понедељак, 19.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:43

Притисак да се смањи акриламид у храни

Нови прописи ЕУ најављују се за април следеће године, а до тада би се унос ове штетне материје могао смањити у припремању хране
Аутор: Ивана Албуновић / Јелица Антељсреда, 06.12.2017. у 22:00
Списак производа са акриламидом је дугачак (Фото Пиксабеј)

Вест да је хрватска санитарна инспекција зауставила увоз кекса из Србије и Босне и Херцеговине због потенцијално опасне материје, узнемирила је домаће купце који су постављали питања да ли овог производа има и на нашем тржишту и у којим још намирницама се може наћи акриламид.

Проф. Иван Станковић, председник Савета за безбедност хране каже за „Политику” да је списак производа у којима га има дугачак и да је реч о намирницама које се често конзумирају, од крекера, кекса, чипса, кафе и још бројних кондиторских производа.

Већ постоје препоруке Европске агенције за безбедност хране о смањењу акриламида у храни са којим су произвођачи упознати. Очекује се усвајање прописа, који ће дефинисати референтне вредности, који ће вероватно бити усвојен у априлу следеће године. Акриламид је производ термичке обраде хране и чињеница је да га треба смањити. Он се ствара и у домаћинству приликом пржења и печења хране, а има га у многим индустријским производима, па и у дуванском диму. Препорука је да би требало смањити његов унос и то ће сигурно да се догоди у могућности, чим заживе ти прописи, каже проф. Станковић.

Акриламид у храни је јавни здравствени проблем, саопштила је Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) још 2015. године, водећи се резултатима студија које су спроведене на животињама, упозоривши да акриламид у храни потенцијално повећава ризик од развоја рака код људи у свим старосним групама.

Акриламид је првобитно био познат по својој индустријској улози у производњи пластике, папира и лепка, а примери тровања радника изложених високим концентрацијама показали су како акриламид делује штетно на нервни систем.

Тек 2002. године, истраживачи у Шведској открили су да га има и у храни. Приметили су да се он природно формира у скробу прехрамбених производа током свакодневног кувања на високим температурама. Врло је вероватно да је акриламид увек био присутан у храни. Ствара се од шећера и аминокиселине (назване аспарагин) који се природно налази у многим намирницама. Хемијска реакција која га узрокује позната је као Милардова реакција. То је иста хемијска реакција која потамњује храну чинећи је укуснијом. Акриламид такође има широку индустријску употребу.

Шта се мисли када се каже „кување на високој температури”?

Типично, то значи кување на температурама изнад 150 степени Целзијуса укључујући пржење, печење и гриловање али и прераду хране у индустрији. Ово се односи и на комерцијалну припрему хране укључујући кетеринг и производњу хране.

У документу који је у јуну ове године објавила ЕК, наводи се да европски произвођачи већ улажу напоре да смање ниво ове материје у производима.

Удружење за ратарство и повртарство, које окупља произвођаче производа од кромпира, рецимо, наводи да се увелико користе сорте кромпира са мањим садржајем шећера. Препорука је да се сирови помфрит, рецимо, пере и натапа у воду и до два сата пре припреме. Температура пржења мора да буде испод 175 степени Целзијуса. Произвођачи хлеба и пекарских производа почели су да примењују неколико метода за смањење акриламида. Неке од њих су продужено време ферментације квасца или спуштање температуре у пећници како би се избегла тамна кора на пециву. Најављује се да ће све ове производе морати да прате препоручена упутства за припрему, јасно приказана на свим паковања.

Које намирнице садрже акриламид

Кафа и производи од прженог кромпира (укључујући помфрит, крокете и печени кромпир) значајан су извор акриламида у исхрани за одрасле, затим кекс, крекери, тостиран хлеб као и меки хлеб. Већина деце је кроз исхрану изложена акриламиду и до 50 одсто кроз производе од кромпира заједно са свежим хлебом, кексом, крекерима, и печеним хлебом. Неке друге категорије хране, као што су чипс од кромпира и грицкалице садрже релативно висок ниво акриламида, али њихов укупан удео у изложености акриламиду више је лимитиран (заснован на нормалној и разноврсној исхрани).


Коментари3
b927c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ljiljana
Pa, aflatoksin nije više u modi. Napišite nešto o rezultatima obećanja da će se smanjiti.
Леон Давидович
Акраламид је у храни откривен тек 2002. године. Пре тога био је познат по употреби у производњи пластике папира и лепила и штетним дејством на нервни систем радника. Ради се о супстанци која у храни настаје реакцијом шећера и амино киселине аспарагин. То се догађа већ на температури од 120 степени Ц, а нарочито се интензивира на 170 и вишим температурама. То значи да га највише има у чипсу, пекарским производима , двопеку, кекесу, крекеру итд. Нема га у куваним производима и спреманим на пару јер ту т не прелази 1оо степени Ц. То све значи да ми можемо до акраламида доћи не само куповином намирница већ и нашом припремом у кухињи као и у ресторанима. Сматра се да је продукт метаболизма глицдамид канцероген. Но све је то још у фазама испитивања и канцерогеност је доказана само на експерименталним животињама. Сматра се да је нарочито штетан за децу. По том најбоље је да једемо кувану храну и хлеб који није загорио то јест уопште намирнице тек жућкасте боје., а не мрке.
Danijela
Da li to znači da ga ima i u najomiljenijoj dečjoj hrani, palacinkama, posto i one dobiju braon boju tokom przenja?
Препоручујем 12

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља