понедељак, 30.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 29.11.2017. у 11:03

Потврђен злочиначки подухват Хрватске, Праљак попио отров и преминуо

Суд у Хагу потврдио да је државни врх Хрватске на челу са Фрањом Туђманом учествовао у удруженом злочиначком подухвату.- Оптужени Слободан Праљак попио отров на изрицању пресуде и преминуо у болници
Слободан Праљак испија течност за коју адвокати кажу да је отров (Фото Бета/АП))

ХАГ - Хашки трибунал потврдио је казне свој шесторици оптужених високих функционера такозване републике "Херцег-Босна" и Хрватског савета одбране (ХВО) у случају Прлић и правоснажно их осудио на укупно 111 година затвора, због удруженог злочиначког подухвата, са тадашњим хрватским државним врхом на челу.

Жалбено веће Хашког трибунала потврдило је казну од 25 година затвора бившем председнику владе "Херцег Босне" Јадранку Прлићу, док је Бруну Стојићу, Миливоју Петовићу и Слободану Праљку потврдило казне од по 20 година затвора.

Валентину Ћорићу потврђена је казна од 16 година затвора, Бериславу Пушићу од 10 година.

Током читања пресуде седница је била прекинута, јер је Праљак у судници попио отров након што му је потврђена казна од 20 година затвора због злочина над босанским муслиманима у БИХ.

Праљак преминуо 
ХАГ – Портпарол Хашког трибунала Ненад Голчевски саопштио је данас да је осуђеник Слободан Праљак преминуо у оближњој болници, где је из тог суда превезен да би му била пружена медицинска помоћ.„Господин Паљак је превезен у оближњу болницу ради пружања медицинске помоћи, где је преминуо”, рекао је Голчевски новинарима у Хагу.Он је рекао и да су у складу са стандардном процедуром холандске власти покренуле независну истрагу која је у току. Голчевски је изразио саучешће породици Праљка. (Танјуг)

"Слободан Праљак није ратни злочинац, презирем вашу пресуду", рекао је Праљак, а потом је попио отров из мале бочице, због чега је читање пресуде било прекинуто на два и по сата.

Председник Жалбеног већа судија Кармел Агијус који је уједно и председник Трибунала, рекао је у наставку читања пресуде да "право на јавно објављивање пресуде присиљава на наставак рочишта".

Објашњавајући разлог пребацивања заседања у судницу 3 из суднице 1, Агијус је рекао да је "судница 1 сада место злочина и да холандске власти у њој спроводе истрагу због онога што се јутрос догодило.

Што се тиче генерала Праљка, Агијус је констатовао да он "није присутан".

Најбитнији аспект ове пресуде је да је жалбено веће трибунала потврдило наводе првостепене пресуде којом је утврђено да је државни врх Хрватске на челу са тадашњим председником Фрањом Туђманом учествовао у удруженом злочиначком подухвату са циљем елиминације босанских муслимана у Босни и Херцеговини.

Жалбено веће Хашког трибунала одбило је, наиме, жалбу оптужених у случају "Прлић" и потврдило закључак расправног већа да је удружени злочиначки подухват "успоставио Фрањо Туђман и друге политичке вође са циљем успростављања ентитета у складу са старим границама Хрватске".

Првостепеном пресудом је утврђено да су високи званичници Хрватске - председник Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак и генерал Јанко Бобетко били учесници удруженог злочиначког подухвата са циљем елиминације босанских муслимана на том подручју.

Циљ тога удруженог злочиначког потхвата, према закључку првостепене пресуде, која је данас потврђена, био је успостављање хрватског ентитета у границама Бановине Хрватске из 1939. године и његово спајање са Хрватском, како би се поново остварило уједињење хрватског народа у случају распада БИХ, односно да он постане независна држава унутар БиХ тесно повезана с Хрватском.

Током читања пресуде судија Агијус је навео да су сва шесторица оптужених су у својим жалбама довела у питање закључак расправног већа да је удружени злочиначки подухват успоставио Фрањо Туђман и друге политичке воље са циљем успростављањем ентитета складно старим границама Хрватске.

"Жалбено веће утврђује да нису показали да је расправно веће на погрешан начин протумачило доказне предмете или да је на било који начин погрешило у доношењу закључка", рекао је судија Агијус.

Такође је навео да је вече преиначило првостепену пресуду и ослободило оптужене оптужби за злочине над цивилима у Мостару.

Председавајући жалбеног већа рекао је да је жалбено веће, уз супротно мишљење судије Фауста Покара, закључило да је рушење Старог моста у Мостару било извршено у војне сврхе, а не ради застрашивања и терорисања цивилног становништва, босанских муслимана.

Жалбено веће уз супротно мишљење судије Покара сматра да је Стари мост био легитимна војна мета у тренутку напада и његово уништење је дало јасну војну предност за ХВО.

Агијус је на почетку изрицања одлуке рекао да данас саопштава само сажетак пресуде, кључне моменте и закључке већа, док ће целу другостепену пресуду стране у поступку добити накнадно.

Поред Агијуса чланови Жалбеног веча су и судије Лиу Дакин, Фаусто Покар, Теодор Мерон и Баконе Џастис Молото. (Танјуг)

Потврђен злочиначки подухват Хрватске

Хаг - Хашки трибунал потврдио је да је хрватски државни врх на челу са тадашњим председником Фрањом Туђманом учествовао у удруженом злочиначком подухвату са циљем елиминације босанских муслимана у Босни и Херцеговини.

Жалбено веће Хашког трибунала одбило је, наиме, жалбу оптужених у случају „Прлић” и потврдило закључак расправног већа да је удружени злочиначки подухват „успоставио Фрањо Туђман и друге политичке вође са циљем успостављања ентитета у складу са старим границама Хрватске”.

Првостепеном пресудом је утврђено да су високи званичници Хрватске - председник Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак и генерал Јанко Бобетко били учесници удруженог злочиначког подухвата са циљем елиминације босанских муслимана на том подручју.

Одбијен је и навод да је удружени злочиначки подухват постојао само тамо где су се водиле борбе. Кршење Женевске конвенције може се применити на целом подручју Босне и Херцеговине, рекао је судија Кармел Агијус.

Што се тиче оптужених у овом случају жалбено веће Хашког трибунала потврдило је казну од 25 година затвора бившем председнику владе „Херцег Босне” Јадранку Прлићу, као и Бруну Стојићу и Слободану Праљку по 20 година затвора, након чега је читање пресуде прекинуто.

Праљак је наиме након што је одслушао изрицање казне попио нешто из мале бочице за шта је његов адвокат рекао да је отвор, пошто је претходно узвикнуо: „Одбацујем вашу пресуду, ја нисам ратни злочинац”.

Председник жалбеног већа је игнорисао његов гест и наставио да чита пресуду, али је неко у судници повикао да је у питању отров и читање пресуде је прекинуто, а у делу за оптужене су навучене завесе.

Првостепеном пресудом из 2013. године Хашки трибунал је осудио на 25 година затвора бившег председника владе „Херцег Босне” Јадранка Прлића, Бруна Стојића, Слободана Праљка, Миливоја Петковића осудио је на по 20 година затвора, Валентина Ћорића на 16, док је Бериславу Пушићу изречена казна од 10 година затвора.

У питању је случај у којем су првостепеном пресудом Трибунала из 2013. године као и високи функционери такозване републике „Херцег-Босна” и Хрватског савета одбране (ХВО) осуђени на укупно 111 година затвора због злочина над муслиманима у БИХ у оквиру „удруженог злочиначког потхвата” у којем је учествовао и део политичког и војног руководства Хрватске, укључујући и председника Фрању Туђмана.


(Фото Бета-АП)

Циљ тог удруженог злочиначког подухвата, према закључку првостепене пресуде, био је успостављање хрватског ентитета у границама Бановине Хрватске из 1939. године и његово спајање са Хрватском, како би се поново остварило уједињење хрватског народа у случају распада БИХ, односно да он постане независна држава унутар БиХ тесно повезана с Хрватском.

Жалбено веће Хашког трибунала је потврдио тај део пресуде који се односи на заједнички злочиначки подухват.

Током читања пресуде судија Агијус је навео да су сва шесторица оптужених у својим жалбама довела у питање закључак расправног већа да је удружени злочиначки подухват успоставио Фрањо Туђман и друге политичке вође са циљем успостављањем ентитета складно старим границама Хрватске.

„Жалбено веће утврђује да нису показали да је расправно веће на погрешан начин протумачило доказне предмете или да је на било који начин погрешило у доношењу закључка”, рекао је судија Агијус.

Очекује се наставак читања другостепене пресуде, а за сада нема вести из Хага шта се дешава у судници након Праљковог геста. Извештач ХРТ-а јавља да је публика напустила судницу Трибунала, док су полицајци и „неки људи” ушли у зграду Трибунала у Хагу без обавезног прегледа.

Према речима председника Жалбеног већа судије Кармела Агијуса, који је уједно и председник трибунала данас се чита само сажетак пресуде, кључни моменти и закључци већа. Поред Агијуса чланови жалбеног већа су и судије Лиу Дакин, Фаусто Покар, Теодор Мерон и Баконе Џастис Молото. (Танјуг)


(Фото Бета-АП)

Стари мост у Мостару је био - војна мета

Жалбено веће Хашког трибинала ослободило је оптужене у случају Прлић за злочине над цивилима у Мостару, а у току је читање дела пресуде који се тиче удруженог злочиначког подухвата и злочина над муслиманима у такозваној Херцег Босни.

Председавајући жалбеног већа судија Кармел Агијус, који је уједно и председник Трибунала, рекао је да је жалбено веће, уз супротно мишљење судије Фауста Покара, закључило да је рушење Старог моста у Мостару било извршено у војне сврхе, а не ради застрашивања и терорисања цивилног становништва, босанских муслимана.

Жалбено веће уз супротно мишљење судије Покара сматра да је Стари мост био војна мета у тренутку напада и његово уништење је дало јасну војну предност за ХВО.

У досадашњем читању пресуде Жалбено веће је одбило већину жалбених навода оптужених, док је неколико навода прихватило и у тим деловима преиначило првостепену пресуду, мада судија Ађијус још није прецизирао на који начин.

Агијус чита другостепену пресуду у случају „Прлић”, који се води против шесторице бивших високих функционера такозване републике „Херцег-Босна” и Хрватског савета одбране (ХВО).

Од закључака Жалбеног већа трибунала, који ће бити изречени у овој одлуци, зависи да ли ће некадашњи државни врх Хрватске на челу са Фрањом Туђманом бити правоснажно проглашен одговорним за учешће у заједничком злочиначком подухвату и злочине над муслинама у такозваној „Херцег-Босни”.

Према речима председника Жалбеног већа судије Кармела Агијуса, који је уједно и председник трибунала данас се чита само сажетак пресуде, кључни моменти и закључци већа.

Појединачна кривица и казне биће прочитане на крају изрицања пресуде, које се очекује да ће трајати неколико сати. Поред Агијуса чланови жалбеног већа су и судије Лиу Дакин, Фаусто Покар, Теодор Мерон и Баконе Џастис Молото. (Танјуг)

Коментари81
4fcfa
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dragan
Vjerovati zapadu to je ludost,oni isti su ubijedili svijet da je Hitler izvršio samoubistvo pa se na kraju ispostvailo da je doživio duboku starost u Argentni Praljaku ako je ono stvarno ne zamjeram nego mislim da je ipak to hrabro,ali njegov čin mi je ispravan i zbog toga što je dokazao kakav jeto sud i koliko je pravedan.U sve što su upleli prste političari i globalist je ogavno i jednog dana će biti na stub srama.
Леон Давидович
Какав год да је био Праљак живот је окончао достојанствено. Није допустио да му пресуду до краја изрекне суд неправде. Показало се да је и он био само један од људи употребљених за прљаве циљеве, а онда су га ти исти издали и осудили.
Бранислав Станојловић
Ари, Ари! Види се да ниси Хришћанин. Достојанствено? Шта Бог да, САМО Бог може да узме!
Анка
Господине Леоне, Праљак је послије пресуде, одузео себи живот. Дакле, он је злочинац. А о том квази суду, имате право.
Miki
Tudjam i Hravtska su platili uvlacenjem Hrvatske Vojske u rat u BIH i napadanje Zapadne Bosne i Srpskih Opstina Glamoc, Drvar I Grahovo.
Dojčilo
Ne znam da li primecujete zlo koje dolazi iz ove presude a zove se "stare granice Hrvatske". Tačno je da je to stavljeno pod znake navoda ali me jako interesuje da li je u originalu tako. Ako nije, onda se to moze protumačiti kao fakt,. Ukoliko je tako onda je to vrlo opasno i nadam se da neko ko treba vodi računa o tome.
Petar Amer
Чиста реал-политика, овај к'о фол суд правде само озваничује оно што је договорено, односно оно што су моћни зацртали. Туђман је изгледа прихватио да жртвује конститутивност Хрвата у БиХ да би добио Хрватску без уставне конститутивности Срба. И сад се то полако остварује, односно излази на видело. Једино је питање да ли ће моћницима сада одговарати смиривање на Балкану или ће сад опет нешто закувати? Јер и БиХ и Косово се могу даље демонтирати и на крају поделити мирно или новим сукобима.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља