уторак, 12.12.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:43

Хрватска зауставила пошиљке крекера и кекса из Србије

Због повећаног присуства штетне материје акриламид крекери и кекс из Србије на додатној контроли, после чега ће бити објављени називи произвођача, сазнаје „Политика”
Аутор: Ивана Албуновић / Јелица Антељпонедељак, 04.12.2017. у 22:00
(Фото Пиксабеј)

Хрватска санитарна инспекција забранила је увоз шест пошиљки кекса и слаткиша из региона, због наводно превелике количине акриламида, потенцијално штетне супстанце. Како је објављено на порталу Европског система за брзо обавештавање о сигурности хране (РАСФФ), заустављене су пошиљке кекса из Босне и Херцеговине, као и две испоруке крекера и интегралног кекса са марелицом из Србије. Како сазнајемо, надлежни су после ових информација већ контролисали произвођаче, а када буду готови резултати о количини акриламида у овим производима, биће обавештен РАСФФ, као и потрошачи у Србији. Нисмо сазнали о којим је фирмама реч, јер се у овој фази контроле такве информације не објављују.

Иако се због ове информације дигла прашина у целом региону, ни тамо нису објављена имена произвођача, што је уобичајена процедура приликом обавештавања европске потрошачке јавности.

Ни РАСФФ не наводи ко су произвођачи спорних слаткиша, већ само одакле су, датум када је хрватска инспекција узела узорке на анализу и због чега су неисправни. Иначе, постоји неколико корака у обавештавању потрошача, а ово је први. У августу ове године званични Брисел је усвојио уредбу о успостављању мера и нивоа референтних вредности да би се смањило присуство акриламида у храни. Иако овај пропис несумњиво доноси добробит потрошачима, питање је зашто су из Хрватске одмах кренули у контроле, иако ова пракса још није заживела у већини европских земаља, нити су утврђене нове референтне вредности акриламида у храни. Реч је о сложеној процедури за коју би тек требало да се утврде услови узорковања производа.

По садржају ове материје, која се сматра потенцијално канцерогеном, у овој контроли коју су спровели на хрватској граници, акриламида је највише било у производима из БиХ, а најмање у интегралном кексу с марелицом из Србије. Ови производи имали су између 686 и 1.161 микрограма акриламида по килограму.

У августу ове године званични Брисел усвојио је уредбу о успостављању мера и нивоа референтних вредности да би се смањило присуство акриламида у храни

Информацију о блокади испорука слаткиша из региона није објавила ни Хрватска агенција за храну (ХАХ), која иначе алармира потрошаче када је реч о потенцијално опасним намирницама које се не смеју наћи на полицама. Медији у Хрватској преносе да је разлог то што и нису доспели на тржиште.

Акриламид је потенцијално канцерогена супстанца која настаје при печењу производа од брашна. Што је намирница тамнија (загорели тост, тамнији чипс) већа је концентрација акриламида у производу. Међутим, стручњаци објашњавају да га је готово немогуће избећи у производњи. Да би коначни производи имали ниже количине акриламида (до 500 микрограма) пекарска (и кондиторска) индустрија морале би да промене начин производње и температуру печења. Али то би, кажу стручњаци, могло да узрокује смањење производње, што произвођачима не иде у прилог. Међутим, ограничење акриламида за сада је само препорука (с обавезом поштовања) будући да још није ушло у уредбу о контаминентима. Европска комисија недавно је донела Уредбу о производњи хране без акриламида, али није се базирала на постављању лимита, већ се користила препорукама Европске агенције за безбедност хране. Због тога је и питање на основу којег је критеријума хрватска инспекција одлучила да заустави баш ове пошиљке. Медији преносе да садржај акриламида у храни није законски регулисан ни у Босни и Херцеговини.

Избегавати пржено и јако печено

Тек 2002. откривено је да је акриламид присутан и у храни, а пре тога установљено је његово штетно дејство на нервни систем радника у индустрији који су били изложени његовим високим концентрацијама.

Акриламид настаје у реакцији између шећера и аминокиселине аспарагин. Има га у прженој храни и кафи, као и у храни печеној на високим температурама, попут кекса, крекера, житарица и пекарских производа. Чињеница је да је данас присутан у великом броју намирница које се свакодневно конзумирају, због чега је Европска комисија одлучила да га ограничи.


Коментари17
edfef
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

kamiondžija
rusi nam vraćaju jabuke jer su saznali da su iz poljske!!!
Djura
Dobro dosao u Hrvatsku! ... Molim ovamo porciju strukli (s' jabukama) za kolegu!
Препоручујем 2
Milos miokovic
Nije morala,mi nemozemo da dobacimo do kvalitete" Jadro napolitanke"nikako,evo sada zadnjih meseci izasla Jaffa sa kvalitetnim napolitankama.....inace pre i ostalo 0.....
Velizar
"Нисмо сазнали о којим је фирмама реч, јер се у овој фази контроле такве информације не објављују." ... Aha, ... nismo saznali sta pise na etiketi tog keksa, ali 'znamo da ga je proizvela Srbija'?!?! ... E, pa nije ga proizvela Srbija!!! Proizveli su ga stranci, po svojoj licenci, u svojoj fabrici sa radnicima na vucicevom minimalcu! Zasto se ime 'Srbija' zbog ovoga provlaci kroz blato, a ime stranog trovaca stiti???
neko bitan
pa nije problem što oni ne puštaju nebezbedan proizvod u svoju zemlju, problem je što mi to činimo i zato nisu oni krivi, krive su naše nadležne institucije.
oni ne puštaju štetne proizvode u zemlju
A ona opasna jaja iz Belgije?
Препоручујем 15
Јован Скерлић
Српски кекс угрожава тисућлетну демокрацију. Као што и збијање шала на рачун Моникиног опушка или Брус Лија може да вас кошта новинарске каријере.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља