четвртак, 21.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 11.12.2017. у 11:11 Д. Пејовић

И Бранко Ћопић је део педагошке историје

Бран­ко Ћо­пић (Фото „Службени гласнник”)

Оде­ље­ње за пе­да­го­ги­ју и ан­дра­го­ги­ју Фи­ло­зоф­ског фа­кул­те­та Уни­вер­зи­те­та у Бе­о­гра­ду  у че­твр­так ће све­ча­ном сед­ни­цом обе­ле­жи­ти 125 го­ди­на од осни­ва­ња Ка­те­дре за пе­да­го­ги­ју. Скуп по­све­ћен зна­чај­ном ју­би­ле­ју по­чи­ње у 12 ча­со­ва у ам­фи­те­а­тру „Гри­го­ри­је Остро­гор­ски” на Фи­ло­зоф­ском фа­кул­те­ту и мо­ћи ће да му при­су­ству­ју сви за­ин­те­ре­со­ва­ни. Осим под­се­ћа­ња на бо­га­ту исто­ри­ју, би­ће ре­чи и о ак­ту­ел­ном ра­ду Оде­ље­ња у на­став­ној и на­уч­но­и­стра­жи­вач­кој обла­сти. Пре­да­ва­чи овог оде­ље­ња у про­те­клих де­сет го­ди­на уче­ство­ва­ли су у сто­ти­нак на­уч­них и ис­тра­жи­вач­ких про­је­ка­та, од ко­јих су ви­ше од по­ло­ви­не би­ли ме­ђу­на­род­ни.

Све­ча­ност ће би­ти упот­пу­ње­на за­ни­мљи­вом по­став­ком у хо­лу Фи­ло­зоф­ског фа­кул­те­та, ко­ју чи­не зна­чај­ни до­ку­мен­ти, ру­ко­пи­си и фо­то­гра­фи­је из ар­хи­ва Оде­ље­ња за пе­да­го­ги­ју и ан­дра­го­ги­ју. Пр­ви пут би­ће из­ло­жен сту­дент­ски до­си­је на­шег књи­жев­ног ве­ли­ка­на Бран­ка Ћо­пи­ћа, ко­ји је од 1934. до 1940. сту­ди­рао и ди­пло­ми­рао на пе­да­го­шкој гру­пи Фи­ло­зоф­ског фа­кул­те­та.

Из­у­ча­ва­ње пе­да­го­ги­је у на­шој зе­мљи от­по­че­ло је још у Ли­це­ју Кња­жев­ства Срб­ског у Кра­гу­јев­цу, пр­вој ви­шој шко­ли у Ср­би­ји, ко­ју је 1838. ука­зом осно­вао књаз Ми­лош Обре­но­вић. Го­ди­на 1892. сма­тра се кључ­ном за раз­вој пе­да­го­ги­је као уни­вер­зи­тет­ске на­уч­не ди­сци­пли­не. Та­да је др Во­ји­слав Ба­кић (1847–1929) иза­бран за про­фе­со­ра на Ка­те­дри гим­на­зиј­ске пе­да­го­ги­ке с ме­то­ди­ком Фи­ло­зоф­ског фа­кул­те­та Ве­ли­ке шко­ле у Бе­о­гра­ду. Овај ве­ли­кан срп­ске пе­да­го­ги­је, про­фе­сор и ди­рек­тор Учи­тељ­ске шко­ле у Кра­гу­јев­цу, ре­дов­ни про­фе­сор и два пу­та рек­тор Ве­ли­ке шко­ле у Бе­о­гра­ду осно­вао је Пе­да­го­шки се­ми­нар, ко­јег је сва­ке го­ди­не по­ха­ђа­ло по 80 сту­де­на­та, а на­пи­сао је и уџ­бе­ни­ке из оп­ште пе­да­го­ги­је и сред­њо­школ­ске ме­то­ди­ке.

У окви­ру Уни­вер­зи­те­та у Бе­о­гра­ду, фор­ми­ра­ног 1905. го­ди­не, пе­да­го­ги­ја од 1927. по­сто­ји као са­мо­стал­на на­уч­на гру­па, а Оде­ље­ње за пе­да­го­ги­ју фор­ми­ра­но је 1962. го­ди­не. Сту­ди­је се про­фи­ли­шу у три прав­ца: пред­школ­ска пе­да­го­ги­ја, ме­то­ди­ка основ­но­школ­ских пред­ме­та и те­о­ри­ја и ме­то­ди­ка обра­зо­ва­ња од­ра­слих. Да­на­шње Оде­ље­ње за пе­да­го­ги­ју и ан­дра­го­ги­ју уста­но­вље­но је 1979. го­ди­не и оно ба­шти­ни тра­ди­ци­ју ду­гу 125 го­ди­на, чи­је те­ме­ље је по­ста­вио др Во­ји­слав Ба­кић. 

Коментари2
6850e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dr.Sreten Bozic -Wongar
Branko Copic je bio gorostas generacije Prvo sto sam naucio napamet u skoli je njegova pesma o Petogodisnjem planu. Biloje to u vreme kada se zemlja gradila iz posleratnih rusevina. Radilo se na 250g zute proje.Takve hrabrosti tragicno vise nema.
Драган
Бранко је био велики човек и велики писац, а кад му је свега било доста скочио је с моста. То баш није педагошки, али Бранку је све опроштено.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља