среда, 25.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 30.11.2017. у 12:52

Вучић: Доста шамарања Србије, шта је с нашим жртвама

У БиХ је страдало 30.000 Срба а ниједан човек, нико за то није одговарао, никоме није пало на памет да то питање постави, каже председник Србије.- У сукобима у Хрватској више је несталих Срба него Хрвата
Александар Вучић, председник Србије (Фото Танјуг)

Спремни смо увек за разговор с хрватским званичницима, али за партнерски разговор, а не онај у којем ће неко да нас понижава, поручио је данас Србије Александар Вучић и додао:

„Тај филм нећете да гледате док сам ја председник Србије”.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, приметио да је свима најлакше да окриве Србе, па је тако и кад се разговара о Хрватској, Босни...

А он, додао је, пита:

„Како сте нашли баш Србе у целој причи, па Срба је много страдало, у БиХ, 30.000, а ниједан човек, нико за то није одговарао, никоме није пало на памет да то питање постави”.

„Свако је за понешто осуђен, само нико ни за један злочин према Србима није осуђен”, рекао је Вучић, а свима којима је Србија опсесија поручио да нама други нису опсесија, да смо за разговор увек спремни, али не тако да се Србија понижава:

„Доста шамарања Србије”, поручио је председник Србије.

Србија је, како је рекао, земља поносних људи и никоме неће да дозволи да је шамарају и туку и понижавају, па ни Хрватској:

„Нећете да отворите поглавља, па не морате, али не можете да зауставите нас развој, нити да нас понижавате. Доста је било, доста с тим, зауставите се мало, погледајте у огледало па нам солите памет”, поручио је председник Србије.

Ми, како је навео, жртве поштујемо и туђе и своје, али не гледамо само себе, већ гледамо у будућност.

Одговарајући на питање хрватских новинара о могућем сусрету с хрватском председницом, Вучић је рекао да је за тај разговор увек спреман, наравно и о несталима Хрватима, али да сад пита и: Шта је с несталим Србима?.

У Хрватској, приметио је, не смете једноставно да кажете да је нестало више Срба него Хрвата.

„То нико не сме да каже. Јер, они се воде као хрватски грађани, Крајишници, па нису ваљда сами себе убијали, него су их затварали у логоре и тако ликвидирали”, рекао је Вучић.

И, наравно, поручио је, да ћемо да помогнемо Хрватима да истражимо места где су њихови нестали и да помогнемо да пронађу своје који су нестали, али то исто очекујемо за нестале Србе.

„Спопали су ме хрватски новинари на инаугурацији, кажу шта је с несталим особама, али, кажем ја, нису само Хрвати нестали.... два дана су ме оптуживали у свим медијима како говорим лажи док нису установили да је то истина, ево и сад то кажем, више је несталих Срба него Хрвата”, рекао је председник Србије.

Зато је, додао је, увек спреман за разговоре, с хрватском председницом, такође, те приметио да од њега нису могли чути никад ниједну ружну реч о Хрватима.

С Драганом Човићем, како је рекао, видеће се за пет дана, његове је поруке јучерашње разумео, и није се, како каже, спрдао, ни говорио да је потез Слободана Праљака кукавички.

„Али, не разумем како неко у свакој тој причи увек пронађе кривицу Србије и српског народа, ваљда смо добра мета, па кад год им нешто фали они опет о Србији”, приметио је.

 

Нисам разумео Пленковића...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није разумео изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића поводом пресуде за удружени злочиначки подухват у циљу стварања тзв. Херцег Босне.

„Нисам схватио шта је тај одговор требало да значи”, рекао је Вучић новинарима.

Када су Пленковића питали за „хибридне ратове”, он је, каже Вучић, говорио о Србији-

„Нисам схватио шта је Пленковићев одговор требало да значи, истакао је српски председник.

Он је констатовао да постоји патолошка опсесија дела хрватске јавности Србијом и српским народом, што је, каже, питање за Хрватску.

„Задовљан сам што ми умемо да гледамо у своје двориште, што умемо да доносимо не само рационалне, већ и одговорне одлуке”, истакао је Вучић.

Није, међутим, задовољан због различитих аршина, кад је реч о злочинима над Србима и над припадницима других народа.

„Замислите да сам ја као председник рекао оно што су нам јуче рекли наши, како би требало да буду, узори из ЕУ, да сам рекао - пресуда је неправедна, неправична, неприхватљива за Србију, да сам рекао, борићемо се свим средствима против те пресуде, а сутрадан ја одох у Божановиће код Калиновика или у Хан Пијесак и Пале да те људе тамо утешим и да им објасним да то није ништа и да ће Србија да поштује све своје хероје баш као што су они то рекли јуче”, каже Вучић.

Ти ће људи, додаје, доћи да нам држе придике о томе што се Владимир Лазеревић једном појавио на Војној академији, на једном предавању, иако нема посао на академији и иако није никакав званичник Србије.

„Ви то хоћете да нас направите да ми нисмо нормални? Ви то хоћете да нам говорите да све што важи за вас, за нас не важи, и све што за нас не важи за вас важи”, наводи Вучић и оцењује да то посебно говоре они који нам праве критеријуме за поглавља и који кажу да их нисмо испунили.

„Чекајте, јесте ви нормални? Ко није испунио? То нам говорите ви који се на овакав начин односите? Хоћете да вас молимо за нешто? Нећемо да вас молимо ни за шта. Немојте ниједно поглавље да отворите, немојте да урадите ништа ако се ми нисмо понашали одговорније и озбиљније и три пута боље него сви други”, каже Вучић.

„Ви око Хага водите Срби рачуна шта ћете да кажете, јер ћемо то да вам пишемо у све могуће извештаје, а ми који смо у ЕУ , ми ћемо да будемо против Хашког трибунала и против једне једине пресуде која им се не свиђа, и одмах су против политичких пресуда и Хашког трибунала”, додаје Вучић.

„Кога завитлавате више? Шта хоћете да правите од нас? Овога питају шта је са твојим хибридним ратом, а он каже да је л то из Београда. Какве везе Београд има? Пита те неко са америчке телевизије, нико те из Београда није питао. Можда је новинар био из Београда. Нисам разумео, објасните ми о чему се ради”, каже Вучић.

О томе ће, наводи, и данас да говори, као и у Бриселу и то каже и на сваком месту.

Додаје да је пристојан према грађанима Србије, јер њима не жели да стави на плаћа и рамена тежи терет.

„Мисле да сам слеп и да не видим шта нам раде? Мислите да сам глуп, да не видим различите аршине? Ево, видим и шта ће да буде коментар? Хоћете ми рећи да ово није истина што сам изговорио”, додао је Вучић.

„Докле да ћутимо? Нећемо да ћутимо, и шта ћете сад, да настављате да вршите притиске? Наставите, никаква новост и ништа велико нисам чуо”,

 

Праљков чин није кукавички, не бих се ругао, проблем су аршини

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се ни на који начин не би ругао чину хашког осуђеника Слободана Праљка, који је јуче извршио самоубиство у судници Хашког трибунала, те да су двоструки аршини ЕУ оно што види као проблем.

„Ја се том чину не бих ругао ни на који начин и не би га називао кукавичким, али бих имао шта да поручим људима у Еврпској унији поводом њихових различитих аршина и речи изговорених о Србији и Хрватској поводом последњих пресуда”, рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да ће и данас говорити о томе на састанку са представницима 27 или 28 земаља ЕУ.

„Покушаћу да им укажем на то чему је Србија изложена, а како се направе слепи и глуви, понекад и глупи, кад су неки други у питању”, напоменуо је Вучић.

Осврћући се на реакције из региона на последњу пресуду лидерима Херцег-Босне Вучић је рекао да многи други не гледају истим очима, кроз исту визуру, како смо ми посматрали ствари.

„Државно руководство Србије акценат је ставило на будућност, не бежећи од прошлости и тешких тема, не бежећи од исказивања поштовања према жртвама, напротив. То су биле наше кључне реченице. Али, по реакцији у другим деловима нашег региона видите да нико будућност није ни поменуо”, рекао је Вучић.

Он је изразио жаљење што су се, како је навео, неки и јуче бавили Србијом и Србима.

„Ми се надамо да ће људи разумети да ми морамо да живимо заједно и да гледамо у будућност, а да ли ћемо то умети и успети то је већ друга ствар”, рекао је Вучић. (Танјуг)

 

Вучић: Је л' требало вилицу да јој поломе?

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас застрашујућим то што се оправдање за оне који су нанели повреде двема новинаркама телевизије Пинк налази у вештачењима да је реч само о лакшим телесним повредама.

Он је, одговарајући на питања новинара после полагања камена темељца за изградњу хотела „Мона Плаза”, рекао да је то што се дешава и кроз шта морају да прођу новинарке Гордана Узелац и Мара Драговић застрашујуће.

„Та врста кампање, где је дозвољено битангама и барабама да нокаутирају девојке је позив да тако наставе. Требало је вилицу да им поломе, па да могу да се похвале највећим повредама”, критиковао је Вучић.

Он је рекао да битанге нису новинарки сломили вилицу, већ је „само” нокаутирали.

„Погледајте колико је снажна та девојка за те барабе и фашисте. Ти фашисти који сада траже оправдање у вештачењима да су само лакше повреде. Они су нокаутирали девојку”, подсетио је председник.

Новинарке Пинка, које се нападнуте на протесту Двери 16. септембра, нису задобиле тешке телесне повреде, наводи се у медицинском извештају судског вештака Бранимира Александрића, који је затражило Више јавно тужилаштво, а који су објавили поједини медији. (Танјуг)

 

Коментари79
6d0fa
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Боривоје Банковић
Е, сад је он њима рекао, па ће они покуњени да оду кући. И ЕУ и сви остали Хрвати. Све је ово само шарада за унутрашњу употребу. Да заиста мисли то што говори, Србија би одавно прекинула све преговоре са ЕУ. Посебна је прича ово са две нејаке девојке и фашистима. Не сећам се таквих ламентирања кад су јуришници СРС, нема ни десетак година, лепили натписе "Булевар Ратка Младића" на зграду Б92 уз претње и шамаре.
Игор Г.
Шта се то у задњих 100 година десило да народ, чије су јунаштво силни запамтили, чије су врлине од непријатеља признаване; који је хиљаду пута доказао, да се уме борити за слободу и своју земљу; који је вазда у победама умео бити хуман, а у патњама велик, тај народ, данас, стоји у истој равни са онима од којих је у задњих 100 година страдао?
Игор Г.
Вама је Радо ипак пошло за руком да се ментално поистоветите, то јест постанете исти као и они чијих се дела згражавате. Што се тиче "сценографије" деведесетих њу су добрано писали и спроводили и Срби.
Радо Мир
Догодило се да су они са друге стране закључили да више није довољно Србе побити, покатоличити или раселити, већ им и (као у холивудском филму) натоварити кривицу за исто исто. Раније се тиме нису оптерећивали, јер није имао ко да им замери. Данас свет гледа, па је потребна другачија сценографија и шекспировски заплет. Ви сте очигледан доказ колико им је то пошло за руком.
Zoran Popovic
Ovakvim recnikom predsednik pomaze da Praljak postane hrvatski Stevan Sindjelic. A sto se tice "nokauta" ne vidim vezu sa slucajem Praljak osim da se dobiju poeni pred izbore.
Bosa S
Sta je Srbija uradila za svoje zrtve? Je li neko otuzen? Uhapsen? Sta toliki advokati i pravnici?
Мирјана
Правда је спора, али достижна. Верујем да ћемо се са нашим председником изборити за српску правду пред Хашким трибуналом који је занемарио велике српске жртве у ратовима приликом распадања бивше Југославије!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља