четвртак, 23.01.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:51
ШЕСТИ САМИТ 16 ПЛУС 1 У БУДИМПЕШТИ

Ли: Нове три милијарде долара за земље ЦЕЕ

Бугарска следеће године домаћин Самита Кине и земаља ЦЕЕ
понедељак, 27.11.2017. у 12:00
(Фото Бета/АП)
(Фото Бета)

БУДИМПЕШТА - Кина ће обезбедити још три милијарде долара за развој земаља Централне и Источне Европе, најавио је данас премијер Кине Ли Кећијанг на самиту 16 плус 1 у Будимпешти.

Он је рекао да ће Кинеска банка за развој обезбедити две милијарде долара и да ће у оквиру Фонда за финансирање у оквиру механизма 16 плус један бити обезбеђена још једна милијарда долара.

„Желим да најавим две нове ствари, у оквиру банкарске асоцијације Кине и 16 земаља ЦЕЕ, Кинеска банка за развој обезбедиће две милијарде долара за финансирање развоја. Друго, почиње друга фаза реализације Фонда за инвестиције у оквиру механизма 16 плус један, са додатних милијарду долара који ће бити прослеђен испоставама у ЦЕЕ”, рекао је кинески премијер.

Ли је нагласио да ће тако бити додатно подстакнут развој сарадње Кине и 16 европских земаља, као и омогућити додатни развој земљама ЦЕЕ.

Кинески премијер је на скупу у спортској арени „Ласло Пап” рекао да се шефови влада састају у прелепој Будимпешти током јесени, када има пуно воћа и нагласио да је „ово добар период да планирамо будућност.

„Надам се да сарадња са 16 земаља ЦЕЕ има ширу перспективу”, рекао је Ли.

Каже да је у питању јединствена сарадња у оквиру механизма 16 плус један и да треба пронаћи и нове путеве сарадње.

Ли је нагласио да одговор за то лежи у заједничкој визији и традицији, коју дели 16 земаља, као и да тренд глобализације у свету могу да обогате регионалне и трансрегионалне иницијативе за сарадњу.

„Добар пример такве сарадње је механизам 16 плус један”, нагласио је кинески премијер.

Истакао је да се у оквиру тог механизма сарадња спроводи на основу принципа међусобног уважавања и вин - вин кооперације.

Ли је навео да има шест посматрача у оквиру механизма 16 плус један и да је међу посматрачима и Аустрија, као и да су добре и регионалне иницијативе попут Вишеградске групе.

Сарадња Кине и 16 европских земаља је расла у претходних пет година и, како је навео, инвестиције кинеских компанија су порасле са шест на девет милијарди долара.

Такође Кине и тих земаља је на нивоу од 60 милијарди долара, а број директних летова је у односу на пре пет година повећан седам пута.

Ли је рекао да је број кинеских туриста са ЦЕЕ регионом повећан са 200.000 на више од 930.000 туриста и да би тај број могао да буде дуплиран наредних година.

Поручио је да је Кина спремна да испоручи више своје квалитетне робе Европи, на пример, месо, мед, воће..., док је истовремено отворена за квалитетне пољопривредне производе из европских земаља.

Кина ће данас потписати разне протоколе са 16 земаља у том смислу за извоз пољопривредних производа у Кину.

„У наредних пет година ми ћемо имати увоз вредан осам билиона долара и надамо се да ће земље ЦЕЕ повећати своје присуство на нашем великом тржишту”, казао је Ли.

Он је нагласио да Кина има и комплетан ланац индустријских капацитета и да и у тој области може да повећа сарадњу са европским земљама, као и када је реч о сарадњи у реализацији заједничких инфраструктурних пројеката.

Кина подстиче изградњу индустријских паркова паркова и влада подстиче кинеске компаније које могу да инвестирају у европским земљама, навео је Ли.

Када је реч о новим технологијама и новим моделима бизниса у претходном периоду Кина је отворила више од 15 милиона радних места у тим напредним секторима.

Нагласио је да је потрошња кључна за привредни раст Кине и да европске земље и ту могу да виде своју шансу.

Ли је изразио очекивање да ће ефекти сарадње у 16 плус један бити повећани 16 пута наредном периоду, након чега је испраћен великим аплаузом.

Министар трговине Кине Жонг Шан је рекао да је главна тема самита у Будимпешти продубљивање економске, трговинске и финансијске сарадње за вин-вин развој свих.

Казао је да је присутно више од 1.000 компанија и да ће скуп донети нову сарадњу и заједничке пројекте. (Танјуг)

Бугарска следеће године домаћин Самита Кине и земаља ЦЕЕ

БУДИМПЕШТА - Премијер Бугарске Борис Борисов, чија ће земља следеће године бити домаћин Самита Кине и 16 земаља централне и источне Европе (ЦЕЕ), истакао је данас уверење да ће приступ Бугарске да приближи Западни Балкан ЕУ наићи на прихватање чланица Уније.

„Верујем да ће колеге из ЕУ увидети да ће наш приступ приближавања Западног Балкана Унији бити успешан”, нагласио је Борисов.

Подсетио је да Бугарска идуће године, у првој половини, преузима председавање ЕУ, те најавио да ће приоритет бити Западни Балкан.

„Из нашег искуства већ смо европске фондове максимално искористили, а што се Западног балкана тиче имали смо историјских тренутака где је долазило до застајања, а сада имамо могућност да комбинујемо европску помоћ и помоћ ове иницијативе и других”, нагласио је Борисов.

Он је, на конференцији за штампу, по завршетку Самита иницијативе „16+1”, нагласио да Кина улаже велике напоре не само да отвори своје тржиште, већ и да допринесе заједничким пројектима који су прагматични и доприносе глобалном миру.

Подвукао је да европски пројекат и кинеска иницијатива „Један појас, један пут” нису у контрадикцији.

Истакао је да је Балкан једно од најлепших места и да сада има историјску прилику.

„Као што је кинески премијер јутрос рекао, сејемо на пролеће, а на јесен купимо плодове. Што се брже повежемо наше земље ће бити просперитеније и успешније”, казао је Борисов.

Нагласио је да ће Бугарска поједноставити инфраструктурно повезивање, да ће на томе радити са Турском, Кипром и Србијом.

„Имамо пројекте који ће учинити наш регион не само просперитенијим већ и конкурентнијим”, уверен је он. (Танјуг)

Данас самит Кине и 16 земаља ЦЕЕ у Будимпешти

(Фото Танјуг)

БУДИМПЕШТА - Шефови влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе (ЦЕЕ), међу њима и премијерка Србије Ана Брнабић, окупиће се у Будимпешти на 6. самиту Иницијативе „16+1”,

Дан посвећен сарадњи Кине и земаља ЦЕЕ почеће отварањем Економског, трговинског и финансијског форума, на којем ће се обратити премијери Мађарске и Кине, Виктор Орбан и Ли Кећијанг, као и шефови дипломатија две земље, Петер Сијарто и Ван Ји.

Потом ће бити одржана пленарна седница на којој ће обраћања имати шефови делегација, након чега ће се потписати планирани споразуми са кинеским партнерима.

Самит у Будимпешти биће уједно и прилика за бројне билатералне састанке.

Кинески премијер Ли истакао је, уочи Самита иницијативе „16+1” у Будимпешти, да придаје велики значај кинеској сарадњи са земљама ЦЕЕ.

„Посета премијера Лија Мађарској је важна посета Европи кинеског лидера после 19. Националног конгреса Комунистичке партије Кине”, истакао је уочи скупа у Будимпешти заменик министра спољних послова Кине Ванг Чао.

Одржавање Самита „16+1” подудара се са петом годишњицом од успостављања кинеске сарадње са земљама ЦЕЕ и биће од посебног значаја за проширење сарадња и напредовање у стратешком партнерству, додао је Ванг.

Лидери Иницијативе ће разговарати пре свега о питањима повезивања, трговине, инвестиција, финансијама, зеленој економији и иновацијама, указао је Ванг.

Билатерална трговинска размена Кине и земаља ЦЕЕ износила је прошле године 58,7 милијарди долара.

Сарадња у сектору финансија, електронској трговини и логистици, пољопривреди и заштити животне средине, развоју малих и средњих предузећа, неке су од тема које це бити у фокусу учесника скупа под председавањем мађарског премијера Виктора Орбана.

Србија це на скупу потписати два нова уговора - један о изградњи топловода Обреновац-Београд, а други о изградњи Коридора 11 од Прељине до Пожеге.

Србија и Кина, тренутно имају заједничке пројекте у вредности од шест милијарди долара.

У мађарском Министарству иностраних послова недавно су рекли за Танјуг да би у време самита у мађарској престоници требало да буде покренута и тендерска процедура за мађарски део пруге Будимпешта-Београд, ција је ревитализација један од пројеката договорених на ранијим самитима.

Поред Србије, меду 16 земаља учесница су: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Македонија, Црна Гора, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија.

Идеја о платформи за сарадњу између Кине и земаља ЦЕЕ рођена је након првог економско-трговинског форума који су Кина и те земље одржали 2011. у Будимпешти.

Након тога је 2012. године организован први самит у Варшави, на ком је најављено више пројеката за подстицање сарадње, оснивање фонда за инвестиције и сарадњу Кине са европским земљама и кредитна линија од 10 милијарди долара.

Други самит је одржан у Букурешту 2013. године, трећи у Београду у децембру 2014, четврти крајем 2015. у Суџоу у Кини, а пети прошле године у Риги.

Самиту „16+1” у Београду и пратећем Економско-трговинском форуму присуствовало је више од 6.600 учесника и представника око 550 компанија, међу којима је био велики број из Кине.

Земље чланице платформе „16+1” имају за циљ јачање и проширење међусобне сарадње у широком спектру области, које обухватају трговину и инвестиције, повезивање, финансије, пољопривреду, науку и технологију, здравство, образовање, културу, односе између људи...

Да би се олакшала сарадња и размена, установљени су различити механизми и институције, постепено побољшавајући оквир „16+1”. Земље чланице настоје да изграде трајно партнерство на принципима отворености, инклузивности и узајамне користи.

Рад самита ће бити организован у четири тематска панела, а по њиховом завршетку биће организовани Б2Б састанци.

Поводом одржавања Самита у Будимпешти су повећане мере безбедности, на улицама је присутан велики број полицајаца, који су доведени и из унутрашњости земље, а бројне улице, у којима се налазе хотели високих гостију, су затворене за саобраћај. (Танјуг)


Коментари1
fc6a6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zlatko S P
Amerika ulazila u Svet sa Coca Colom,Kina ulazi u Svet sa Milijardama!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља