу је осва­нуо пре­ле­по осли­кан зид на ко­јем је ис­пи­са­на по­ру­ка ко­ја је при­ву­кла по­себ­ну па­жњу. Ре­а­ли­зу­ју­ћи је­дан по­се­бан пр­о­је­кат у са­рад­њи с Ауто­ном­ним жен­ским цен­тром у Бе­о­гра­ду и Удру­же­њем „Освит” у Ни­шу, уче­ни­ци ни­шке Шко­ле мо­де и ле­по­те сви­ма су, и пред­став­ни­ци­ма но­вих ге­не­ра­ци­ја и ста­ри­ма у гра­ду на Ни­ша­ви с овог зи­да по­ру­чи­ли да ни­ко не сме да то­ле­ри­ше род­но за­сно­ва­но на­си­ље.

На тај на­чин, ис­при­ча­ли су са­ми ђа­ци ко­ји су осми­сли­ли и сло­ган по­ру­ке, осим ре­дов­ног уче­ња у сво­јој шко­ли па­ра­лел­ним ан­га­жо­ва­њем укљу­чу­ју се и у не­ку вр­сту не­фор­мал­ног обра­зо­ва­ња и при­пре­ма­ју се за жи­вот у гра­ђан­ском и де­мо­крат­ском дру­штву.

Шко­ла мо­де и ле­по­те, мла­ди у њој и нај­но­ви­ји по­ду­хват осли­ка­ва­ња зи­да, са­мо су део мно­го­број­них ко­ри­сних пр­о­је­ка­та ко­је сред­њо­школ­ци у Ни­шу ре­а­ли­зу­ју с на­ме­ром да се пре све­га град улеп­ша, али и да се ели­ми­ни­шу све не­га­тив­не по­ја­ве, ко­је ни­су баш рет­ке, по­себ­но да се ста­не на пут сва­ком ви­ду на­си­ља. У овој обра­зов­ној уста­но­ви по­себ­но ис­ти­чу да су њи­хо­ви уче­ни­ци не­у­мор­ни у ван­на­став­ним ак­тив­но­сти­ма и по­кре­та­чи зна­чај­них и са сво­јим на­став­ни­ци­ма за­јед­нич­ких ак­ци­ја. Орга­ни­зу­ју се­ми­на­ре за вр­шња­ке и за пр­о­фе­со­ре, ко­ји су у скло­пу пр­о­је­ка­та Са­ве­та Евро­пе и Европ­ске уни­је, а нај­ви­ше оне ко­је по­др­жа­ва Ми­ни­стар­ство пр­о­све­те на пла­ну под­сти­ца­ја раз­во­ја кул­ту­ре у обра­зов­ним и вас­пит­ним уста­но­ва­ма, пр­о­јек­те у умет­но­сти, еко­ло­ги­ји, спор­ту и дру­гим обла­сти­ма.

Ак­тив­ни на свим по­љи­ма жи­во­та и ра­да и ини­ци­ја­то­ри ве­ли­ког бр­о­ја по­ду­хва­та, као што је био овај по­след­њи с му­ра­лом и гра­фи­том, с по­ру­ком ко­ја но­си на­зив „Нул­та то­ле­ран­ци­ја за род­но за­сно­ва­но на­си­ље”, мла­ди из ове шко­ле, али и у мно­гим дру­гим у Ни­шу, на де­лу по­ка­зу­ју да у пра­ве свр­хе зна­ју да ко­ри­сте све по­год­но­сти но­вог вре­ме­на, од­но­сно све оно што до­но­се са­вре­ме­не тех­но­ло­ги­је. Ис­ти­чу да се ства­ри мно­го бр­же ме­ња­ју не­го што је то би­ло у пр­о­шло­сти и да са­вре­ме­не тех­но­ло­ги­је тре­ба ис­ко­ри­сти­ти за по­зи­тив­не ак­тив­но­сти.

И, ка­ко по­себ­но на­гла­ша­ва­ју, за њих ово ни­је са­мо за­ба­ва већ и нај­бо­ља при­ли­ка да се до­ка­жу и по­ка­жу у пра­вом сми­слу као бу­дућ­ност ове зе­мље.

Нај­кра­ће ре­че­но уче­ни­ци ове, али и ве­ћи­не дру­гих ни­шких сред­њих шко­ла, по­след­њих не­ко­ли­ко го­ди­на на де­лу по­ка­зу­ју ко­ли­ко су од­луч­ни у сво­јим на­ме­ра­ма. Скре­ну­ли су па­жњу на се­бе и пр­о­на­шли пра­ви пут ка­ко ће на­у­чи­ти и пот­пу­но пре­у­зе­ти од­го­вор­ност за сво­је по­ступ­ке.

По­сле све­га си­гур­но је да не тре­ба по­себ­но му­дро­ва­ти. Ова­кве пред­став­ни­ке но­вих ге­не­ра­ци­ја сва­ка­ко и у све­му тре­ба по­др­жа­ти, али и угле­да­ти се на њих.

Коментари0
316a4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља