субота, 19.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:55
ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА: МИХАИЛ САКАШВИЛИ

Специјалац на крову

Аутор: Биљана Митриновићсубота, 09.12.2017. у 21:31
Драган Стојановић

Не мо­же се ре­ћи да је Ми­ха­ил Са­ка­шви­ли над­ма­шио се­бе хо­да­ју­ћи у уто­рак по кро­ву ки­јев­ске ре­зи­ден­ци­је. Ни­је се чак на­шао у но­вој уло­зи ни док је ових да­на пио чај с де­мон­стран­ти­ма око ша­то­ра ко­ји су по­ста­вље­ни ис­пред згра­де Вр­хов­не ра­де. То је већ ра­дио у Тби­ли­си­ју ка­да је 2003. го­ди­не у „ре­во­лу­ци­ји ру­жа” са сту­дент­ским по­кре­том „Кма­ра”, гру­зиј­ским пан­да­ном „От­по­ра”, ру­шио та­да­шњег про­ру­ског пред­сед­ни­ка Едвар­да Ше­вард­над­зеа.

Са­да у Укра­ји­ни ру­ши про­а­ме­рич­ког пред­сед­ни­ка Пе­тра По­ро­шен­ка, с ко­јим је до про­шле го­ди­не био нај­бо­љи при­ја­тељ. Он га је 2015. лич­но по­ста­вио на ме­сто гу­вер­не­ра Оде­ске обла­сти, али је го­ди­ну и по ка­сни­је, ка­да га је Гру­зи­јац оп­ту­жио да је за­штит­ник ко­руп­ци­је и кри­ми­на­ла, та­ко­ђе лич­но на­ре­дио да му се оду­зму укра­јин­ско др­жа­вљан­ство и па­сош.

Где год се Са­ка­шви­ли по­ја­вио, та др­жа­ва му је од­у­зе­ла др­жа­вљан­ство. Чак и вла­сти­та до­мо­ви­на у ко­јој је у два ман­да­та био пред­сед­ник. У Тби­ли­си­ју су му од­у­зе­ли др­жа­вљан­ство и оп­ту­жи­ли га упра­во за оно за шта он те­ре­ти По­ро­шен­ка.

Иако по­ли­тич­ка суд­би­на бун­тов­ног Са­ка­шви­ли­ја де­лу­је кон­фу­зно – у њој и те ка­ко има си­сте­ма. Је­ди­но у САД ула­зи без про­бле­ма. Та­мо га ни­ко не пи­та да ли има до­ку­мен­та и та­мо се увек вра­ћа. До­ду­ше и у Укра­ји­ну је не­ко­ли­ко ме­се­ци ушао без до­ку­ме­на­та, али су сви та­да зна­ли да је на спе­ци­јал­ном за­дат­ку. За­то је кон­ста­та­ци­ја да су му за ру­ше­ње вла­сти у Ки­је­ву Ру­си пла­ти­ли по­ла ми­ли­о­на до­ла­ра ба­ца­ње пра­ши­не у очи не­у­пу­ће­ни­ма.

По­ро­шен­ко зна за­што се Са­ка­шви­ли вра­тио у Укра­ји­ну и за­што ор­га­ни­зу­је де­мон­стран­те ис­пред се­ди­шта ње­го­ве вла­сти. Ако смог­не сна­ге да по­сле то­ли­ко го­ди­на аме­рич­ких упо­зо­ре­ња спре­чи оти­ца­ње но­ва­ца из бу­џе­та ко­ји Ва­шинг­тон са све ма­ње ен­ту­зи­ја­зма пу­ни, Са­ка­шви­ли ће оста­ти крат­ко у за­тво­ру и вра­ти­ће се у САД.

Ако По­ро­шен­ко­ви рат­ни дру­го­ви, за­слу­жни за фи­нан­си­ра­ње и оку­пља­ње екс­тре­ми­ста у бор­ба­ма с по­бу­ње­ним ис­то­ком зе­мље, не бу­ду има­ли раз­у­ме­ва­ња за чи­ње­ни­цу да ре­во­лу­ци­ја је­де сво­ју де­цу, Са­ка­шви­ли је ту да пре­у­зме власт.

Ипак, не мо­же се по­ре­ћи да се чо­век ко­ји ру­тин­ски већ из­во­ди ре­во­лу­ци­је хра­бро из­но­ва за­ле­ће у но­ве за­дат­ке. Упр­кос не­ми­лој и по­ни­жа­ва­ју­ћој сце­ни ка­да га је у па­у­зи ин­тер­вјуа Би-Би-Си­ју, ка­да је мо­рао да оба­ви те­ле­фон­ски раз­го­вор, ка­ме­ра сни­ма­ла ка­ко се игра кра­ва­том, при­но­си је усти­ма и по­чи­ње да је жва­ће. Ре­во­лу­ци­је ни­су без­о­па­сна ствар, а он је, мо­ра се при­зна­ти, спре­ман да пла­ти цех.

Ако је то до­вољ­на са­тис­фак­ци­ја за стрес ко­ји га је на­те­рао да жва­ће вла­сти­ту кра­ва­ту, за­хва­љу­ју­ћи то­ме што се упу­стио у крат­ки рат с Ру­си­ма 2008. го­ди­не, по­стао је пред­ло­жак за филм­ски лик ко­ји је од­и­грао ле­ген­дар­ни Ен­ди Гар­си­ја у „Пет да­на ра­та”.

Скло­ност ка филм­ским обр­ти­ма у ствар­ном жи­во­ту Са­ка­шви­ли је раз­вио то­ком сво­је укра­јин­ске ро­ле. Оза­рен и не­у­стра­шив, као да има за­штит­ну мре­жу ис­под се­бе, ви­као је с кро­во­ва ки­јев­ских згра­да, опи­рао се хап­ше­њу и пре­пу­штао оп­скур­ним ли­ко­ви­ма на ки­јев­ским ули­ца­ма да га спа­су. Са­да че­ка у при­тво­ру рас­плет спо­ра из­ме­ђу По­ро­шен­ка и Ва­шинг­то­на. У сва­ком слу­ча­ју до­би­ја.


Коментари0
deb03
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља